4. 9. 2022

Po 10 letih Superpokal znova v rokah Velenjčanov

Rokometaši Gorenja Velenja se veselijo četrtega slovenskega superpokalnega naslova. Izjemen derbi proti večnim rivalom iz Celja so odločile sedemmetrovke, po katerih so rokometaši iz Šaleške doline slavili zmago s 35:33. Za najkoristnejšega igralca Superpokala je bil izbran Domen Tajnik, z 12 zadetki najboljši strelec tekme.

Velenjčani in Celjani so pred razprodanimi tribunami novozgrajene dvorane v Gornji Radgoni pripravili izjemno rokometno predstavo. Obračun so nekoliko bolje začeli izbranci Zorana Jovičića in po zaslugi Ibrahima Haseljića hitro povedli za dva gola (4:2). Pokalni zmagovalci so še naprej vršili pritisk na obrambo Celja in nato prednost po golu v minuli sezoni najkoristnejšega igralca Lige NLB, Domna Tajnika, v 11. minuti povišali na štiri (9:5).


V nadaljevanju se je prednost Velenjčanov gibala med dvema in tremi goli, nato pa je sledila serija Celjanov, ki so po zaslugi Anteja Ivankovića izenačili na 14:14. Gorenje Velenje je še slabi dve minuti pred koncem polčasa vodilo za tri gole, a so aktualni državni prvaki pred odhodom na glavni odmor znižali na 18:19.


Tudi drugi polčas so odločneje začele ose. Najprej so z dvema zaporednima zadetkoma povedle za tri gole, nato pa po rdečem kartonu Matica Suholežnika v vrstah Celja, to prednost povišale na štiri (23:19). Po vodstvu Velenjčanov z 28:24 so vrste strnili rokometaši iz knežjega mesta. Po zaslugi treh zaporednih zadetkov Aleksa Vlaha so začeli preobrat ter nadoknadili štiri gole razlike, ko je v 52. minuti po zadetku Patrika Martinovića izid na semaforju kazal 28:28.


Zasedba Gorenja Velenja je nato večkrat povedlo za gol, a so se Celjani vedno vrnili. Po uspešno izvedeni sedemmetrovki Kenana Pajta je Celjanom preostalo 18 sekund časa za izenačenje, a niso uspeli priti do strela. Dobili pa so priložnost po izteku časa s strelom z devetih metrov, ki ga je skozi roke velenjske obrambe Ante Ivanković uspešno realiziral.


Superpokal so odločili streli s sedmih metrov. Matevž Skok je bil junak s tremi obrambami. Že v prvem nizu je zaustavil poskus Tima Cokana, nato pa še Tilna Strmljana in Mitje Janca. Na drugi strani so bili Velenjčani pri strelih nezgrešljivi.


Z 12 goli je bil najboljši posameznik tekme Tajnik, Skok je ubranil izjemnih 38-odstotkov strelov tekmecev (13/34), pri sedemmetrovkah skozi celotno tekmo pa bil več kot polovično uspešen (5/9). Pri Celjanih pa je devet golov dosegel Aleks Vlah.


»Odkar sem prevzel vodenje ekipe Gorenja Velenja, na stene Rdeče dvorane nismo izobesili le še zastave za zmago v Superpokalu. Sedaj bomo dodali tudi to. A to je šele začetek sezone, sedaj nas čaka maraton. Čestitke našim igralcem za dobro igro in tudi Celjanom za lepo predstavo,« je po četrti lovoriki, odkar je prevzel vodenje velenjske zasedbe, dejal Jovičić in dodal: »Tekmo bi morali zmagati že po 60 minutah, a morda je zmagoslavje po sedemmetrovkah še slajše. Tudi gledalci so prišli na svoj račun.«


»Fenomenalno! Po julijskem zboru pred novo sezono je bil Superpokal naša prva misel. Želeli smo si lovorike, saj je sezono vedno lepo začeti z zmagoslavjem. Na obračun s Celjani smo se pripravili odlično. V zadnjih sekundah rednega dela smo imeli nekaj smole, a nato strnili glave in si rekli, da je ta tekma naša. Zasluženo smo zmagali!« je pristavil 21-letni Tajnik. Mladi organizator igre je po nazivih najkoristnejšega igralca finalnega turnirja Pokala Slovenije in Lige NLB v svojo vitrino dodal tretje laskavo individualno priznanje.


»Gorenje Velenje je tekmo zasluženo zmagalo. Nadzorovali so jo skozi celoten čas. Pri strelih s sedmih metrov so imeli več sreče,« je po derbiju misli strnil celjski trener Alem Toskić in pristavil: »Za našo ekipo je bila to najslabša tekma v pripravljalnem obdobju. Glavni igralci so igrali v velikem krču. Zakaj je temu tako, trenutno ne vem. Potrebno bo narediti analizo, se pogovoriti in začeti popravljati stvari.«


Rokometna zveza Slovenije je dogodek v Gornji Radgoni izkoristila za dve podelitvi. Priznanja so prejeli najboljši posamezniki minule sezone Lige NLB – že omenjeni Tajnik, Sandro Meštrić iz Rika Ribnice, ki so ga trenerji izbrali za najboljšega vratarja, ter Aleksa Tufegdžić iz LL Grosista Slovana, ki je postal najboljši strelec.


Ob tem so se spomnili tudi na mlajše selekcije in podelili pokale v Tekmovanju mladih. Najboljše rezultate je v minuli sezoni beležil podmladek Celja Pivovarne Laško, za njim pa sta se zvrstila Gorenje Velenje in Trimo Trebnje.

MOŠKI ROKOMETNI SUPERPOKAL 2022
Nedelja, 4. septembra (Gornja Radgona, ŠD Gornja Radgona):
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK GORENJE VELENJE 33:35 (32:32, 18:19)
Vlah 9, Cokan 7; Tajnik 12, Pajt 7.