9. 9. 2022

Povratniki v Ligo NLB v uvodnem krogu blizu presenečenja

V uvodnem dejanju Lige NLB so imeli besedo rokometaši LL Grosista Slovana in Urbanscapa Loke. Gostje so v prestolnici zabeležili zmago, s končnim rezultatom 27:24 so premagali varovance Aleša Repine. Zelo razburljivo je bilo na drugi petkovi tekmi, na kateri so se srečali povratniki med slovensko rokometno elito, rokometaši Krke, in branilci naslova iz Celja. Gostitelji so večji del tekme vztrajali v vodstvu, na koncu pa je ekipi iz knežjega mesta uspel preobrat. Obračun se je končal z izidom 30:28 v korist gostov.

Preostale tekme prvega kroga Lige NLB bodo na sporedu v soboto. Slovenjgradčani bodo gostili Krško, Mariborčani se bodo odpravili v Ormož, v Koper prihaja SVIŠ Ivančna Gorica, Trebanjce čaka pot v Dobovo, Velenjčani pa za uvod pričakujejo Ribničane.

LIGA NLB, 1. KROG

Petek, 9. septembra
RD LL GROSIST SLOVAN : RD URBANSCAPE LOKA 24:27 (12:13)
Jakše 4 (1), Sankovič, Tufegdžić (1), Ranisavljević in Pirnat po 3; Klemenčič 9 (4), Cingesar in Nikolić po 5.

Igralec tekme: Jošt Juričan (RD Urbanscape Loka)


Škofjeločani so na najboljši možen način odprli novo sezono. Kljub odhodu nekaterih dolgoletnih nosilcev igre so v slovenski prestolnici osvojili obe točki. Izbranci ljubljanskega trenerja na gorenjski klopi Gregorja Cvijiča so od prve do zadnje minute imeli vse vajeti igre v svojih rokah. Vseskozi so bili v osredju, odločilno prednost pa so si priigrali sredi drugega polčasa, ko so gostiteljem ušli na pet golov (20:15, 21:16). Ljubljančani so v zadnjem delu tekme močno pritisnili in se nekajkrat približali na dva gola (19:21, 20:22, 22:24 in 23:25), v prelomnih trenutkih pa so bili Gorenjci vendarle bolj zbrani in preudarni.
V škofjeloški ekipi je bil na uvodnem dvoboju sezone 2022/23 najbolj učinkovit Lenart Klemenčič z devetimi goli. Darko Cingesar in Matija Nikolić sta dosegla po pet zadetkov, izkazal pa se je tudi vratar Jošt Juričan, ki je zbral 15 obramb. Pri Ljubljančanih je bil strelsko najbolj razpoložen Jaka Jakše s štirimi goli.
Ljubljanska ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala pri SVIŠ Ivančni Gorici, škofjeloška pa bo gostila Dobovo.

IZJAVI PO TEKMI

Vid Turnšek, rokometaš LL Grosista Slovana: "Za nami je prva tekma sezone, ki smo jo na žalost izgubili. V začetku drugega polčasa so tekmeci povedli za štiri zadetke, iskali smo priključek, ki ga nismo dobili. Zdaj moramo stopiti skupaj in zmagati na prihodnji tekmi."

Jošt Juričan, vratar Urbanscapa Loke: "Za nami so dobre priprave, komaj smo čakali na začetek sezone in prvo tekmo. V obrambi so mi soigralci pomagali, kar mi je olajšalo delo v golu. Lažje je bilo tudi v napadu. Na koncu se je vse izšlo in dosegli smo pomembno zmago."

MRK KRKA : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 28:30 (19:14)
Bradeško in Stanojević po 5; Cokan (2), Žabić in Vlah po 6.

Igralec tekme: Gal Gaberšek (RK Celje Pivovarna Laško)


Celjski rokometaši so v dolenjski prestolnici dolgo časa hodili po robu, na koncu pa vendarle osvojili načrtovani točki. Izbranci gostujočega trenerja Alema Toskića so bili v generalki za skupinski del lige prvakov - v četrtek bodo gostovali v danskem Aalborgu - v prvi polovici tekme v podrejenem položaju. Povratniki v družbo najboljših iz Novega mesta so jih povsem zasenčili in si priigrali kar sedem golov prednosti (16:9, 18:11). V drugem polčasu so papirnati favoriti iz mesta grofov le postavili zadeve na pravo mesto, a brez drame ni šlo. Celjani so v 47. minuti po golu Tima Cokana tekmo postavili v začetno izhodišče (23:23), po izenačenem nadaljevanju pa so odpor trdoživih gostiteljev zlomili šele v sami končnici. Slabe štiri minute pred zadnjim zvokom sirene je Aleks Vlah državne prvake popeljal v vodstvo (27:26), Celjani pa so nekoliko "lažje zadihali" šele v 59. minuti, ko sta jih Stefan Žabić in Cokan popeljala v vodstvo z 29:27 in tako nagnila tehtnico na njihovo stran.
V gostujoči ekipi so bili najbolj učinkoviti Cokan, Vlah in Žabić, ki so dosegli po šest golov, v domači pa sta Žiga Bradeško in Veljko Stanojević prispevala po pet zadetkov.
Celjska ekipa bo v prihodnjem krogu gostila ormoški Jeruzalem, novomeška pa bo gostovala v Slovenj Gradcu.

IZJAVI PO TEKMI

Blaž Nosan, rokometaš Krke: "Mislim, da smo si zmage želeli bolj kot Celjani. Vedeli smo sicer, da nas čaka obračun z državnimi prvaki, zato nismo veliko izgubili, ampak pridobili. Res je, da smo imeli veliko priložnost za zmago, a je nismo izkoristili."

Žiga Mlakar, rokometaš Celja Pivovarne Laško: "Vedeli smo, kaj nas čaka. Krka je v pretekli sezoni igrala v drugi ligi, morda nezasluženo, letos pa verjamem, da bodo neugodni za vsakega tekmeca. S to mislijo smo prišli v Novo mesto. Žal nam v prvem polčasu igra ni stekla, v drugem delu pa smo bolje igrali v obrambi, se zbrali, prejeli manj zadetkov ter v končnici povedli in tekmo mirno pripeljali do konca."
LIGA NLB, 1. KROG

Sobota, 10. septembra, ob 17.00
RK GORENJE VELENJE : RD RIKO RIBNICA

ob 19.00
RK JERUZALEM ORMOŽ : RD MARIBOR BRANIK
RD KOPER : RK SVIŠ IVANČNA GORICA
RK DOBOVA : RK TRIMO TREBNJE

ob 20.00
RK SLOVENJ GRADEC : RK KRŠKO
LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Točke
1 RD URBANSCAPE LOKA 1 1 0 0 2
2 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 1 1 0 0 2
3 RK TRIMO TREBNJE 0 0 0 0 0
4 RK GORENJE VELENJE 0 0 0 0 0
5 RK KRŠKO 0 0 0 0 0
6 RK SLOVENJ GRADEC 0 0 0 0 0
7 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 0 0 0 0 0
8 RK MARIBOR BRANIK 0 0 0 0 0
9 RD RIKO RIBNICA 0 0 0 0 0
10 RK JERUZALEM ORMOŽ 0 0 0 0 0
11 RD KOPER 0 0 0 0 0
12 RK DOBOVA 0 0 0 0 0
13 MRK KRKA 1 0 0 1 0
14 RD LL GROSIST SLOVAN 1 0 0 1 0