1. 10. 2022

Zmaga nad Madžarsko sijajna popotnica za sklepne priprave

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je z zmago sklenila zadnji pripravljalni teden pred začetkom sklepnih priprav za novembrsko evropsko prvenstvo v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori. Na pripravljalni tekmi v Ljubljani je bila z 21:19 (11:9) boljša od Madžarske.


Slovenske rokometašice so v treh dneh v okviru tedna Evropske rokometne zveze (EHF) odigrale še drugo medsebojno tekmo z Madžarkami. Po četrtkovem neodločenem izidu v Celju (22:22) so izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića dva dni kasneje v slovenski prestolnici na kolena položile vzhodne sosede.


Za razliko od četrtkove tekme v Celju so Slovenke obračun tokrat začele nekoliko bolj rezervirano. Madžarke so ob koncu četrte minute povedle s 3:1, a za tem so slovenske rokometašice strnile svoje vrste in z nizom 4:1 na začetku 16. minute prešle v vodstvo s 6:5. Od tedaj dalje slednje narekovale ritem igre in na glavni odmor odšle z dvema goloma naskoka (11:9).


Takoj na začetku nadaljevanja je prednost Slovenije prvič poskočila na tri zadetke (12:9), po sedemmetrovki Tamare Mavsar ob vstopu v 38. minuto je razlika znašala še zadetek več (14:10). 


Madžarke so zatem začele pretiti in svoj trenutek doživele na začetku 27. minute, ko so rezultat poravnale na 19:19. V isti minuti je Elizabeth Omoregie zadela prvič, minuto za tem še drugič in postavila končni rezultat 21:19.


Na tekmi v dvorani Stožice sta bili v slovenski izbrani vrsti najbolj učinkoviti Mavsarjeva z devetimi in Nina Zulič s štirimi goli, izkazala pa se je tudi vratarka Maja Vojnovič, ki je zbrala 12 obramb. Omoregieva je prispevala tri, Tjaša Stanko dva, Valentina Klemenčič, Nataša Ljepoja in Barbara Lazović pa po en gol.


Ob polčasu tekme so v osrednjo slovensko dvorano prinesli uradno žogo evropskega prvenstva, ki bo med 4. in 20. novembrom v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori. Dober mesec pred začetkom zaključnega turnirja je danes potekala tudi akcija "Žoga tisočerih dotikov". Okoli tisoč predstavnikov iz 27 slovenskih rokometnih klubov si je uradno žogo prvenstva podajalo med Celjem in Ljubljano. Potovanje uradne žoge se je pričelo pred celjsko dvorano Zlatorog ob 7. uri, nato pa krenila na 80 km dolgo pot preko Žalca, Vranskega, Tuhinjske doline, Kamnika in Domžal do Ljubljane. Več o popotovanju od Celja do Ljubljane si lahko preberete TUKAJ.


Tekma je imela tudi humanitaren pridih. Na dan tekme med slovenskimi in madžarskimi rokometašicami se je začel mesec rožnati oktober - mesec boja proti raku dojk, najpogostejšem malignem obolenju žensk v razvitem svetu. Nanj opozarjajo tudi pri podjetju Lidl Slovenija, sponzorju slovenskih rokometnih reprezentanc. V vseh Lidlovih trgovinah bo v prodaji poseben Kruh roza oktober, ki nosi dobrodelno noto. Del od prodaje kruha bodo namenili Združenju Europa Donna Slovenija. Dobrodelni so bili tudi na tekmi Slovenije in Madžarske v dvorani Stožice. Za vsak dosežen zadetek je Lidl Slovenija namenil donacijo v višini 10 evrov slovenskemu združenju za boj proti raku dojk - Europa Donna.


Za slovenske rokometašice sta bili tekmi proti Madžarkami ena zadnjih preizkusov znanja pred domačim evropskim prvenstvom. Slovenke bodo sklepne priprave pričele 24. oktobra, v prvem delu evropskega prvenstva, ki ga bodo odigrale v Celju, pa se bodo pomerile z Dankami, Švedinjami in Srbkinjami. Tik pred prvenstvom jih čakata še pripravljalni tekmi s Hrvaticami.


"Vratar je veliko odvisen od obrambe ekipe, ki je tokrat dobro delovala. Ti dve tekmi sta bili dobra popotnica za evropsko prvenstvo. Tam nas uvodoma čaka zahtevna skupina, ki nam sama po sebi daje ogromno motivacijo!" je po tekmi dejala Vojnovičeva, ki je po poškodbi gležnja med slovenskima vratnicama stala celotno tekmo.


"Pomembno je, da smo v tem tednu odigrali dve tekmi na izredno visoki ravni in s tem pokazali delček tistega, kar želimo prikazati na evropskem prvenstvu. V igri smo pokazali nov odločen korak naprej. Po Ani Gros, ki ni igrala zaradi poškodbe, smo v prvem polčasu ostali brez Nataše Ljepoja, ki je začutila manjšo bolečino v kolenu in je preventivno več nismo poslali v igro. Madžarska je tekmec po meri, ki v napadu igra izredno dobro. To je pokazala tudi na obeh tekmah. A mi smo jih na dveh obračunih uspeli omejiti na 39 golov, kar je način, na katerega lahko napravimo dober rezultat na tekmovanju. Bo pa seveda ob tem potrebno izboljšali realizacijo v napadu," je zadovoljno dodal selektor Adžić.


PRIPRAVLJALNI TEKMI ŽENSKE REPREZENTANCE

Sobota, 1. oktobra:
SLOVENIJA : MADŽARSKA 21:19 (11:9)
Slovenija:
Mavsar 9 (2), Zulič 4 (2), Omoregie 3, Stanko 2 (2), Lazović 1, Klemenčič 1, Ljepoja 1, A. Abina, Varagić, Gomilar Zicker, Žabjek, Novak, E. Abina, Svetik, Marković.
STATISTIKA


Že odigrano, četrtek, 29. septembra:
SLOVENIJA : MADŽARSKA 22:22 (12:9)
Slovenija: 
Zec, Klemenčič 2, Novak, Omoregie 1, Marković, Žabjek, Stanko 5, A. Abina, Mavsar 5, Ljepoja, Zulič 4, Varagić, Pandžić, Lazović 2, Svetik 1, Gomilar Zickero 2.