6. 10. 2023

Ljubljana do prve zmage, Trimo zmagoslavno iz Novega mesta

Do zmag na petkovih dvobojih petega kroga Lige NLB Celje Pivovarna Laško, Trimo Trebnje in Ljubljana.

Celje Pivovarna Laško - Koper 40:27 (18:15)

Igralec tekme: Mitja Janc (RK Celje Pivovarna Laško)

Celjska zasedba je po uvodnem porazu proti trebanjskemu Trimu in neodločenem izidu proti Ivančni Gorici dosegla tretjo zmago v nizu. Po Ljubljani in Ribnici je danes v Zlatorogu padel tudi Koper, že prihodnji teden pa sta pred njo dva zahtevna obračuna. V sredo jih čaka francoski Montpellier v ligi prvakov, v soboto pa še največji domači tekmec iz Velenja, ki je trenutno na prvem mestu v ligi NLB.
Večji del prvega polčasa je minil v dokaj enakovredni predstavi, rokometaši iz mesta grofov so nekoliko "lažje zadihali" tik pred odhodom na veliki odmor, ko so povedli za tri gole (15:12, 16:13, 17:14 in 18:15).
Izbranci domačega trenerja Alema Toskića so sijajno odprli drugi polčas. Po delnem izidu 4:0 so si priigrali lepo prednost sedmih golov (22:15), vse do zadnjega zvoka sirene pa imeli absoluten nadzor nad tekmeci z Obale.
V celjski ekipi sta bila najbolj učinkovita Mitja Janc z 10 in Tim Cokan s šestimi, v koprski pa Andraž Kete z osmimi in Bor Breznikar s petimi zadetki.
Celjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostila Gorenje Velenje, koprska pa Jeruzalem Ormož.

IZJAVI PO TEKMI

Alem Toskić, trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Zaslužena zmaga z naše strani. Prvi polčas smo se malce matrali, malo smo se še lovili tako v obrambi, kot v napadu. V tem trenutku imamo kar nekaj poškodovanih igralcev, kar se zagotovo pozna. Igralci so v drugem polčasu pokazali svojo kakovost, sprostili so se v napadu in dobro odigrali v obrambi. Na koncu sem ponudil priložnost tudi dvema mladima fantoma, ker vem, da jim to res veliko pomeni. Vesel sem, da ni novih poškodb."

Boris Lisica, trener RD Koper:
"Naš načrt danes je bil, da smo čim dlje rezultatsko blizu, jih prisilimo v napake. To nam je dobro uspevalo v prvem polčasu. Žal se nam je zgodila poškodba Luka Groffa, kar nas je precej oslabilo v obrambi. V drugem polčasu sem potem dal priložnost mladim igralcem, da pridobijo izkušnje. Ni razlike ali izgubiš za 7 ali 13 zadetkov, mladi fantje pa s tem pridobijo pomembne izkušnje."

Krka - Trimo Trebnje 25:30 (10:15)

Igralec tekme: Vid Miklavec (RK Trimo Trebnje)

Osrednja tekma petega kroga med dolenjskima ekipama se je v Marofu razpletla po okusu gostujoče iz Trebnjega, ki je po četrti zmagi napredovala na drugo mesto na razpredelnici. Na prvem mestu ostaja velenjska zasedba, edina s 100-odstotnim izkupičkom po petih odigranih tekmah.
Izbranci gostujočega trenerja Uroša Zormana so imeli v prvi polovici tekme absoluten nadzor nad gostitelji. Novomeščanom so pogledali v hrbet le v zgodnjem obdobju tekme (2:3), vse drugo je bilo v njihovem znamenju. Najbolj udarno predstavo so prikazali sredi prvega polčasa, ko so povsem zasenčili domače rokometaše in povedli za pet golov (12:7), lepo prednost pa so nato ohranili vse do odhoda na veliki odmor (15:10).
V prvem polčasu dokaj bledi Novomeščani so se v začetku drugega dobesedno razleteli na igrišču. V uvodnih osmih minutah so naredili delni izid 6:0 in po golu Veljka Stanojevića povedli s 16:15.
Trebanjci so v nadaljevanju le strnili svoje vrste. Obramba je dobila podobo iz prvega polčasa, stekla je tudi igra v napadu, tako da so v 46. minuti spet povedli za štiri gole (21:17).
Varovanci domačega trenerja Mirka Skoka so se v prelomnih trenutkih nekajkrat približali na dva gola zaostanka, na koncu pa podpisali "kapitulacijo" in doživeli prvi poraz v tej sezoni.
V trebanjski ekipi je bil najbolj učinkovit Staš Slatinek Jovičič s šestimi, v novomeški pa Marko Majstorović s sedmimi goli.
Trebanjska ekipa bo v prihodnjem krogu gostila Urbanscape Loko, novomeška pa bo gostovala pri Ivančni Gorici.

IZJAVI PO TEKMI

Nace Zajc, rokometaš MRK Krka:
"Žal nam je za slabo odigran prvi polčas, saj smo dokazali, da lahko igramo tudi proti lokalnemu tekmecu. S tem, ko smo se takoj v drugem polčasu z zaostankom petih golov takoj vrnili v igro  smo kasneje naredili ključnih nekaj napak v končnici in tekmo nesrečno izgubili. Glave so vroče, verjamem, da se bomo do naslednje tekme zbrali in se znova vrnili v zmagovalni ritem."

Jan Jurečič, rokometaš RK Trimo Trebnje:
"Po dobrem začetku smo slabše odprli drugi polčas. Nismo se držali dogovora, Krka se je približala in povedla, tako da se je tekma spet odvijala po željah publike. Kmalu smo prevzeli kontrolo nad tekmo in z malo sreče in  dobrih obramb vratarja prišli do končne zmage."

Dobova - Ljubljana 30:31 (19:16)

Igralec tekme: Matevž Jaklič (MRK Ljubljana)

V obračunu ekip z dna razpredelnice je smetano pobrala Ljubljana. Za zasedbo iz slovenske prestolnice je to prva zmaga v sezoni 2023/24, posavska pa je doživela peti poraz.
Izbranci domačega trenerja Damjana Radanoviča so sijajno odprli tekmo. Takoj so povedli s 3:0, nato gostom ušli na pet golov (7:2, 8:3, 10:5). V prvem polčasu so vseskozi imeli rezultatski nadzor, na veliki odmor so se odpravili s prednostjo treh golov (19:16).
V drugi polovici tekme so varovanci gostujočega trenerja Romana Šimona tekmo hitro postavili v začetno izhodišče. Po izenačenju 20:20 se je odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, tehtnica se je nagibala na eno in drugo stran.
V "igri živcev" so se bolje znašli ljubljanski rokometaši, zmagoviti gol pa je v samih izdihljajih tekme iz (pol)nasprotnega napada dosegel Matevž Jaklič, ki je bil s skupno šestimi goli tudi najbolj učinkovit strelec svoje ekipe. Pri Dobovčanih je Nik Rantah dosegel sedem zadetkov.
Zasedba iz Dobove bo v prihodnjem krogu gostovala v Ribnici, ljubljanska pa bo gostila Slovenj Gradec.

Nik Rantah, rokometaš RK Dobova:
"Prvo bi čestital ekipi Ljubljane za dosegli dve točki. Mislim, da smo mi igrali najboljšo tekmo sezone. Žal zgleda, da danes niso bile zvezde postavljene, da bi te dve točke ostale doma. Ne vem kaj se pri nas dogaja, poskušali bomo strniti glave in iti naprej. Upam, da v nadaljevanju zberemo več točk."

Matevž Jaklič, rokometaš MRK Ljubljana:
"Težka tekma je za nami, kar smo pričakovali. Oboji smo hoteli dve točki, ampak na koncu jih je borba prinesla k nam. Dobili smo, kar smo si želeli in tisto, kar nesemo nazaj domov."