18. 11. 2023

Svišu derbi, Skok zaustavil Krko

Sobota je prinesla zanimive tekme 10. kroga Lige NLB. Ivančna Gorica je izrazila veliko zanimanje za derbi s Škofljico in postavila rekord obiskanosti dvorane, ki je bila s 780 gledalci razprodana. Velenjski vratar Matevž Skok je uprizoril izvrstno predstavo, saj je v 30. minutah tekme s Krko v mrežo pustil le štiri zadetke in ekipi zagotovil visoko zmago.

Na preostalih tekmah so Ormožani v izdihljajih obračuna ugnali povratnika med prvoligaše, Ljubljano, Riko Ribnica pa je brez težav odpravila LL Grosista Slovana, ki po tem porazu zaseda predzadnje mesto na lestvici. Do zmage še Trimo Trebnje.

Že v petek so na uvodni tekmi kroga Dobovčani na domačem terenu klonili proti ekipi Slovenj Gradca, ki se je povzpela na 9. mesto na skupni lestvici. 

Zadnja tekma kroga bo na sporedu v nedeljo. Celjanom se bo ob 18. uri po robu postavila Urbanscape Loka.
 
LIGA NLB, 10. KROG 

Petek, 17. november 
RK DOBOVA : RK SLOVENJ GRADEC 26:34 (11:16)
Pintar 8 (4), Suban 4; Levc 9, Majcen 7

Igralec tekme: Tilen Leben (RK Slovenj Gradec)

Korošci so v Posavju upravičili vlogo papirnatih favoritov, po nepolnem desetem krogu so se po tretji zmagi po številu točk izenačili z devetouvrščenimi Škofjeločani. Dobova je doživela deseti poraz in je na zadnjem mestu v 14-članski ligi. Izbranci gostujočega trenerja Nenada Maksića so temelja za zmago postavili v uvodu tekme. Že po trinajstih minutah igre so imeli šest golov prednosti (9:3). Njihovo nadaljevanje je bilo malce neprepričljivo. V tej sezoni bledi gostitelji so v 23. minuti prepolovili zaostanek (9:12), nato pa so se Korošci le zbrali in tik pred odhodom na veliki odmor znova povedli za šest golov (16:10). Rokometaši iz Slovenj Gradca Gosti so v drugem polčasu nadzorovali gostitelje. V 38. minuti je njihova prednost znašala tri gole (20:17), nato pa so povečali frekvenco svojih obratov in tik pred zadnjim zvokom sirene dvakrat povedli za devet golov (32:23 in 33:24). V koroški zasedbi sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Vid Levc z devetimi in Anej Majcen s sedmimi goli, v posavski pa Blaž Pintar z osmimi in Fran Suban s štirimi goli. Zasedba iz Slovenj Gradca bo naslednjo tekmo igrala 2. decembra, ko bo gostila Koper, Dobova pa se bo 6. decembra v gosteh pomerila z novomeško Krko.


IZJAVI PO TEKMI:


Blaž Pintar, rokometaš RK Dobova: 
"Rad bi čestital ekipi Slovenj Gradca za zmago. Pokazala je boljšo igro, a tudi mi smo se dobro borili. Poznalo se je, da so bili tekmeci številčnejši in so pripeljali tekmo varno do konca. Za svojo ekipo želim, da bi v prihodnje pokazala kaj vse zmore."


Tilen Leben, vratar RK Slovenj Gradec:
"Zaradi velike točke proti RK Gorenju Velenju je bila to za nas kar težka tekma. Vesel sem, da smo tekmo pripeljali od začetka do konca brez večjih zapletov. Igrali smo to, kar smo se dogovorili. Do novega leta nas čaka še veliko težkih tekem, na katerih moramo pokazati vse, kar zmoremo."


Sobota, 18. november 

RK SVIŠ IVANČNA GORICA : ŠRD ŠKOFLJICA 33:26 (14:12) 
Cirar, Marojević in Grum po 5; Ju. Rot 6, Jo. Rot 4 (1)

Igralec tekme: Nik Pirnat (RK SVIŠ Ivančna Gorica)


Rokometaši iz Ivančne Gorice so se po peti zmagi utrdili v zgornji polovici razpredelnice, medtem ko osmoljenci današnjega medsebojnega obračuna po šestem porazu ostajajo na 11. mestu v 14-članski elitni ligi. Škofljica je dobro odprla obračun v Stični, po vodstvu z 10:7 pa ni več našla rdeče niti v svoji igri. Gostitelji so hitro izenačili na 10:10, v končnici prvega polčasa pa dvakrat povedli za dva gola (13:11 in 14:12). Izbranci domačega trenerja Aleksandra Polaka so si v drugem polčasu nekajkrat priigrali prednost šestih golov. Lepa zaloga v zadetkih jih je malce uspavala, tako da so se jim gosti približali na dva gola (28:26), v končnici pa so znova odločno pohodili "stopalko za plin" in si priigrali tudi najvišjo prednost na tekmi (33:26). Pri gostiteljih so Benjamin Cirar, Janez Grum in Marko Marojević dosegli po pet golov, pri gostih pa je bil najbolj učinkovit Juš Rot s šestimi zadetki. Zasedba iz Ivančne Gorice bo 1. decembra gostovala v Trebnjem, Škofljica pa bo dan kasneje gostila Ljubljano.


IZJAVI PO TEKMI:

Nik Pirnat, rokometaš RK SVIŠ Ivančna Gorica: 
"Tekmo, ki je znova postavila rekord po obiskanosti, smo začeli nekoliko nervozno. To se je poznalo pri izgubljenih žogah in nekaj zgrešenih neoviranih strelih. Do konca polčasa in v začetku drugega smo igro lepo sestavili in tekmo, kljub manjšim nihanjem, mirno pripeljali do konca. Za nami je super tekma, super derbi, po katerem se že oziramo naprej."

Juš Rot, rokometaš ŠRD Škofljica: 
"
Tekma se je začela zelo napeto, polne tribune dvorane so bile razgrete. V prvem polčasu smo se v obrambi nekako še držali, nato pa popustili. Ključni so bili tudi neovirani streli, ki smo jih precej zgrešili. Vratar Glavan je oddelal svoje. Čestitke SVIŠ-u za zmago, čestitke publiki in srečno dalje."

RK GORENJE VELENJE : MRK KRKA 31:20 (14:4) 
Velić 7, Mlivić 6; L. Rašo 3(1), D. Rašo 3

Igralec tekme: Matevž Skok (RK Gorenje Velenje) 

Osrednja tekma kroga se je končala z zanesljivo zmago velenjskih rokometašev. Igralci iz Šaleške doline so temelje za osmo zmago postavili v drugi polovici prvega polčasa, ko so z granitno obrambo povsem zaustavili Dolenjce in jim dovolil, da so dosegli le štiri gole. Novomeščani po tretjem porazu v sezoni 2023/24 ostajajo v zgornji polovici razpredelnice. Prva polovica tekme je minila v absolutni prevladi izbrancev Zorana Jovičića. Do 15. minute je bila tekma obojestransko živčna, nato pa so pri vodstvu 4:2 v Rdeči dvorani zagospodarili gostitelji in si tik pred odhodom na veliki odmor priigrali kar 11 golov prednosti (14:3). Ose so v začetku drugega polčasa zadržale visoko raven igre iz prve polovice tekme, po nekajkratnem vodstvu za 13 golov pa je bilo jasno, da bosta točki ostali v Velenju. Pri gostiteljih sta bila najbolj učinkovita Tarik Velić s sedmimi in Tarik Mlivić s šestimi goli, vratar Matevž Skok pa je ubranil 12 strelov. Pri gostih sta Leon in Dino Rašo dosegla po tri zadetke. Zasedba iz Velenja bo 2. decembra gostovala v Škofji Loki, novomeška pa bo 6. decembra gostila Dobovo.


IZJAVI PO TEKMI:


Matevž Skok, rokometaš RK Gorenje Velenje
˝V tekmo smo vstopili izvrstno, tako kot moramo in tako kot smo se dogovorili. Vedeli smo, da je ekipa Krke zelo nevarna iz vseh položajev in da so zelo čvrsti v obrambi. Danes smo odigrali zelo resno, obramba je bila na vrhunskem nivoju in posledično je tudi meni steklo. Vesel sem, da smo rutinirano slavili in da so priložnost za igro dobili vsi igralci. Sedaj pa so naše misli usmerjene v naslednjo evropsko tekmo.˝ 

Leon Rašo, rokometaš MRK Krka 
"V prvem polčasu smo igrali slabo Težave smo imeli z realizacijo in nismo izkoristili obramb naših vratarjev. Velenjčani so do konca prvega polčasa uspeli narediti takšno razliko, da jih nismo mogli ujeti.˝

RD RIKO RIBNICA : RD LL GROSIST SLOVAN 38:32 (20:16) 
Knavs 12, Ljevar 7; Budja 10, Pipp 7 (2)
STATISTIKA

Igralec tekme: Uroš Knavs (RD Riko Ribnica) 

Ribnica po peti zmagi ostaja v zgornji polovici razpredelnice, Slovan pa je po osmem porazu na predzadnjem mestu v 14-članski ligi NLB. Igralci iz dežele suhe robe so od prve do zadnje minute imeli rezultatski nadzor nad tekmeci iz slovenske prestolnice in že v prvem polčasu povedli za šest golov (13:7 in 14:8). V drugi polovici tekme se razmerje moči na igrišču ni spremenilo, po nekajkratnem vodstvu Ribničanov za devet golov sredi polčasa pa je bil povsem jasen razplet dvoboja. Pri Ribničanih je bil najbolj učinkovit Uroš Knavs, ki je dosegel ducat golov, sedem jih je dodal Leon Ljevar. Pri Ljubljančanih je Izidor Budja dosegel deset, Matic Pipp pa sedem zadetkov. Ribniška zasedba bo 1. decembra gostovala v Ormožu, ljubljanska pa bo dan kasneje gostila Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PO TEKMI:

Uroš Knavs, igralec RD Riko Ribnica: 
"Začeli smo dobro in si takoj ustvarili med tremi in štirimi goli razlike. Razliko smo nato držali preko celotne tekme. Mislim, da smo vodili tudi že s šestimi goli, nato pa malo popustili in na odmor odšli s prednostjo štirih zadetkov. V drugem polčasu smo stopili na plin in si priigrali celo devet golov prednosti. Na koncu so vsi igralci dobili priložnost in novi dve točki sta tu. Gremo dalje."

Mislav Nenadić, igralec RD LL Grosist Slovan: 
"Smo v malo slabšem nizu. Vedeli smo, da prihajamo na težko gostovanje v Ribnico, od koder se je težko izvleči s pozitivnim rezultatom. Riko Ribnica je hitra ekipa in v začetku smo ji težko sledili. V napadu smo bili korektni, v obrambi pa nam manjka dogovarjanja in pomoči eden drugemu. Čestitke tekmecem, nam pa ostajajo treningi in delo."

MRK LJUBLJANA : RK JERUZALEM ORMOŽ 23:25 (12:11) 
Hebar 12, Škrabonja 6; Jaklič 6 (2), Lukman 5
STATISTIKA

Igralec tekme: Staš Škrabonja (RK Jeruzalem Ormož) 

Ormožani so v slovenski prestolnici dosegli šesto zmago in so še naprej za slovenskimi rokometnimi elitneži iz Celja, Velenja in Trebnjega, Ljubljančani ostajajo na 12. mestu. Prleki so odpor gostov zlomili šele v končnici razburljivega obračuna. Po zadnjem izenačenju na tekmi (21:21) so bili v prelomnih trenutkih dvoboja bolj zbrani gosti, povedli so s 23:21, prednost dveh golov pa ubranili do zadnjega zvoka sirene. Pri Ormožanih sta bila najbolj učinkovita Martin Hebar s sedmimi in Staš Krabonja s šestimi goli, izkazal pa se je tudi vratar Filip Ranfl z 12 obrambami. Pri Ljubljančanih je Matevž Jaklič dosegel šest zadetkov.

Ormoška zasedba bo 1. decembra gostila Riko Ribnico, ljubljanska pa bo dan kasneje gostovala na Škofljici.


IZJAVI PO TEKMI:

Jure Lukman, igralec MRK Ljubljana 
"Tekma je bila napeta, pokazali smo največ, česar smo sposobni. Publika je poskrbela za dobro vzdušje. Na koncu nam je zmanjkalo izkušenj, delali smo napake." 

Martin Hebar, igralec RK Jeruzalem Ormož: 
"Bila je prava, napeta tekma, vzdušje pa vrhunsko. Na koncu obračuna smo prikazali borbo in z izkušnjami zmagali."

RD KOPER : RK TRIMO TREBNJE 23:30 (8:16) 
Poklar 7, Breznikar in Makuc po 5; Jurečič 9 (2), Miklavec 7.
STATISTIKA

Igralec tekme: Jan Jurečič (RK Trimo Trebnje) 

Trebanjci so po zmagi na Obali zadržali prvo mesto na razpredelnici. Pred Velenjčani imajo točko, pred Celjani, ki bodo v nedeljo gostili Škofjeločane, pa tri več. Koprčani po petem porazu ostajajo na sredini lestvice. Izbranci gostujočega trenerja Uroša Zormana so levji delež na poti do devete zmage opravili v prvem polčasu. V tem obdobju igre so povsem zasenčili domače rokometaše ter v sami končnici povedli za osem golov (15:7 in 16:8). V začetku drugega polčasa je prednost narasla na devet golov (17:8 in 19:9). V nadaljevanju dolenjska prevlada več ni bila tako izrazita, Primorci so prepolovili visok zaostanek (16:20), zmage gostov, ki so v končnici znova ujeli pravi ritem, pa v nobenem trenutku niso ogrozili. Pri Trebanjcih sta bila najbolj učinkovita Jan Jurečič z devetimi in Vid Miklavec s sedmimi goli. Pri Koprčanih je Tine Poklar dosegel sedem, Andraž Makuc in Bor Breznikar pa po pet zadetkov. Trebanjska zasedba bo 1. decembra gostila Sviš Ivančno Gorico, koprska pa bo dan kasneje gostovala v Slovenj Gradcu.


IZJAVI PO TEKMI:


Boris Lisica, trener RD Koper:
"Začetek tekme je bil zelo slab. Razigrali smo vratarja tekmecev. Ti so naredili dovolj veliko razliko in jo potem zadrževali skozi tekmo. Takšen začetek je ekipi, kot je Trimo Trebnje, dovolj. Kasneje smo spremenili ritem igre in se tekmecem približali, vendar na žalost to ni bilo dovolj, da jih ulovimo." 


Staš Jovičić, igralec RK Trimo Trebnje:
"Tekmo smo začeli po dogovorih iz slačilnice. Zavedali smo se, da Koper na domačem igrišču nikoli ni lahek tekmec. A v obračun smo vstopili s pravim pristopom, povedli z 8:1 in prednost uspešno zadrževali do konca. Vratarja sta nam v prvem polčasu pomagala, zato smo se tudi odcepili. V drugem polčasu smo v nadaljevanju ohranjali osredotočenost in zmagali."

Nedelja, 19. november, ob 18.00
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RD URBANSCAPE LOKA (prenos na YouTube kanalu RZS TV)