1. 12. 2023

Sobotno dogajanje 11. kroga Lige NLB ni razočaralo

Na domačem terenu je Škofljica z močno podporo tribun upravičila naziv favorita in premagala goste iz prestolnice. Velenjčani ostajajo na drugem mestu skupne lestvice po prepričljivi zmagi nad domačo Urbanscape Loko, Koprčani pa se na obalo vračajo praznih rok. 

Na petkovih obračunih so Trebanjski levi v domači dvorani nadigrali SVIŠ Ivančno Gorico in si utrdili mesto na vrhu lestvice, Hardek pa ostaja neosvojljiva trdnjava, saj so domači ugnali goste iz Riko Ribnice.

LIGA NLB, 11. KROG 

Sobota, 2. december
RK SLOVENJ GRADEC - RD KOPER 33:29 (13:12)
Eskeričić 9(2), Štumpfl 8; Makuc 8(3), Kete 6.

Igralec tekme: Vid Levc (RK Slovenj Gradec)

Slovenjgradčani nadaljujejo boljše predstave v zadnjih tednih. Po točki proti Velenjčanom in zmagi proti Dobovi so zdaj dve točki osvojili še proti Kopru in ga pri desetih točkah tudi ujeli na lestvici.

Po izenačenem začetku so vajeti v svoje roke vzeli gosti, ki so bili korak pred Korošci in v 21. minuti povedli za dva, štiri minute kasneje pa še za tri gole (12:9). Toda domači so že do polčasa nadoknadili zaostanek in po golu razpoloženega Kristiana Eskeričića na odmor odnesli gol prednosti (13:12).

V drugem delu je na krilih boljšega zaključka prvega Slovenj Gradec povedel za tri gole (17:14), a se gosti niso dali. Po golu Andraža Keteja so se v 41. minuti približali na vsega gol, a so imeli domači odgovor tudi na ta nalet tekmecev z Obale.

Dokončno pa so varovanci Nenada Maksića Koprčane strli v 49. minuti, ko so prvič povedli za štiri gole za relativno mirno končnico.

Pri Slovenjgradčanih sta izstopala Eskeričić in Uroš Štumpfl, ki sta dosegla devet oziroma osem golov. Pri gostih je osemkrat zadel Andraž Makuc, šestkrat pa Kete.

Zasedba iz Slovenj Gradca bo v prihodnjem krogu gostila Krko, koprska pa bo gostila Ivančno Gorico.

IZJAVI PO TEKMI: 

Rok Cvetko, igralec RK Slovenj Gradec: 
"Veseli me dejstvo, da ekipa po slabem nizu ni obupala. Verjeli smo v svoje sposobnosti, kar se je danes izkazalo na parketu. Navijači so znova bili naš osmi igralec, za kar se jim v imenu celotnega kolektiva zahvaljujem in obljubljam, da bomo s trdim delom svoj nivo igre samo še nadgrajevali. Gremo trening po trening, tekmo po tekmo."

Luka Groff, igralec RD Koper: 
"Borili smo se do konca, a žal ne dovolj za zmago. Kljub porazu smo pokazali veliko dobrih stvari, kar je vsekakor dobra popotnica za naslednje tekme. Čestital bi domačinom za zmago!"

RD URBANSCAPE LOKA - RK GORENJE VELENJE 24:33 (13:20)
Mali 6, Dolenc 3, Jesenko 3(1); Sokolič 5(2), Šiško, Mlivić in Jovičič po 4, Pipp 4(1). 

Igralec tekme: Matevž Skok (RK Gorenje Velenje) 

Velenjčani so hitro pozabili na torkov boleč poraz v švicarskem Winterthurju v evropski ligi, na enajsti tekmi državnega prvenstva so dosegli deveto zmago in imajo točko zaostanka za vodilnimi Trebanjci. Škofjeločani po šestem porazu ostajajo v drugi polovici razpredelnice.

Izbranci gostujočega trenerja Zorana Jovičića so vodili od prve do zadnje minute. Tekmo so odprli z vodstvom 3:0, po obdobju izenačene predstave pa so v drugi polovici prvega polčasa povsem zagospodarili v dvorani Poden in si nekajkrat priigrali prednost sedmih golov.

V drugem polčasu so imeli popoln nadzor nad Gorenjci. Največ so vodili za deset golov, prvič v 46. minuti (27:17), zadnjič v 58. minuti (33:23).

Pri Velenjčanih je bil najbolj učinkovit Tilen Sokolič s petimi goli, izkazal pa se je tudi vratar Matevž Skok s 17 obrambami. Pri Škofjeločanih je Gašper Mali dosegel šest zadetkov.

Velenjska ekipa bo v prihodnjem krogu gostila LL Grosist Slovan, škofjeloška pa bo gostovala v Dobovi.

IZJAVI PO TEKMI: 

Kristjan Lokar, igralec RD Urbanscape Loka: 
"V samo tekmo nismo vstopili kot bi si želeli. Naredili smo preveč tehničnih napak. V obrambi nismo igrali dovolj agresivno in posledično nas je nasprotnik s tem kaznoval. V prvem polčasu smo prejeli 20 zadetkov, kar je preveč. V drugem polčasu smo se malo bolj zbrali, prejeli manj zadetkov. Rad bi pa izpostavil, da smo na današnji tekmi dobili priložnost igralci, ki na ostalih tekmah bolj malo igramo in s tem pridobivamo izkušnje za prihodnje tekme. V naslednjem krogu nas čaka ekipa Dobove. Pričakujem, da bomo na tej tekmi v celi zasedi in pridobili dve točki."

Matevž Skok, igralec, RK Gorenje Velenje: 
"Zmaga na koncu je bila prepričljiva. Mislim, da smo se na koncu morali kar potruditi, da smo prišli do želene razlike. Od začetka tekme smo se dogovorili, da moramo to tekmo odpreti dobro, da bomo odigrali vseh 60 min, kar nam je na koncu tudi uspelo. Mogoče se je nasprotniku poznalo, da jim je manjkal glavni igralec, kar se je videlo tudi v napadu. Priložnost so dobili tako njihovi rezervni igralci, ki so morali dati od sebe več moči. Dobro smo odigrali obrambo, prišli do lahkih zadetkov. Osebno mi je šlo dobro v obrambi in to je ključ do uspeha. Sledi tekma proti Švedom, kjer bomo ponovno dali vse od sebe. 

ŠRD ŠKOFLJICA - MRK LJUBLJANA 29:27 (13:10) 
Rot 11(2), Nosan 5; Ključanin 5, Novak 4. 

Igralec tekme: Juš Rot (ŠRD Škofljica)

Na obračunu ekip iz druge polovice razpredelnice je smetano pobrala Škofljica. Po četrti zmagi je zavoljo poraza Urbanscapa Loke proti velenjskemu Gorenju napredovala na deseto mesto, Ljubljana po devetem porazu ostaja na 12. mestu v 14-članski ligi.

Večji del prvega polčasa je minil v enakovredni predstavi, druga polovica pa v absolutnem znamenju domače ekipe. V uvodnih osmih minutah drugega polčasa so tekmecem iz slovenske prestolnice ušli na šest golov (18:12), v 46. minuti pa so jim po golu Juša Rota ušli na sedem zadetkov (24:17).

Gostitelji so v zadnjem delu tekme močno popustili. Ljubljančani so se jim v sami končnici približali na dva gola zaostanka (25:27, 26:28, 27:29), njihove zmage pa niso ogrozili.

V domači ekipi sta blestela dva igralca. V napadu Juš Rot z enajstimi goli, v vratih pa Domen Lipužič, ki je zaustavil 14 strelov. Pri gostih je bil najbolj učinkovit Lun Ključanin s petimi zadetki.

Zasedba s Škofljice bo v prihodnjem krogu gostovala v Ribnici, Ljubljana pa bo gostila trebanjski Trimo.

Peter Etling, igralec ŠRD Škofljica:
"Ko imaš takšno občinstvo, kot mi, je lažje igrati in te navijači dvignejo. Nekajkrat smo padli, a smo se s pomočjo navijačev pobrali, za kar jim iskrena hvala. Na koncu pa zaslužena zmaga. Gremo v naslednjo tekmo, kjer nas čaka težko gostovanje pri Ribnici."

Maj Kromar, vratar MRK Ljubljana: 
"Vedeli smo, da Škofljica doma igra dobro, nismo se pripravili dovolj. Domačo ekipo občinstvo ponese, mi pa moramo popraviti naše napake. Verjamem, da lahko v domači dvorani zmagamo."

Nedelja, 3. december, ob 19.00: 
RD LL GROSIST SLOVAN - RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 23:28 (10:15)
VEČ O TEKMI

Sreda, 6. december, ob 18.00: 
MRK KRKA - RK DOBOVA (prenos na YouTube kanalu RZS TV) 

Že odigrano, petek, 1. december:
RK TRIMO TREBNJE – RK SVIŠ IVANČNA GORICA 40:27 (22:13)
Jovičić 6(1), Krešič 5; Vidmar 9(3), Marojević 5(1).

Igralec tekme: Staš Slatinek Jovičić

Varovanci Uroša Zormana niso imeli niti najmanjših težav proti "sosedom" iz Ivančne Gorice. Od samega začetka so prevladovali in vpisali deseto zmago za 20 osvojenih točk v ligi NLB. Začasno so na vrhu razpredelnice prednost pred Velenjčani in Celjani povišali na tri točke, Sviš pa je ostal na šestem mestu z 12 točkami. 

Zmaga favoriziranih domačinov ni bila niti za trenutek vprašljiva, kar je nakazal že udaren začetek z vodstvom 4:0 ter kar 14 doseženimi zadetki v slabih 14 minutah za vodstvo 14:5. Nato so Zormanovi varovanci nekoliko stopili s plina in na veliki odmor odšli s prednostjo devetih golov.

Tudi v drugem polčasu so lahko domači ves čas nadzorovali dogajanje na parketu in lokalne tekmece držali na varni razdalji. Prednost se je ves čas gibala okoli deset golov, najvišja pa je bila prav ob koncu, ko je bilo na semaforju večkrat +13, tudi za končnih 40:27.

Pri domačih je bil najbolj učinkovit Staš Slatinek Jovičič s šestimi goli, pet jih je dodal Krešimir Krešić. Pri gostih je devet zadetkov dosegel Simon Vidmar, pet pa Marko Marojević.

Trebanjci bodo naslednjo tekmo odigrali v soboto, 9. decembra, ko bodo gostovali pri Ljubljani, Ivančna Gorica pa bo isti dan gostovala pri Kopru.

IZJAVI PO TEKMI: 

Timotej Grmšek, igralec RK Trimo Trebnje: 
"Prislužili smo si novi dve točki na predzadnji domači tekmi v letošnjem koledarskem letu. Kljub visoki zmagi, smo tekom tekme naredili kar nekaj napak, tako v obrambi kot tudi v napadu, ki jih bo v prihajajočih tekmah potrebno odpraviti. Z dobro predstavo smo si že do konca prvega polčasa priigrali devet golov prednosti, v drugem polčasu pa smo uspeli to prednost še nekoliko povišati. Že v sredo nas čaka naslednja pokalna tekma proti ekipi MRK Ljubljana, na kateri se bomo z dobro igro poskušali uvrstiti v naslednji krog pokalnega tekmovanja."

Simon Vidmar, igralec RK SVIŠ Ivančna Gorica:
"Danes smo prikazali slabo predstavo. Tekme nismo začeli tako kot bi morali, kar je domača ekipa izkoristila in že v tretji minuti povedla s 3:0. Tudi v nadaljevanju prvega polčasa nismo ujeli pravega ritma igre, zato so si Trebanjci do konca prvega polčasa priigrali visoko prednost. Na trenutke smo z nekaj dobrimi obrambami naših vratarjev in dobre realizacije v napadu uspeli zmanjšati zaostanek, vendar s prikazano igro proti tako kvalitetni ekipi žal ne moremo pričakovati točk."

RK JERUZALEM ORMOŽ - RD RIKO RIBNICA 30:25 (16:12)
Jerenc 8, Hebar 8(1), Munda 5; Cimerman 9, Hrastnik 4, Knavs 4(1).

Igralec tekme: Filip Ranfl (RK Jeruzalem Ormož)

Dvorana Hardek je gostila ekipi, ki sta izjemno uspešno nastopali v novembru. Jeruzalem Ormož je nazadnje med drugim slavil proti Ljubljani in Ivančni gorici, uspešen pa je bil tudi v pokalu. Ribničani na drugi strani so ugnali Slovan in Dobovo, osvojili pa točko proti Novomeščanom in Škofjeločanom.

Oboji, na lestvici na četrtem in petem mestu, so se z željo po zmagi podali v dvoboj, ki so ga bolje začeli domači (6:3). Dolenjci so poravnali, zelo lepo pa so gostitelji odigrali tudi končnico, ko so zaostanek 11:12 s petimi zaporednimi goli spremenili v +4.

Zmago so gostitelji dokončno napovedali v 36. minuti, ko je Aljoša Munda zadel za 19:13. Pri gostih se je nato razigral Brin Cimerman in v 49. minuti je po golu za 23:21 zadišalo po zanimivi končnici. Martin Hebar s tremi goli in Filip Jerenec (27:22) pa sta poskrbela za varno razliko in novi dve domači točki.

V naslednjem krogu bo Ribnica v domači dvorani gostila Škofljico, Ormožani pa odhajajo na zahtevno gostovanje k Celju Pivovarni Laško.


IZJAVI PO TEKMI: 

Filip Jerenc, igralec RK Jeruzalem Ormož: 
Menim, da je odločitev o zmagovalcu padla v med 20 in 30. minuto, ko smo prebrodili krizo in zasukali zaostanek enega zadetka v vodstvo s štirimi zadetki. V drugem polčasu smo storili nekaj nepotrebnih prekrškov za kazen dveh minut in Ribnica nam je cel čas sledila. Dejstvo pa je, da nas je v kriznih situacijah reševal vratar Filip Ranfl, ki je zagotovo prvo ime tega derbija 11. kroga Lige NLB."

Gašper Hrastnik, igralec RD Riko Ribnica: 
"Razbranili smo fenomenalnega domačega vratarja Filipa Ranfla, posledično s tem še domačo publiko, ki je znana kot odlična v navijanju, ne preostane nič drugega kot nasprotniku čestitati na zasluženi zmagi. Še enkrat smo videli, kako težko na Hardeku zmagati". 





LESTIVCA 1. LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 11 10 0 1 360:274 86 20
2 RK GORENJE VELENJE 11 9 1 1 343:277 66 19
3 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 10 8 1 1 335:281 54 17
4 RK JERUZALEM ORMOŽ 11 7 1 3 297:294 3 15
5 RD RIKO RIBNICA 11 5 2 4 360:342 18 12
6 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 11 5 2 4 316:314 2 12
7 MRK KRKA 10 4 3 3 283:261 22 11
8 RD KOPER 11 5 0 6 309:305 4 10
9 RK SLOVENJ GRADEC 11 4 2 5 313:323 −10 10
10 ŠRD ŠKOFLJICA 11 4 1 6 288:312 −24 9
11 RD URBANSCAPE LOKA 11 3 2 6 317:351 −34 8
12 MRK LJUBLJANA 11 2 0 9 293:357 −64 4
13 RD LL GROSIST SLOVAN 10 1 1 8 265:300 −35 3
14 RK DOBOVA 10 0 0 10 229:317 −88 0