17. 12. 2023

Slovenke za olimpijsko vozovnico z Nemčijo, Črno goro in Paragvajem

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je dobila še zadnji tekmici v boju za olimpijsko vozovnico. Paragvaju sta se pridružili Črna gora in Nemčija.


»Končno so znane vse tekmice za olimpijske kvalifikacije. Nemčija je kakovostna reprezentanca, ki je že na drugem zaporednem tekmovanju uvrščena med najboljšo osmerico. Črna gora je v nekoliko spremenjeni zasedbi morda najprijetnejše presenečenje letošnjega svetovnega prvenstva. Zadržala je trend visokih uvrstitev na največjih tekmovanjih. Gre za izjemno tekmico. Paragvaj se na Južnoameriškem prvenstvu ni uvrstil med najboljšo trojico, tudi na tem prvenstvu ni bil med najboljšimi reprezentancami svojega kontinenta,« se je na aprilske tekmice ozrl slovenski selektor Dragan Adžić.


V Herningu bo okoli 21. ure padel zastor nad letošnjim svetovnim prvenstvom za rokometašice. V finalu, ki se bo začel dve uri poprej, se bosta za naslov pomerili Francija in Norveška. Slednji sta bili na šestih tekmah prvega in drugega dela tekmovanja edini boljši od slovenske vrste. To le še dodatno potrjuje, kako zahteven razpored je žreb namenil izbrankam črnogorskega strokovnjaka Adžića, ki so sicer s svojimi predstavami navdušile.


Obračun za zlato bo imel slovenski pridih. Zanj bosta poskrbela sodnika Bojan Lah in David Sok, ki jima je Mednarodna rokometna zveza (IHF) zaupala pomembno in častno vlogo.


Pred borbama za medalje sta bili odigrani tekmi za končno razvrstitev od petega do osmega mesta. Slovenski ljubitelji rokometa so z nestrpnostjo čakali na razpleta obeh, saj sta ti dali imeni zadnjih tekmic v kvalifikacijah za poletne olimpijske igre. To so postale Črnogorke in Nemke. Prve so v borbi za sedmo mesto z 28:24 odpravile Čehinje, slednje pa na obračunu za 5. mesto s 26:30 klonile proti Nizozemkam.


Že po zaključku drugega dela svetovnega prvenstva je bilo jasno, da bo Sloveniji spomladi prihodnje leto na enem izmed treh olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev družbo delal Paragvaj, ki je na mundialu prehitel le tri reprezentance. Slednji je na južnoameriških kvalifikacijah osvojil tretje mesto, v olimpijske kvalifikacijske boje pa se zavihtel po zaslugi Brazilije. Slednja je tekmovanje zaključila kot deveta – pred njo se je uvrstilo osem evropskih ekip – in s kriterijem druge najuspešnejše celine Južni Ameriki prinesla dodatno kvalifikacijsko mesto.


Najuspešnejša celina bo z naslovom svetovnih prvakinj sicer postala Evropa, ki je tako v kvalifikacijah za olimpijske igre dobila dve dodatni mesti. Ti sta se bosta razdelili glede na razvrstitev na lanskoletnem evropskem prvenstvu v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori. Slovenke so zasedle končno osmo mesto, ker pa so si vse pred njo uvrščene reprezentance zagotovile mesto na olimpijskih igrah ali kvalifikacijah skozi letošnje svetovno prvenstvo, je prvo dodatno mesto pripadlo njim.


"Menim, da bodo tekme, ki jih je Paragvaj odigral na svetovnem prvenstvu, dovolj za kakovostno analizo. Medtem bosta reprezentanci Črne gore in Nemčije rivalki, ki bosta zahtevali našo popolno osredotočenost," ob pogledu na kvalifikacije še dodaja 53-letni Črnogorec na slovenski klopi, ki še naprej ostaja trdno prepričan v uspeh. "Verjamem v do sedaj opravljeno delo, nadaljnjo rast slovenske reprezentance in uspešno opravljen zadnji korak proti končnemu cilju. To bi nam uspelo z uvrstitvijo med najboljši dve reprezentanci kvalifikacijskega turnirja," še dodaja.


S Črnogorkami so se slovenske rokometašice nazadnje pomerile na svetovnem prvenstvu leta 2021 v Španiji. Na uvodni tekmi tekmovanja so jih tedaj v Granollersu odpravile z 28:18. Na lanskoletnem evropskem prvenstvu se je Črna gora veselila bronaste kolajne.


Veliko več prahu se je nabralo na zadnjih obračunih s preostalima tekmicama. Paragvaj je Slovenija ugnala v prvem delu svetovnega prvenstva 2017 v Nemčiji (28:22), medtem ko Nemke Slovenkam niso stale nasproti že več kot desetletje. Nazadnje je bilo to v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2010. Nemke so bile dvakrat prepričljivo boljše (27:17, 35:24), na sklepni turnir pa sta potovali obe reprezentanci.


Olimpijske kvalifikacije za rokometašice bodo na sporedu med 11. in 14. aprilom prihodnje leto. V boj se bo podalo 12 ekip, ki bodo razvrščene v tri kvalifikacijske turnirje. Z vsakega si bosta pot v Pariz priigrali najboljši dve reprezentanci. Lokacije turnirjev še niso znane.


Slovenke bodo v kvalifikacijah za olimpijske igre nastopale prvič v zgodovini.  Boje bodo, glede na zadnje obvestilo IHF-a (več TUKAJ) začele 11. aprila proti Nemčiji, 12. ali 13. aprila bo sledil obračun z Paragvajem, 14. aprila pa bo sledil še dvoboj s Črno goro.