12. 1. 2023

Uvodoma v Katovicah zanesljivo čez Savdijce

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v prvem krogu svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem premagala Savdsko Arabijo s 33:19 (16:8). Slovenija bo drugo tekmo v skupini B igrala v soboto, ko se bo ob 20.30 pomerila s Poljsko.


Slovenski rokometaši so zmagovito odprli letošnji mundial. Z zanesljivo osvojenima točkama na četrtkovi tekmi so naredili velik korak proti nastopu v glavnem delu tekmovanja v Krakovu, kjer jih čakajo najboljši trije iz skupine A. V njej nastopajo Španija, Črna gora, Čile in Iran.


Izbrancem slovenskega selektorja Uroša Zormana uvodni tekmeci z Bližnjega vzhoda niso povzročili prevelikih težav. V tretjem medsebojnem dvoboju na velikih tekmovanjih so jih v kultni dvorani Spodek na svetovnih prvenstvih po turnirjih v Franciji 2001 in Španiji 2013 še tretjič premagali.


Po dnevu premora jih v soboto čakajo na letošnjem turnirju izjemno ambiciozni Poljaki, v ponedeljek pa še rokometni velikani iz Francije. Slednji so že v sredo gostitelje odpravili s 26:24. Po uvodnem krogu skupine B sta na vrhu lestvice Slovenija in Francija z dvema točkama, Poljska in Savdska Arabija pa sta brez njih.


Zorman je na uvodni tekmi na tribuni pustil izkušenega srednjega zunanjega igralca Deana Bombača, ki je v zadnjih dneh čutil manjše bolečine v hrbtu, in novinca na reprezentančni sceni Gašperja Horvata.


V uvodno postavo je uvrstil vratarja Urbana Lesjaka, krilna igralca Blaža Janca in Tilna Kodrina, krožnega napadalca Blaža Blagotinška ter zunanje igralce Jureta Dolenca, Roka Ovnička in Aleksa Vlaha, slednjega je v obrambi menjal Borut Mačkovšek.


Njegovi igralci začetne ekipe so takoj zaigrali resno in odgovorno v obrambi in napadu ter si že v 13. minuti priigrali prednost šestih golov (9:3). Po varni razliki je Zorman postopoma v igro začel pošiljati tudi druge svoje varovance, ki so tudi v nadaljevanju narekovali ritem, ki je bil enostavno preoster za varovance slovitega danskega strokovnjaka na savdijski klopi Jana Pytlicka.


Slovenska prednost je do konca polčasa konstantno naraščala. V 25. minuti je po golu Domna Novaka iz nasprotnega napada prvič znašala deset golov (15:5), na polovici tekme pa osem zadetkov (16:8).


Slovenci so slabo odprli drugo polovico tekme. V napadu je bilo vse preveč posamičnih akcij, tudi raven igre v obrambi je padla. V 38. minuti je slovenska klop zahtevala minuto odmora pri vodstvu 19:12, a ta ni spremenila razmerja moči na igrišču. Savdijci so znižali na 13:19 in 14:20, nekajkrat so celo imeli priložnost, da se približajo na pet golov.


Sredi drugega polčasa pa so se Zormanovi varovanci zbrali in zaigrali veliko bolje v obeh smereh. V 46. minuti so po dveh zaporednih golih Janca znova povedli za deset golov (24:14), najvišjo razliko pa so si priigrali na koncu tekme, ko je bilo 33:19. Ob zmagi ni zanemarljivo dejstvo, da je Zorman z menjavami igralcev pri slednjih prihranil veliko energije, ki bo še bolj potrebna na preostalih tekmah v skupinskem delu proti Poljakom in Francozom.


V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Blaž Janc in Rok Ovniček, oba sta dosegla po šest golov. Urban Lesjak je med vratnicama zbral 11 obramb in bil pri tem 41-odstotno uspešen.


Uroš Zorman, selektor Slovenije:
"V prvem polčasu smo prikazali dobro predstavo. Zbranost je bila vseskozi na visoki ravni, popustili smo v zadnjih dveh ali treh minutah prvega polčasa. V začetku druge polovice tekme smo močno padli, tako kot na nedavni tekmi proti Madžarom. V uvodnih desetih minutah smo bili preveč statični in Savdijcem dovolili, da so se razigrali. Na prvenstvo smo prišli s šestimi debitanti, tudi oni so morali občutiti turnir, zaradi tega je bilo nekaj nervoze v naši igri. V zadnjih dvajsetih minutah smo postavili zadeve na pravo mesto. Osvojili smo obe točki, a že čez dva dni nas čaka povsem drugačen tekmec. Za vse moje igralce bo nastop proti Poljakom v polni dvorani dodaten motiv, močno upam, da bomo naredili korak naprej v našem sistemu igre."


Rok Ovniček, reprezentant Slovenije:
"Pomembno je, da smo s številnimi kadrovskimi rotacijami osvojili načrtovani točki in da se nihče od nas ni poškodoval. Vsi igralci so lahko začutili duh velikega tekmovanja, lahko rečem, da smo pripravljeni na Poljsko."

SVETOVNO PRVENSTVO 2023

PRVI DEL, SKUPINA B


1. krog, četrtek, 12. januarja:
SAVDSKA ARABIJA : SLOVENIJA 19:33 (8:16)
Savdska Arabija: Mohamed, Moh. Salem, A. Abas 1, Tarouti, Janabi 2, Quraiš 2, Hamad 1, Abdulali 1, Almuwalad 4, Ma. Salem 3 (3), Hulaili, M. Abas, Moj 2, Salem 1, Turaiki 2, Alma, Almohsin.
Slovenija: Baznik, Lesjak, Blagotinšek, Janc 6, Dolenec 4 (1), Cehte, Slatinek Jovičić 3, Kodrin 4, Žabić, Horžen, Ovniček 6, Makuc 2, Kavčič 2, Mačkovšek, Novak 2, Vlah 4 (1), Cehte.
STATISTIKA

Sreda, 11. januarja:
FRANCIJA : POLJSKA 26:24 (14:13)


2. krog, sobota, 14. januarja, ob 20.30:
POLJSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)


3. krog, ponedeljek, 16. januarja, ob 18.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)


V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.

LESTVICA SKUPINE B
Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 Slovenija 1 1 0 0 33:19 14 2
2 Francija 1 1 0 0 26:24 2 2
3 Poljska 1 0 0 1 24:26 -2 0
4 Savdska Arabija 1 0 0 1 19:33 -14 0