15. 1. 2023

Pred potjo v Krakov še obračun s Francozi

Slovenski rokometaši so si na svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem z dvema zmagama že zagotovili pot v Krakov v drugi del tekmovanja. Pred odhodom iz Katovic jih čaka še zadnji preizkus, ta ponedeljek se bodo ob 18. uri s Francijo pomerili za prvo mesto v skupini B.


Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so se po zadnjem turbulentnem letu in številnih razočaranjih na uvodnih dveh tekmah letošnjega mundiala pokazali v najlepši možni podobi. Sprva so zanesljivo ugnali Savsko Arabijo s 33:19, minulo soboto pa utišala 11 tisoč glavo množico v dvorani Spodek v Katovicah in nadigrala še sogostitelje tekmovanja, Poljake (32:23). Dve zmagi po dveh tekmah premorejo tudi Francozi, ki so na otvoritveni tekmi prvenstva poljsko vrsto odpravili s 26:24, nato pa še Savdijce z 41:23.


V slovenskem taboru mirno pričakujejo dvoboj z velikani rokometa iz Francije. V žepu imajo že spravljeni dve točki, ki jih bodo prenesli v Krakov, ki bo med 18. in 22. januarjem gostil drugi del tekmovanja. Za dve prosti mesti, ki vodita v četrtfinale, so poleg Slovencev in Francozov najresnejši kandidati še Španci in Črnogorci iz skupine A.


Dan po veliki zmagi nad Poljaki in njihovi naravnost brezhibni predstavi je bilo v slovenskem reprezentančnem hotelu v Katovicah povsem mirno razpoloženje.


"Francozi niso le favoriti na ponedeljkovi medsebojni tekmi, temveč tudi na svetovnem prvenstvu, a tako je že v zadnjih dvajsetih letih. Po telesni moči so daleč pred vsemi. V vsakem trenutku vedo, kaj bodo naredili z žogo, v primeru 'šuma' pa vse rešujejo v igri ena na ena ter tudi s streli z dvanajstih metrov," je o močnih Francozih dejal Zorman.


O kakovosti francoske reprezentance ne gre izgubljati besed, saj jo sestavljajo številni zvezdniki evropskega in svetovnega rokometa. Desni zunanji igralec Dika Mem, krožni napadalec Ludovic Fabregas – oba si pri Barceloni delita slačilnico z Blažem Jancem in Domnom Makucem -, z 38 leti izjemno izkušeni vratar Vincent Gerard in večkratni najkoristnejši igralec na najelitnejših tekmovanjih Nikola Karabatić so le del izjemne zasedbe, ki jo premore selektor Guillaume Gille.


"V tekmo ne gremo z belo zastavo. Na njej bomo dali svoj maksimum in se borili po svojih najboljših močeh. Pod vprašajem je nastop Mačkovška, a vsi drugi bodo s srcem in željo po dokazovanju na tej tekmi," je še dodal 42-letni Ljubljančan na klopi elitne slovenske izbrane vrste.


Na nedeljskem medijskem druženju je bil tudi krilni igralec Tilen Kodrin, Celjan v dresu nemškega Gummersbacha pa je bil tako kot vedno miren in preudaren. "Z doslej opravljenim delom v Katovicah smo zadovoljni, a že v ponedeljek je nov dan in nova priložnost. Vsi se zavedamo moči Francozov, a oboji moramo odigrati 60 minut," je najprej dejal 28-letni Kodrin.


"Francozi so smetana mednarodnega rokometa, mi pa jih lahko napademo povem neobremenjeni. Mi bomo ponovno naredili svoj načrt in se danes skušali čim bolje regenerirati za telesno izjemno zahteven obračun, naslednji dan pa prikazati čim boljšo predstavo," je še dodal Kodrin.


Poleg Deana Bombača in Roka Ovnička bo na svojo priložnost na mestu srednjega zunanjega igralca čakal tudi Domen Makuc, eden od šestih Primorcev v elitni izbrani vrsti.


"Francija je vedno v krogu favoritov. Gre za izjemno močno ekipo s samimi zvezdniškimi igralci. Mi se bomo usedli in pripravili taktiko in upam, da bo čim bolj uspešna. V vsakem primeru se bomo borili, tako kot smo se proti Poljski. Z energijo, ki smo jo imeli na naši zadnji tekmi, smo lahko enakovredni vsaki ekipi na svetu," je pred obračunom s šestkratnimi svetovnimi ter po trikratnih olimpijskimi in evropskimi prvaki dejal 22-letni Makuc.


Da je Francija nesporen favorit ponedeljkove tekme pričajo tudi rezultati iz preteklosti. Reprezentanci sta na največjih tekmovanjih odigrali 12 tekem, le enkrat se je zmage veselila Slovenija in še to pred skoraj dvema desetletjema, na domačem evropskem prvenstvu (27:22). Na dosedanjih svetovnih prvenstvih so Francozi prepričljivo dobili štiri izmed petih tekem, v Tuniziji leta 2005 pa sta ekipi remizirali (26:26).


Slovenska reprezentanca je pred tekmo s Francijo v svojem taboru dobila novo okrepitev. V Katovice je prispel desni zunanji rokometaš Grega Krečič.

SVETOVNO PRVENSTVO 2023

PRVI DEL, SKUPINA B


3. krog, ponedeljek, 16. januarja, ob 18.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)

Že odigrano, 1. krog, četrtek, 12. januarja:
SAVDSKA ARABIJA : SLOVENIJA 19:33 (8:16)
VEČ O TEKMI

2. krog, sobota, 14. januarja:
POLJSKA : SLOVENIJA 23:32 (11:17)
LESTVICA SKUPINE B
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 Slovenija 2 2 0 0 65:42 23 4
2 Francija 2 2 0 0 67:47 20 4
3 Poljska 2 0 0 2 47:58 -11 0
4 Savdska Arabija 2 0 0 2 42:74 -32 0
V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.
KANDIDATI ZA TEKMO S POLJSKO
Igralec Igralno mesto Rojen Klub
Jože Baznik vratar 1993 USAM Nimes Gard (Francija)
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 FRISCH AUF! Göppingen (Nemčija)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 Pick Szeged (Madžarska)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 GOG Håndbold (Danska)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 LH Limoges handball (Francija)
Gašper Horvat levi zunanji 1998 Trimo Trebnje (Slovenija)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 Rhein-Neckar Löwen (Nemčija)
Blaž Janc desno krilo 1996 FC Barcelona (Španija)
Aleks Kavčič levi zunanji 1996 PPD Zagreb (Hrvaška)
Tilen Kodrin levo krilo 1995 VfL Gummersbach (Nemčija)
Grega Krečič desni zunanji 1996 KK Csurgoi (Madžarska)
Urban Lesjak vratar 1990 RK Eurofarm Pelister (Severna Makedonija)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 Pick Szeged (Madžarska)
Domen Makuc srednji zunanji 2000 FC Barcelona (Španija)
Tadej Mazej levo krilo 1998 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Domen Novak desno krilo 1998 HSG Wetzlar (Nemčija)
Rok Ovniček srednji zunanji 1995 HBC Nantes (Francija)
Aleks Vlah srednji zunanji 1997 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Stefan Žabić krožni napadalec 1999 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
ŠTAB REPREZENTANCE
Član Vloga
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Gorazd Škof trener vratarjev
Rok Košak trener za telesno pripravo
Boris Denić strokovni svetovalec
Sašo Djurić zdravnik
Jan Lotrič terapevt
Rudi Slobodnik fizioterapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Vid Kavtičnik direktor reprezentance
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi