12. 6. 2023

1.B MRL v prihodnji sezoni s prehodnim tekmovalnim sistemom

Na seji združenja 1. B moške rokometne lige so predstavniki 14 klubov produktivno razpravljali in sprejeli sklepe z željo po razvoju in napredku.

V tekmovalni sezoni 2023/2024 bosta v 1.B MRL Ljubljano in Škofljico, ki sta se uvrstili v Ligo NLB, zamenjala Krško in Maribor Branik, iz 2. DRL pa se pridružujeta prvak in podprvak 2. DRL, Kočevje in Ajdovščina, ki jima je Združenje, čestitalo za uvrstitev v 1. B MRL 

V uvodu seje so bili Združenju predstavljeni pomembni dokumenti, kot je osnutek strategije RZS do leta 2030, ter izjemno uspešen projekt, s katerim RZS deluje v smeri povečanja množičnosti rokometa, to je Festivali mini rokometa. Letos je RZS izvedla deset dogodkov v sklopu programa, s tem projektom pa si prizadeva klubom pomagati ter vplivati na povečan vpis otrok v rokomet. Festivali so bili koncentrirani v okoljih, kjer je prisotnost mini rokometa slabša. Člani združenja so se seznanili tudi s predlogi sprememb aktov RZS, o spremembah pa so dlje časa tudi razpravljali ter podali svoje predloge in popravke. 

Med pomembnejše tematike tokratnega združenja je sodila tudi potrditev tekmovalnega sistema v prihodnji sezoni, ki bo prehodni, saj se tudi 1. B MRL obetajo spremembe v številu ekip, torej enako kot se bo zgodilo ligo višje. S trenutno sezono se začenja proces zmanjševanja Lige NLB in 1. B MRL. V 1. B MRL se bo tako v tekmovalni sezoni 2023/24 igralo 26 krogov rednega dela (dvokrožni sistem) brez končnice. Tekmovanje se bo začelo 9. septembra 2023 in končalo 25. oziroma 26. maja 2024. Po končanem rednem delu se bodo v terminu med 1 .6. in 7. 6. 2024 odigrale še kvalifikacijske tekme, tako za napredovanje v Ligo NLB kot tudi za izpad v 2. DRL. 

V smislu izboljšanja marketinške podobe lig, bo združenje skupaj s pisarno RZS nadaljevalo z razvojem enotnosti lige, z izboljšanjem spletnih prenosov ter dopolnitvijo protokolov pred tekmami. Sejo so predstavniki klubov sklenili z žrebom tekmovalnih parov prvega kroga prihodnje sezone.

1.B MRL 2023/24, 1. KROG:

9. septembra, ob 18:00:
RK AJDOVŠČIN - RK KOČEVJE  

ob 19.00:
RK ČRNOMELJ - RK DOL TKI HRASTNIK                       
ROKOMETNI KLUB KRŠKO - RK MARIBOR BRANIK             
RD HERZ ŠMARTNO - RK FRANKSTAHL RADOVLJICA
RK VELIKA NEDELJA - RD BUTAN PLIN IZOLA

ob 19.30:
ŠD MOKERC - KIG - RD MOŠKANJCI-GORIŠNICA  

ob 20.30:
ROKOMETNI KLUB GROSUPLJE - RK JADRAN HRPELJE - KOZINA