8. 6. 2009

V sredo na Kodeljevem "prvi polčas" dvoboja z Belorusijo za vozovnico za EP 2010

Slovenske rokometaše čaka v sredo ob 20.15 v dvorani na Kodeljevem verjetno najpomembnejša tekma v kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo v Avstriji leta 2010 - obračun z Belorusijo. Na današnji novinarski konferenci so selektor Miro Požun, direktor Stane Ostrelič ter igralca Uroš Zorman in Matjaž Brumen predstavili svoja pričakovanja pred prvo tekmo (povratna bo 21. junija v Minsku).  

 

Igralci in strokovno vodstvo so z nastanitvijo v Domžalah zelo zadovoljni, trenirajo pa v dvorani na Kodeljevem. Pri pridobivanju videoposnetkov z igro Belorusije imajo v slovenskem taboru kar precej težav, saj so uspeli priti le do tistega s tekme sredinega nasprotnika proti Nemčiji, medtem ko je bil DVD, ki so ga poslali Izraelci, poškodovan in neuporaben. Jasno je, da prihajajo gostje v Ljubljano brez poškodovanega prvega zvezdnika Sergeja Harboka, a zelo oslabljena bo tudi reprezentanca Slovenije, saj bodo manjkali Gorazd Škof, Aleš Pajovič, Miladin Kozlina, Rok Praznik, Vid Kavtičnik, David Špiler... Reprezentanci naj bi se danes kot zadnji pridružil tudi Jure Natek (Chambery), ki je imel konec tedna še klubske obveznosti na zaključnem turnirju francoskega pokala. danes je zaradi bolečine v nogi odšel na ultrazvok vratar Beno Lapajne, na treningu pa je na zapestje padel Sebastjan Skube, a na srečo ni bilo nič hujšega. Selektor Miro Požun se bo za tiste, ki bodo nosili reprezentančni dres proti Belorusiji, odločil šele na dan tekme, že zdaj pa je jasno, da Špiler (čeprav gre z njegovo poškodbo iz dneva v dan na bolje) zanesljivo ne bo igral.

 

Miro Požun, selektor reprezentance Slovenije: "V primerjavi z lanskimi kvalifikacijami imamo precej bolj igralsko izenačeno reprezentanco. Če ji po eni strani morebiti manjka individualne kakovosti, ima po drugi strani širino in kompaktnost. Zmage proti Slovaški seveda nismo proslavljali, saj se vsi dobro zavedamo, da je šlo le za prijateljsko tekmo. Poleg tega vemo, da je sredina tekma proti Belorusiji za nas življenjskega pomena, zato bomo naredili vse, da točki ostaneta v Ljubljani. Belorusi stavijo na obrambo 5-1, kar je posledica ruske rokometne šole, pogosto pa se odločajo tudi za 5+1, ko "odrežejo" levega ali desnega zunanjega pri nasprotniku. Njihova igra je zelo počasna, igralci se zelo redko menjujejo, obstaja pa možnost, da s takšno igro "uspavajo" nasprotnika. Pričakujem zmago, saj so slovenski rokometaši kakovostnejši od beloruskih, rokometno so bolj šolani in igrajo v boljših domačih ali tujih klubih. Pomembna bo predvsem dobra igra v obrambi, ki bi nam potem prinesla številne protinapade in "lahke" zadetke. S pogostimi menjavami in visokim ritmom igre bomo skušali poraziti nasprotnika. Pričakujem zmago, tiha želja pa je seveda čim višja razlika. Toda to seveda ne pomeni, da bomo skušali "goniti" razliko, saj bi se nam takšen način utegnil maščevati."

 

Stane Ostrelič, reprezentančni direktor: "V direktorski vlogi sem že dolga leta, vendar si upam trditi, da takšne pripadnosti, želje po uspehu, borbenosti, srčnosti in podobnih lastnosti, kot jih kaže tokratni igralski kader, še nisem doživel. V dodatnih kvalifikacijah proti Slovaški za uvrstitev na letošnje svetovno prvenstvo na Hrvaškem smo imeli kakovostno močnejše igralce, toda zdaj imamo močnejši kolektiv. In tudi to je eden izmed razlogov, da verjamem v uspešen razplet tokratnih kvalifikacij in uvrstitev na EP 2010."

 

Uroš Zorman, kapetan reprezentance Slovenije: "Prijateljska tekma proti Slovaški nam je odprla oči, saj smo lahko ugotovili, katere so dobre in slabe strani v igri. Zmaga z desetimi zadetki razlike pravzaprav ne pomeni ničesar, je pa vsekakor bolje, da smo imeli tekmo, kakor pa da bi samo trenirali. Kljub temu smo prikazali dobro igro, toda proti Belorusiji jo lahko in jo tudi moramo nadgraditi. Na papirju smo vsekakor boljši od Belorusov, toda to bomo morali potrditi še na igrišču. Naredili bomo vse, da se po enoletnem premoru znova uvrstimo na veliko tekmovanje. V svojem in imenu soigralcev lahko rečem, da si želimo polne dvorane na Kodeljevem in da bi bili bučni navijači naš osmi igralec. Kar se tiče želja o končni razliki na sredini tekmi, bi rekel samo naslednje: zmaga in dve točki bi bili zelo dober dosežek, visoka razlika pa samo še pika na i." 

 

Matjaž Brumen, reprezentant Slovenije: "Imamo odlične razmere za bivanje in treniranje, poleg tega pa je tudi vzdušje zelo dobro. Generalko proti Slovaški smo dobro opravili, čeprav se vsi zavedamo, da nas glavna naloga seveda čaka v sredo. Če bomo proti Belorusom vseh šestdeset minut igrali tako dobro obrambo 5-1, kot smo jo v soboto proti Slovaški, se ne bojim razpleta. Ob takšni igri bi morali "skontrirati" gostujočo reprezentanco. Smo kakovostno in homogeno moštvo, željno dokazovanja, zato še dodatno verjamem v uspeh. In to ne samo na prvi tekmi v Ljubljani, ampak tudi na povratni v Minsku. Prepričan sem, da nam bo uspelo. Uvrstitev na evropsko prvenstvo v Avstriji je za nas obveznost, takšen uspeh pa bi pomenil tudi povrnitev ugleda in statusa rokometa v Sloveniji na nekdanjo raven."