15. 10. 2023

Pivovarji prekinili zmagovalni niz Gorenja

Na tekmi šestega kroga so zmago dosegli rokometaši Celja Pivovarne Laško, ki so porazili doslej še nepremagane Velenjčane. Na ostalih sobotnih dvobojih so zmage zabeležili Koprčani, Ribničani, Slovenjgradčani in Škofljičani. 

Trimo Trebnje je svojo zmago v šestem krogu zabeležil že v petek proti Urbanscape Loki, zasedba Krke pa se po uspešnem evropskem gostovanju na Estoniji k obveznostim v državnem prvenstvu vrača v sredo proti SVIŠ Ivančni Gorici.

LIGA NLB, 6. KROG

Sobota, 14. oktobra:
MRK LJUBLJANA - RK SLOVENJ GRADEC 33:34 (18:17)
Lukman 9 (5), Kamnikar 6; Eskeričić 10 (1), Lampret 7.

Igralec tekme: Kristian Eskeričić (RK Slovenj Gradec)

Koroška zasedba je dosegla drugo zmago v tej sezoni. Po Škofljici je danes premagala še Ljubljano, odpor novinke na prvoligaški sceni pa je na Galjevici zlomila šele v zadnjem delu tekme.
Večji del dvoboja je minil v povsem enakovredni predstavi, v rahli rezultatski prednosti pa so bili domači rokometaši. Izbranci gostujočega trenerja Nenada Maksića so na igrišču zagospodarili v zadnjih petnajstih minutah tekme.
V 46. minuti so po golu Mihe Kotarja po dolgem času povedli s 26:25, od tedaj naprej pa gostiteljem niso več pogledali v hrbet. Odbili so vse njihove napade, po razburljivi končnici pa nato osvojili obe točki.
Pri Slovenj Gradcu je bil strelko najbolj razpoložen Kristian Eskeričić z desetimi goli, pri Ljubljani je zadetek manj dosegel Jure Lukman.
Ljubljanska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Novem mestu, ekipa iz Slovenj Gradca pa bo gostila Ribnico.

IZJAVI PO TEKMI

Jan Kamnikar, rokometaš MRK Ljubljana:
"Tekmo smo začeli dobro in tempo držali tudi krepko v drugi polčas, na koncu nas je zmage stalo nekaj napak in nezbranosti ampak verjamem da gremo lahko v naslednje tekme z optimizmom."

Kristijan Eskeričić, rokometaš RK Slovenj Gradec:
"Zelo težka tekma je za nami, Ljubljančani so izkoristili vse priložnosti, v prvem polčasu so nas prehiteli na hitrem centru, v drugem polčasu pa so dobro igrali 6 na 6 kar se je poznalo na rezultatu, ki je konstanto nihal, zmaga je vseeno naša, gremo naprej, z dosti dela bo treba popraviti naše napake za tekmo z Ribnico."

RD RIKO RIBNICA - RK DOBOVA 36:24 (16:15)
Knavs 11, Žagar 5; Abramović in Rantah po 6.

Igralec tekme: Gašper Dobaj (RD Riko Ribnica).

Ribničani so dosegli tretjo zmago v državnem prvenstvu. Po Ljubljani in Kopru so premagali še tekmece iz Dobove, ki so s šestimi porazi na dnu razpredelnice.
V deželi suhe robe se je v prvem polčasu odvijal enakovreden boj, druga polovica tekme pa je minila v znamenju varovancev domačega trenerja Boruta Mačka. Po prihodu z velikega odmora so hitro povedli z 20:16. Zalogo v golih so nato konstantno višali, najvišja je znašala ravno ob koncu tekme, ko je bila razlika ducat golov.
V domači zasedbi je bil najbolj učinkovit Uroš Knavs z 11 goli, v gostujoči pa sta Nik Rantah in Marko Abramović dosegla po šest zadetkov. Izkazala sta se oba vratarja, domači Gašper Dobaj in gostujoči Tilen Grudnik sta zaustavila po 16 strelov.
Ribniška zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Slovenj Gradcu, ekipa iz Dobove pa bo gostila Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PO TEKMI

Gašper Dobaj, vratar RD Riko Ribnica:
"Po medlem prvem polčasu, smo v drugem le strnili svoje vrste, pokazali tisto svojo pravo igro, tisto igro, h kateri stremimo. Steklo je v napadu, obramba se je dvignila. Mislim, da smo na koncu zasluženo zmagali z visoko razliko."

Tilen Grudnik, RK Dobova:
"Najprej bi čestital domačinom za zmago. Prvi polčas smo držali dober ritem z nasprotnikom, igrali smo dobro tako v obrambi kot napadu. V drugem se je poznala naša utrujenost zaradi krajše klopi vsled naših poškodb. Na koncu je zasluženo zmagala domača ekipa, mi pa bomo prvi dve točki iskali v naslednjem krogu."

ŠRD ŠKOFLJICA - RD LL GROSIST SLOVAN 26:24 (12:14)
Kljun 7, Rot 5 (3); Pipp 9 (1), Budja, Pirnat in Lipovac po 3.

Igralec tekme: Domen Lipužič (ŠRD Škofljica)

Škofljica je dosegla tretjo zmago v ligi NLB. Novinka na prvoligaški sceni je po Dobovi in Urbanscapu Loki danes premagala še LL Grosist Slovan, na svojem računu ima pa tudi neodločen izid proti favorizirani novomeški Krki. Ljubljanska ekipa je doživela četrti poraz in je v drugi polovici razpredelnice.
Na Škofljici se je od prve do zadnje minute odvijal izenačen boj, odločale so malenkosti in navdihi posameznikov. Izbranci gostujočega trenerja Borisa Denića so v začetku drugega polčasa povedli za tri gole (15:12, 16:13, 17:14), a srčni gostitelji so jih v 40. minuti ujeli in po treh zaporednih golih Luke Kljuna izenačili na 17:17.
Prelomni trenutki dvoboja so minili v znamenju domačih igralcev. V 57. minuti so po golu Timoteja Drnovška povedli s 25:22, prednost pa brez stresnih trenutkov ubranili do konca izenačene tekme.
V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Kljun s sedmimi goli, vratar Domen Lipužič pa je zbral 11 obramb. V gostujoči je Matic Pipp dosegel devet zadetkov, vratar Erik Krbavčić pa je zaustavil deset strelov.
Zasedba s Škofljice bo v prihodnjem krogu gostovala v Ormožu, ljubljanska pa bo gostila Trimo Trebnje.

IZJAVI PO TEKMI

Domen Lipužič, rokometaš ŠRD Škofljica
"V drugem polčasu smo popravili napake pri realizaciji, stisnili v obrambi in z odlično publiko, ki nas je danes ponesla, zborbali do zmage ter novih dveh točk. Hvala navijačem za ponovno odlično vzdušje."

Erik Krbavčić, rokometaš RD LL Grosist Slovan
"Najprej bi rad čestital ekipi Škofljice za dobro tekmo in borbenost ob današnji lepi atmosferi v dvorani. Ne morem reči, da se nismo borili, želeli smo si, a smo v napadu imeli premalo razpoloženih igralcev. Njihov vratar je v drugem polčasu pobranil kar je bilo potrebno in to je pretehtalo na današnji tekmi."

RD KOPER - RK JERUZALEM ORMOŽ 27:23 (13:12)
Makuc 7, Kete (1) in Poklar po 5; Sok 9 (3), Munda 6.
STATISTIKA

Igralec tekme: Marin Đurica (RD Koper)

Koprski rokometaši so se s tretjo zmago v sezoni utrdili na sredini prvenstvene razpredelnice. Do zmage so prišli težje, kot to kaže končni izid. V prvem delu prednosti 11:7 niso nadgradili in dovolili gostom, da so poravnali in ob polčasu je bila razlika minimalna, v drugem pa so si Primorci vendarle prigarali obe prvenstveni točki.
Ključna je bila končnica. Koprčani so drugi del dobro začeli, a velike prednosti še enkrat niso znali obdržati. Vodstvo 19:14 se je stopilo in v 52. minuti je bil izid 21:20. Pri Ormožanih je sledil strelski mrk, Andraž Kete, Andraž Makuc in Tine Poklar pa so v naslednjih petih minutah poskrbeli za vodstvo 24:20 in mirnejšo končnico.
Pri domačih je s sedmimi goli izstopal Makuc, vratar Marin Đurica pa je zbral 14 obramb. Na nasprotni strani je devet golov dosegel Tadej Sok.
Koprska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Velenju, ormoška pa bo gostila Škofljico.

IZJAVI PO TEKMI

Boris Lisica, trener RD Koper:
"Težka tekma kakor smo tudi pričakovali. Dobro smo se borili, borbeno. Obramba je zelo dobro funkcionirala. V napadu smo bili dobri vendar imamo nekaj manjših problemov. Imeli smo tehnične težave ter težave pri realizaciji v napadu in zato se je nasprotnik približal na majhno razliko katera ne prinaša nič razen velikega stresa. Najbolj pomembna stvar pa je, da smo v obrambi bili izredno dobri tudi napad je v zadnjih 10 minutah začel delovati. Umirili smo se in naredili kar je bilo potrebno. Igralec tekme je po mojem mnenju Marin Đurica." 

Tadej Sok, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
" Žal se danes ni izšlo. Vedeli smo, da bo težka tekma. Koper ima zelo kakovostno ekipo in težko je igrati z njimi sploh na domačem igrišču. Mi smo danes naredili preveč napak, razbranili smo domačega vratarja. Na koncu je žal potrebno čestitati Kopru za zasluženo zmago. Igralec tekme je po mojem mnenju Marin Đurica."

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO - RK GORENJE VELENJE 29:27 (19:17)
Cokan 7, Mlakar 5; Haseljić 8, Šiško 7.

Igralec tekme: Grega Krečič (RK Celje Pivovarna Laško)

Osrednja tekma šestega kroga se je v celjskem rokometnem hramu končala z zmagoslavjem domačih rokometašev, ki so po slabem uvodu v sezono - porazu proti Trebnjemu in še neregistriranemu remiju proti Ivančni Gorici - danes dosegli četrto zmago v nizu po Ljubljani, Ribnici in Kopru.
Izbranci srbskega trenerja na klopi Celja Alema Toskića so največjemu domačemu tekmecu iz Šaleške doline prizadejali prvi poraz v sezoni 2023/24, po njem so nazadovali na drugo mesto. Obe vodilni ekipi, Trimo Trebnje in Gorenje Velenje, imata po deset točk.
Uvodne minute so minile v povsem enakovredni predstavi, sredi prvega polčasa pa so zagospodarili Celjani. Po njihovem vodstvu z 12:9 je gostujoči trener Zoran Jovičić zahteval minuto odmora, a njegovi napotki niso prinesli nobene spremembe na igrišču.
Gostitelji so po golih Tima Cokana in Mitje Janca v 18. minuti povedli s 15:10, v zadnjem delu pa popustili, tako da je njihova prednost na polovici tekme znašala dva gola (19:17).
Celjani so v začetku drugega polčasa povedli za štiri gole (21:17, 22:18) in sprva imeli pod nadzorom Velenjčane. Gosti od 37. minute dalje niso mogli računati na Eneja Slatinka Jovičića, ki je zaradi nešportne poteze prejel rdeči karton. Kljub temu so se zbrali in v 51. minuti prek Petra Šiška izenačili na 24:24.
Prelomni trenutki dvoboja so minili v znamenju rokometašev iz mesta grofov, v 54. minuti so po golih Cokana in Grege Krečiča tekmecem znova ušli na dva gola (26:24). Velenjčani so do zadnjega zvoka sirene pretili Celjanom, njihove zmage pa niso ogrozili.
V domači ekipi sta bila najbolj učinkovita Cokan s sedmimi in Žiga Mlakar s petimi goli, v gostujoči pa Ibrahim Haseljić z osmimi in Šiško s sedmimi zadetki.
Celjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Dobovi, velenjska pa se bo doma pomerila s Koprom.

IZJAVI PO TEKMOI

Alem Toskić, trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Vse čestitke mojim fantov, res so danes dali vse od sebe in pokazali borbo, ki je potrebna za zmago na derbiju. Volja in karakter teh fantov je res na visokem nivoju, dan za dnem dajejo vse od sebe na treningih in tekmah. Veliko fantov je danes igralo poškodovanih, a ob podpori domačih navijačev nas to ni ustavilo."

Zoran Jovičič, trener RK Gorenje Velenje:
"Čestitke igralcem Celja za današnjo zmago. Igrali smo zdesetkani, manjkali so nam nekateri igralci. Na trenutke smo se pustili malce sprovocirati in nivo naše igre je padel. Zgrešili smo tudi nekaj lahkih strelov in Celje je zasluženo zmagalo danes."