10. 7. 2023

Prva tekma evropskega prvenstva do 19 let, prva zmaga za slovenske mladinke

Slovenska ženska mladinska rokometna reprezentanca je na uvodni tekmi evropskega prvenstva premagala domačo reprezentanco Litve.

Slovenke so začele v krču in gostiteljicam že v samem začetku dovolile vodstvo s 4:0. Po znižanju zaostanka po golu Tinkare Kogovšek v peti minuti tekme na 1:4 pa je igra stekla tako v napadu kot v obrambi. Slovenke so v 26.minuti vodile že z 8 zadetki prednosti (17:9). V slovenskih vratih je v prvem polčasu z osmimi obrambami blestela Saša Posega, kar je bil ključ za zanesljivo vodstvo po izteku polovice igralnega časa (18:12).

V začetku nadaljevanja se je po golu Azre Zulić (skupaj enajst zadetkov) prednost čete Sebastjana Oblaka znova povišala na +8 (22:14), kar je prisililo Litvanke v spremembo načina igre. Domačinke so se sicer dvakrat približale na tri gole zaostanka, a je slovenska izbrana vrsta dobro odgovorila in tekmo zanesljivo pripeljala do konca.

Za najboljšo igralko tekme je bila proglašena Nika Ocepek, ki je bila s sedmimi zadetki nerešljiva uganka za litvansko obrambo. Rokometašica, ki je v pretekli sezoni 1. ženske rokometne lige branila barve Ljubljane, je po dvoboju dejala: "V začetku tekme smo naredile nekaj napak, nato pa odigrale, kot smo se dogovorili in
pripravljali. Led je prebit, komaj čakam naslednje dvoboje."

Slovenija : Litva 35:31 (18:12)
Slovenija: Posega 10 obr. Vuk 5 obr (2x7m), Đajič; Cerovak 3, Mateković 2, Bukovec 3, Činkole Črček, Ocepek 7, Zulić 11 (9), Kogovšek 6, Kolobarič, Strlič, Udovč 3.