2. 8. 2023

Delo z mladimi na vse višji ravni, Celjani in Krimovke rezultatsko najuspešnejši

Vodstvo Tekmovanja mladih je predstavilo rezultate dela z mladimi za sezono 2022/23. Številni klubi so delali odlično, glede na točkovanje pa sta najuspešnejša ekipa med ženskimi RK Krim Mercator in med moškimi klubi RK Celje Pivovarna Laško.

Namen tega točkovanja, ki poteka od leta 2013 in klubom prinaša dodatno motivacijo za delo in vzgojo mladih igralk ter igralcev, je dvigniti delo z mladimi rokometaši na še višji nivo.  Obenem je to tudi zanimiv pregled stanja v izjemno pomembnem delu slovenskega rokometa, tako, da je točkovanje za najboljše klube pri delu z mladimi, iz sezone v sezono bolj zanimivo in pestro, slovenski klubi pa iz leta v leto delu z mladimi posvečajo še več pozornosti.

To je eden izmed pomembnejših ciljev Rokometne zveze Slovenije, ki se v tesnem sodelovanju s klubi trudi ustvarjati pogoje za čim boljši razvoj vseh mladih, ki se morajo ob tem zabavati. Aktivno delo poteka na vseh nivojih in se začenja že z mini rokometom, tu je RZS v minulem obdobju izvedla tako imenovane festivale (turnirje) mini rokometa po vsej Sloveniji, ki se jih je udeležilo več kot 1.500 otrok, ki še niso vpeti v tekmovalne selekcije slovenskih klubov. V prihodnje bodo te aktivnosti še številčnejše.

Množičnost omogoča možnosti več posameznikom, s katerimi se nato odlično dela v številnih sredinah po Sloveniji. Položaj na lestvici minule sezone daje osnovni pregled dela z mladimi, ki je odvisen tudi od števila ekip, ki tekmujejo za posamezen klub. Najboljši dokaz za odlično delo pa so mladi rokometaši iz različnih klubov, ki dosežejo reprezentančni nivo in najbolj aktualni pregled je nastop ženske in moške reprezentance mlajših kadetov na festivalu olimpijske mladine, ki je pred kratkim potekal v Mariboru in kjer sta ekipi zasedli 5. (dekleta), oziroma 2. mesto (fantje). Pri tem so moško reprezentanco zastopali igralci iz kar enajst klubov, pri dekletih pa so ta prihajala iz kar devetih rokometnih sredin. Za prihodnost slovenskega rokometa se tako ni bati.

Pri oblikovanju priložene lestvice so bile za točkovanje upoštevane uvrstitve klubskih ekip v mladinski in kadetski kategoriji ter med starejšimi dečki ter deklicami A in B. Za prvo mesto v posamezni kategoriji je klub prejel 40 točk, za vsako nižje pa sorazmerno manj točk. Pri moških so prvih pet mest zasedli RK Celje Pivovarna Laško, RD Riko Ribnica, MRK Krka, RK Gorenje Velenje in RK Trimo Trebnje. V ženski kategoriji so največ točk zbrali RK Krim Mercator, ŽRK Trgo ABC Izola, ŽRK Krka Novo mesto, ŽRK Mlinotest Ajdovščina in RK Zelene doline Žalec.

LESTVICA TEKMOVANJA MLADIH 2022/23 (MOŠKI)

LESTVICA TEKMOVANJA MLADIH 2022/23 (ŽENSKE)

Vsem klubom čestitamo za odlično delo z mladimi v minuli sezoni in preteklih letih. Lestvica točkovanja rezultatskih uspehov v mladinskih tekmovanjih daje koristen vpogled v uspešnost ekip v mladinskih selekcijah slovenskih klubov, a čas, energija in znanje, ki ga trenerji in trenerke iz vse Slovenije vsakodnevno vlagajo v razvoj slovenskih rokometnih talentov bodo sadove v prihodnosti obrodili na še večjem, mednarodnem in članskem, odru.

Krimovke so zasedle prvo mesto med ženskimi klubi po točkovanju tekmovanj mladih za sezono 2022/23. 
Celjska rokometna šola je v točkovanju tekmovanj mladih zbrala točko več od ribniške in zasedla prvo mesto.