17. 5. 2024

Odločitev o prvaku Lige NLB prestavljena v zadnji krog

Odločitev o prvaku Lige NLB bo padla prihodnjo soboto, ko bo na sporedu zadnji krog v tej sezoni. V predzadnjem sta namreč novi zmagi pripadli tako Gorenju Velenju kot tudi Trimu Trebnjemu.

Velenjčani imajo na lestvici še naprej točko prednosti pred Trebanjci in boljši izkupiček na medsebojnih tekmah te sezone. Dolenjce do naslova prvaka tako prihodnjo soboto lahko popelje le zmaga in obenem poraz Velenjčanov na domačem igrišču proti Jeruzalemu Ormožu.

Do 21. zmage v sezoni so se Velenjčani prebili po hudem boju, ko so na Kodeljevem v zadnjih minutah vendarle strli odpor LL Grosista Slovana. V 51. minuti je bil rezultat še poravnan na 23:23, v finišu pa so bili boljši črno-rumeni in zmagali z 28:25. Na drugi petkovi tekmi so bili Trebanjci suvereni proti Ljubljani in jo odpravili z 41:27.

Po koncu sezone se bodo rang nižje preselile zadnje tri uvrščene ekipe, medtem ko četrto najslabšo (11. mesto) čakajo dodatne kvalifikacije z drugouvrščenim moštvom 1. B lige. V boju za 10. mesto, ki kot zadnje zagotavlja neposreden obstanek se trenutno najbolj goreče borita Sviš Ivančna Gorica, ki ima dve točki prednosti pred Urbanscape Loko. Prvi bo v soboto ob 19. uri doma pričakal Koper, slednja pa zadnjeuvrščeno Dobovo. 

Istočasno bo Riko Ribnica gostovala na Škofljici, Slovenj Gradec pa v Novem mestu pri Krki. Tudi za slednjo bo dvoboj izjemno pomemben, saj se poteguje za četrto mesto, ki kot zadnje prinaša evropske nastope v novi sezoni. Krka trenutno na četrtem mestu premore 30 točk, prav toliko jih ima mesto nižje Jeruzalem Ormož, ki se bo v soboto ob 19.30 srečal s Celjem Pivovarno Laško.
LIGA NLB, 25. KROGA
Petek, 17. maj:
RD LL GROSIST SLOVAN : RK GORENJE VELENJE 25:28 (13:13)
Pipp 6 (3), Perić, Kovačevič in Mlivić po 5; Sokolič 9 (3), Haseljić 4.
STATISTIKA

Igralec tekme: Tilen Sokolič (RK Gorenje Velenje)

Velenjčani s nalogo opravili po pričakovanjih, nikakor pa ne zlahka. Slovan, ki je v prejšnjem krogu premagal Celjane, se je spet pokazal za trdega tekmeca in bil veliko večino tekme povsem enakovreden, klonil pa je šele v končnici.
Že v prvem delu je bil Slovan enakovreden. Favoritom nikakor ni uspelo prevzeti pobude, ekipi sta bili dolgo skupaj, šele v 19. minuti je Gorenje prvič prišlo do nekoliko bolj občutne prednosti (12:9). A so se domači vrnili, znižali na 12:13, ob koncu prvega polčasa so gostje zapravili sedemmetrovko, Matic Pipp pa je za Slovan zadel na 13:13.
V večjem delu drugega polčasa sta se ekipi izmenjavali v vodstvu za gol ali pa je bil izid izenačen. Nobeni ni uspelo priti do večjega naskoka, šele gostje so v 54. minuti po obrambi Emirja Teletovića in zadetku po protinapadu Matica Verdinka povedli s 25:23. Sledil je še en naskok za +2 (26:24), a je v zadnji minuti za nekaj drame še poskrbel Alexander Perić z zadnjim znižanjem na gol.
V končnici pa so nato gostje najprej zadeli (Tilen Sokolič), potem pa tekmecem še ukradli žogo in po protinapadu (Verdinek) prišli do ponovljene največje prednosti na tekmi.

IZJAVI PO TEKMI:

Arijan Kovačević, RD LL Grosist Slovan: 
"Tekma je bila izjemna, vzdušje fenomenalno. Zase lahko rečem, da sem bil v pravljici. S fanti nismo bili obremenjeni - borili smo se in hkrati uživali. Žal mi je, da se nam na koncu ni izšlo. Čestitam ekipi Gorenja za zmago."

Tilen Sokolič, rokometaš RK Gorenje Velenje:
"Vedeli smo, da nas čaka izjemno težko gostovanje. Vse pohvale in poklon ekipi Slovana, ki se je borila vseh 60 minut, izkoristila praktično vse naše napake. Mi smo vedeli, kaj nam ta tekma prinaša in tudi mi se nismo predali niti v trenutku in vesel sem, da smo zmagali."

RK TRIMO TREBNJE : MRK LJUBLJANA 41:27 (20:14)
Jurečič 13 (6), Jovičić 7; Lukman in Nosan po 4.
STATISTIKA

Igralec tekme: Uroš Udovič (RK Trimo Trebnje)

Trebanjci so bili danes nalogo, ko so morali dobiti dve točki za podaljšanje upanja na osvojitev naslova. Potem ko so Velenjčani danes že premagali Slovan z 28:25 in začasno pobegnili na +3, so morali rokometaši iz Trebnjega zmagati proti že odpisani Ljubljani, ki jo čaka selitev med drugoligaše.
To so rokometaši Trebnjega brez težav tudi naredili, Ljubljana ni bila enakovreden nasprotnik in razlika je bila na koncu 14 golov.
O naslovu bosta vodilni zasedbi (Gorenje ima zdaj 45, Trebnje pa 44 točk) odločali v zadnjem krogu, ko bo ekipa iz Trebnjega gostovala v Ribnici, Gorenje pa bo doma gostilo Jeruzalem Ormož.
Kakšnih velikih dvomov o tem, kdo bo zmagal, ni bilo. Domači so povedli s 5:1, pa potem z 8:2 in 10:4. Pozneje so gostje le nekoliko zadihali in se približali (12:16), a so domači zanesljivo dobili že prvi polčas z 20:14.
V nadaljevanju je bil promet precej enosmeren. Trebanjski rokometaši so počasi višali naskok, do +10 so pri 26:16 prišli v 38. minuti, do +15 pa pri 35:20 deset minut zatem.
Vprašanje zmagovalca je bilo tako odločeno že precej pred koncem, so pa gostje v končnici s tremi zaporednimi goli vendarle nekoliko omilili visok poraz.
Največ golov, 13, je za zmagovalce dosegel Jan Jurečič, sedem jih je dodal Staš Slatinek Jovičić, pri Ljubljani sta po štiri dosegla Jure Lukman in Lan Nosan.

IZJAVI PO TEKMI:

Uroš Udovič, rokometaš RK Trimo Trebnje:
"Odigrali smo zadnjo tekmo sezone državnega prvenstva pred domačim občinstvom. Ta tekma je imela zame poseben pomen, saj letos zaključujem igralsko kariero. Vesel sem, da smo celotno tekmo igrali, tako kot znamo in tekmo zaključili tako, kot se spodobi. Hvala vsem navijačem, ki so še zadnjič napolnili dvorano in nas z glasnim navijanjem pospremili do novih dveh točk."

Matevž Jaklič, rokometaš MRK Ljubljana:
"V tekmo smo vstopili sproščeno in brez pritiska. Vedeli smo, da je ekipa Trima kakovostna, kar je tudi pokazala. Celotno tekmo je vodila in na koncu zasluženo zmagala."

Sobota, 18. maj, ob 19.00:
RK SVIŠ IVANČNA GORICA : RD KOPER

IZJAVI PRED TEKMO:

Domen Košir, rokometaš RK Sviš Ivančna Gorica:
“Do konca sezone nas čakata še dve tekmi. Maksimalno smo osredotočeni na Koper, ki je v igri za Evropo, vendar mi gledamo zgolj nase in verjamemo v boj do zadnjih sekund.”

Sandi Muminović, rokometaš RD Koper:
"Po krajšem premoru, nas v soboto čaka nova težka tekma pri ekipi Sviša. Ta na domačem terenu velja za neugodnega tekmeca, saj igra hiter in atraktiven rokomet. Na tekmo se dobro pripravljamo in se s pravo energijo in dobro igro lahko nadejamo pozitivnega rezultata."

ŠRD ŠKOFLJICA : RD RIKO RIBNICA

IZJAVI PRED TEKMO:

Aljaž Levstek, rokometaš ŠRD Škofljica:
"Pred nami je zadnja tekma na domačem terenu in seveda bi bilo super, da dve točki ostaneta doma. Želja po zmagi je velika, a za njo bomo morali garati vseh 60 minut tekme. Ključ za zmago bo seveda v obrambi in pa hitri igri v napadu. Rad bi povabil navijače, da nas na zadnji domači tekmi podprejo in nam pomagajo do zmage."

Žan Žagar, rokometaš RD Riko Ribnica:
"Po daljšem premoru nas čaka tekma, na kateri smo na papirju favoriti, vendar bo to potrebno pokazati tudi na igrišču. Zavedamo se, da je ekipa Škofljice na krilih domačih navijačev zelo neugodna, zato se nadejamo zbrane igre v obrambi ter hitrih in lahkih golov v napadu. Vabim naše zveste navijače, da nas podprejo v čim večjem številu!"

RD URBANSCAPE LOKA : RK DOBOVA

IZJAVI PRED TEKMO:

Andrej Dolenc, rokometaš RD Urbanscape loka:
"V soboto nas čaka zadnja domača tekma proti ekipi iz Dobove. Na tekmo bomo prišli močno motivirani in z eno samo nalogo in to je zadržati dve točki v domači dvorani. Zavedamo se položaja, v katerem smo se znašli in bomo naredili vse, kar je v naši moči, da zmaga ostane doma. Pomembna bosta agresivna igra v obrambi in koncentracija pri realizaciji strelov, še najbolj pa borbenost vse do zadnje sekunde tekme. Verjamem v svoje soigralce in vem, da če bomo garali drug za drugega, da bo rezultat na koncu kazal v našo prid. Brez podpore s tribun pa seveda ne gre, zato vabim vse navijače, da nas v soboto pridejo podpret in nam pomagajo do ene najbolj pomembnih zmag v tej sezoni. Gremo Loka!"

Damjan Radanovič, trener RK Dobova:
“V soboto nas čaka gostovanje pri ekipi Loke, ki igra iz tekmo v tekmo bolje. Za tekmece je tekma zelo pomembna zaradi obstanka v ligi oziroma da se izognejo igranju dodatnih kvalifikacijskih tekem. Mi gremo v tekmo sproščeno, želimo uživati v rokometu in ravno takrat smo najbolj nevarni.”

MRK KRKA : RK SLOVENJ GRADEC

IZJAVI PRED TEKMO:

Tilen Kukman, rokometaš MRK Krka:
"Pred nami je še zadnja domača tekma v tej sezoni proti ekipi iz Slovenj Gradca. Med reprezentančnim premorom smo se nekoliko odpočili, hkrati pa smo imeli tudi priložnost, da nasprotnika dobro preučimo in se pripravimo na njegovo igro. Zavedamo se, kaj nam prinaša zmaga v boju za končno četrto mesto, zato bomo naredili vse, kar je v naši moči, da dve točki ostaneta doma. Rad bi povabil vse navijače in športne navdušence, da nas še zadnjič v letošnji sezoni podprete v domači dvorani." 

Matija Pandev, rokometaš RK Slovenj Gradec:
"Odhajamo na eno težjih gostovanj v prvenstvu. Krka se je znašla v poziciji, ko sama odloča o končni razvrstitvi in ponovnem igranju v Evropi, zato bo pred domačim občinstvom še dodatno motivirana. Na nas je, da kljub poškodbam, ki nas v zadnjem obdobju pestijo, prikažemo pravi obraz in se na Dolenjskem borimo za kar se da ugoden rezultat." 

Ob 19.30:
RK JERUZALEM ORMOŽ : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO

IZJAVI PRED TEKMO:

Rok Žuran, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"Kot kaže nas čaka na Hardeku novi rokometni praznik z lepo polno dvorano. Celjani so močan nasprotnik, kar se v Ormožu zavedamo. V prvi vrsti moramo zajeziti hitro igro nasprotnika ter njihovo doseganje lahkih zadetkov. Če nam bo to uspelo sem prepričan, da se lahko enakovredno kosamo s Celjani."

Filip Rakita, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"Ormož to sezono igra odlično, sploh pred domačim občinstvom. Vemo, da nas čaka težka tekma. Poraz proti Slovanu je bil težak in na zadnjih dveh tekmah moramo pokazati boljšo predstavo. Cilj za soboto sta novi dve točki in narejen prvi korak, da zaključimo sezono z dvema zmagama."

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK GORENJE VELENJE 25 21 3 1 784:641 143 45
2 RK TRIMO TREBNJE 25 21 2 2 806:633 173 44
3 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 24 18 1 5 794:694 100 37
4 MRK KRKA 24 13 4 7 712:644 68 30
5 RK JERUZALEM ORMOŽ 24 13 4 7 657:648 9 30
6 RD RIKO RIBNICA 24 13 2 9 778:739 39 28
7 RD KOPER 24 14 0 10 708:673 35 28
8 RK SLOVENJ GRADEC 24 10 2 12 704:713 −9 22
9 RD LL GROSIST SLOVAN 25 9 1 15 697:719 −22 19
10 RK SVIŠ IVANČNA GORICA 24 7 3 14 670:713 −43 17
11 RD URBANSCAPE LOKA 24 6 3 15 659:723 −64 15
12 ŠRD ŠKOFLJICA 24 6 1 17 636:729 −93 13
13 MRK LJUBLJANA 25 3 0 22 688:832 −144 6
14 RK DOBOVA 24 3 0 21 609:801 −192 6