18. 2. 2009

Krimovke v nedeljo gostijo Budućnost

Budućnost iz Podgorice bo nasprotnik rokometašic Krima Mercatorja v tretjem krogu skupine B v glavnem delu evropske lige prvakinj. Tekma med slovenskimi in črnogorskimi prvakinjami bo v nedeljo, 22. februarja, ob 17.45 v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani.

 

Po dveh zaporednih porazih (doma proti madžarskemu Györiju z 31:35 in v gosteh z romunskim Oltchimom s 30:36) krimovke nujno potrebujejo zmago proti Črnogorkam, če želijo podaljšati upanje o igranju v polfinalu lige prvakinj. V letošnji sezoni sta se ekipi pomerili že trikrat: avgusta je bila dvakrat uspešnejša Budućnost, Krimova zmaga na gostovanju v Podgorici v regionalni ligi pa je po besedah trenerke Marte Bon pomenila veliko prelomnico, saj je prinesla vzpon v igri in miselnosti. V ekipi z Galjevice imajo nekaj težav zdravstvenih težav z boleznimi in virozami (Ljudmila Bodnjeva, Manuela Hrnjić, Maja Zrnec), pri Budućnosti pa je vprašljiv nastop leve zunanje Marije Jovanović.

 

Marta Bon, trenerka Krima Mercatorja: "S tokratnimi nasprotnicami se zelo dobro poznamo. Zato med ekipama ni večjih skrivnosti, odločala pa bo predvsem dnevna forma. Naš cilj na nedeljski tekmi je jasen - zmaga. Pri gostjah je zelo učinkovita desna zunanja Katarina Bulatović, v prodorih blesti srednja zunanja Ana Radović, medtem ko krilne igralke - tako kot tudi Krimove - v igri zelo nihajo. Naši prednosti bi morali biti boljše vračanje v obrambo in uspešnejši prehod v napad. Toda za končni uspeh se nam bo moralo v igri "poklopiti" precej stvari. Kar se tiče razpleta v skupini, so možnosti za drugo mesto majhne, a še venomer obstajajo, čeprav sta tako Györi kot Oltchim po kakovosti, rejtingu igralk in razvoju pred našim klubom. Zavedamo se svojih pomanjkljivosti, ki jih želimo spremeniti v svoje prednosti."

 

Špela Cerar, kapetanka Krima Mercatorja: "Vzdušje v ekipi je dobro, čeprav je seveda jasno, da rajši zmagujemo kot izgubljamo. Toda iz vsakega poraza se nekaj tudi naučimo. Uspeh proti Budućnost bi prinesel tudi dvig samozavesti pri vseh igralkah in celotni ekipi."

 

Sanja Damnjanović, igralka Krima Mercatorja: "Ključ do uspeha bo spet v igri v obrambi. Proti Oltchimu je bila v prvih dvajsetih minutah zelo slaba, potem pa smo jo uspele dvigniti na višjo raven. Proti Budućnosti moramo že od samega začetka igrati agresivno obrambo in uveljaviti še nekatere naše prednosti. To je predvsem hitro izvajanje začetnega udarca s sredine igrišča. Upam, da se bomo po dveh neuspehih proti Madžarkam in Romunkam končno le veselile zmage."

Predstavitev Budućnosti

Klub iz Podgorice (s celim imenom ŽRK Budućnost T-mobile) je bil ustanovljen 13. februarja 1949 in je prejšnji teden praznoval 60-letnico. Pohvali se lahko kar z 20 naslovi državnega prvaka in 13 pokalnimi lovorikami, v Evropi pa z osvojitvijo dveh pokalov pokalnih zmagovalk (1985, 2006) in enim pokalom IHF (1987). Trener je Madžar Zsiga Gyula, ki ima v ekipi igralke iz Hrvaške (Sanela Knezović, Tihana Ambroš), Madžarske (Gabriela Kindl, nekdanja igralka Krima Mercatorja), Srbije (Katarina Bulatović, Sladjana Grozdanić) in Črne gore. Vodilna ekipa črnogorskega državnega prvenstva je v prvem delu letošnje evropske lige prvakinj igrala v skupini s Hypom (Avstrija), FCK Handboldom (Danska) in Eldo Prestigio (Španija) ter osvojila drugo mesto. Na šestih tekmah je Budućnost štirikrat zmagala ter po enkrat remizirala (v gosteh proti FCK Handboldu z 22:22) in izgubila (v gosteh proti Hypu s 27:34), končni vrstni red v skupini pa je bil: 1. Hypo 10 točk, 2. Budućnost 9, 3. FCK Handbold 5, 4. Elda Prestigio (Španija) 0.

 

V prvih dveh krogih glavnega dela je črnogorska ekipa najprej na domačem igrišču presenetljivo premagala Oltchim s 23:22, nato pa izgubila na gostovanju pri Györiju s 27:31. V letošnji evropski sezoni je na lestvici klubskih strelk na vrhu Katarina Bulatović z 39 zadetki, sledita pa ji Marija Jovanović (33) in Jovanka Radičević (30).