21. 2. 2009

Gorenje zanesljivo v četrtfinalu pokala EHF

Rokometaši Gorenja so si zagotovili četrtfinale pokala EHF, potem ko so na povratni tekmi osmine finala na Madžarskem remizirali (26:26) z Debrecenom.

 

Debrecen - Gorenje 26:26 (12:11)

 

Športna dvorana, gledalcev 500, sodnika: Kouz in Zhoba (oba Ukrajina).

 

Debrecen: Ambrus 3, Csikos, Hornyak, Juhazs 1, Kelečević 4, Mezei 2, Peto 3, Lokodi, Djordjević, Palos 1, Nahaj, Višnjevski 2, Redei 5, Gunya 5.

 

Gorenje: Gajić (10 obramb), Kavaš 3, Bezjak 6, Oštir, Gromyko , Sovič 3, Skok (11 obramb), Sirk 1, Mlakar, Rnič 7, Štefanič, Harmandič 2, Čupič 4, Golčar.

 

Sedemmetrovke: Debrecen 3 (1), Gorenje 2 (1).

 

Izključitve: Debrecen 10, Gorenje 8.

 

Po zmagi na prvi tekmi v Velenju s 35:24 so rokometaši Gorenja proti Debrecenu na Madžarskem iztržili neodločen izid in se uvrstili v četrtfinale evropskega pokala EHF. In to kljub temu, da zaradi udarca v mišico ni igral Sergo Datukašvili, na treningu pred tekmo pa se je poškodoval še Jure Dobelšek. V uvodu obramba Gorenja ni bila preveč razpoložena, toda napake soigralcev je dobro popravljal vratar Ivan Gajić, ki je v desetih minutah obranil pet strelov. V napadu se je dobro znašel Adnan Harmandič, ki pa je moral hitro z igrišča zaradi poškodbe gležnja in do konca tekme ni več stopil na igrišče. Kmalu za njim je zaradi težav s kolenom na klopi obsedel še Matjaž Mlakar. Velenjčani so kljub temu vse do končnice prvega dela narekovali ritem, ki mu je ton dajal neustavljivi Momir Rnič, od osmih poskusov je bil namreč kar šestkrat uspešen. V zadnjih minutah polčasa je do izraza prišla hitra igra Debrecena, ki je prvič na tekmi povedel za dva, a ob izteku so ose le znižale na 12:11.

 

Vratarja Gorenja, ki sta bila ključna moža velenjskega moštva sta v prvih 30 minutah obranila 12 strelov, skupno na tekmi pa kar 21. V 37. minuti je velenjska ekipa vodila s 16:14, toda Madžari so z delnim rezultatom 4:0 znova prevzeli pobudo. Gostje se niso dali, vrnili so z isto mero in slabih petnajst minut pred koncem so imele ose znova gol prednosti. Domačini so si izjemno želeli zmage, zaigrali so še bolj ostro ter si z vodstvom dveh golov (22:20 in 23:21 ) zagotovili dobro izhodišče za končnico. A vendar je Gorenje prek Rnića izenačilo in ob igralcu več z golom Kavaša povedlo. Po novem izenačenju je zadnji napad pripadel velenjski ekipi, toda Ivan Čupić, ki danes ni bil preveč razpoložen, je vrgel mimo gola in ostalo je pri 26:26.

 
Srdjan Djordjević, vratar Debrecena: »Mi smo si zelo želeli zmage na povratni tekmi. Odigrali smo bistveno boljše kot v Velenju. Tekma je bila veliko bolj trda in borbena. Toda Gorenje je imelo danes sijajna vratarja Gajića in Skoka, ki sta najbolj zaslužna za današnji rezultat. Mislim, da je neodločen izid na koncu najbolj pravičen, vsekakor pa bi bila vsaj domača zmaga za nas veliko večje zadoščenje. Gorenje zasluženo napreduje, nenazadnje pa gre za bolj kakovostno in predvsem bolj izkušeno ekipo, kot je naša.«

Ivica Obrvan, trener Gorenja: »Po šokantnem porazu s Preventom je bila naša glavna naloga dvigniti moralo igralcem, hkrati pa jih maksimalno mobilizirati, kajti visoka prednost bi lahko bila tudi varljiva. To nam je tudi uspelo, ne glede na to, da smo tekmo odigrali praktično brez štirih standardnih igralcev. Velike zasluge za ugoden končni rezultat pa gredo predvsem Skoku in Gajiču, ki sta bila resnično na zelo visoki ravni. Glede na potek tekme nam je žal, da nismo na koncu zabili gola za zmago, toda najbolj pomembno je, da smo po sredinem porazu ohladili glave, strnili vrste in se zanesljivo uvrstili v četrtfinale.«
Velenjčani na pragu četrtfinala