15. 3. 2009

Rokometašice Krima Mercatorja izgubile na Madžarskem in ostale brez polfinala

V petem krogu glavnega dela v ligi prvakinj so se rokometašice Krima Mercatorja pomerile z madžarskim klubom Györi. V dramatični končnici so bile uspešnejše Madžarke, ki so zmagale s 34:33 (19:13). Ker je romunski Oltchim premagal Budućnost (31:22), so Ljubljančanke dokončno ostale brez možnosti za uvrstitev v polfinale.


Györi - Krim Mercator 34:33 (19:13)

Dvorana Mihaly Magvassy, gledalcev 2.000, sodnika: I. in M. Kostov (oba Bolgarija).

Györi: Tomori 5, Deaki, Verten 9, Mravikova 4 , O. Herr, Görbicz 8 (5), Kovacsics 1, Palinger, Horvath, A. Herr, Mayer, Hornyak 3, Rotis-Nagy, Spiridon 4.

Krim Mercator: Cerar, Golubić 4, Vergeljuk 3, Mavsar, Damnjanović 2, Stefanišin, Bodnjeva 9, Varlec, Pandžić, Oder 4, Hrnjić 1, Zrnec 1, Lekić 9 (4), Mörtel.

Sedemmetrovke: Györi 6 (5), Krim Mercator 5 (4).

Izključitve: Györi 8, Krim Mercator 12.

Obrambe: Györi 10 (Palinger 10), Krim Mercator 18 (Stefanišin 11, Pandžič 7).


Potem ko so domače rokometašice v 17. minuti povedle z 12:6, tri minute kasneje pa že s 14:6, kar je bila tudi najvišja prednost na tekmi, verjetno nihče ni pričakoval dramatične končnice. Toda igralke Krima Mercatorja so se še pravočasno prebudile in s štirimi zaporednimi zadetki zaostanek prepolovile (10:14). V zadnjih minutah prvega polčasa so Madžarke znova izkoristile slabšo igro nasprotnic in na odmor odšle s prednostjo šestih zadetkov (19:13). V drugem delu so slovenske prvakinje zaigrale odlično v obrambi ter s sistemom 5-1 na čelu z Manuelo Hrnjić počasi, vendar zanesljivo začele zmanjševati zaostanek. Po desetih minutah so se približale le na "minus ena" (23:24), ko je svoj osmi zadetek dosegla Andrea Lekić. Nato so Madžarke znova malce lažje zadihale (29:26), po nekaj zapravljenih priložnostih za izenačenje pa je Tanja Oder (nekaj kasneje so jo zaradi poškodbe odnesli z igrišča) zadela za 29:29. Sledila dvsta dva zaporedna Györijeva zadetka, a je osem minut pred koncem za novo izenačenje poskrbela krožna napadalka Ljudmila Bodnjeva. Med izključitvijo Hrnjićeve so Madžarke povedle z 32:31, toda na nasprotni strani je v polno zadela Marina Vergeljuk (32:32).

Podobno se je zgodilo tudi ob naslednji izključitvi na strani gostij: Anita Görbicz je bila uspešna s črte sedmih metrov, natanko tri minute pred koncem pa je zadela tudi Maja Zrnec (33:33). Görbiczeva je slabo minuto kasneje znova izkoristila sedemmetrovko (34:33), Zrnečeva pa je naredila prekršek v napadu. Krimovo upanje je podaljšala vratarka Sergeja Stefanišin, ki je uspešno posredovala pri strelu Vertnove s krila, v zadnjem gostujočem napadu pa sta na sceno stopila slaba bolgarska sodnika. Dobre pol minute pred zadnjim znakom sirene je Dijana Golubić streljala s krila, pri tem pa je madžarska obrambna igralka naredila grob prekršek nad njo. Ne le, da Bolgara nista dosodila sedemmetrovke za Krim Mercator, ampak nista domače igralke niti izključila. Györi je nato uspešno zadrževal žogo prav do konca (brez strela na gol) in si s tesno zmago zagotovil napredovanje v polfinale evropske lige prvakinj.


Marta Bon, trenerka Krima Mercatorja: "Madžarke so bolje začele, to pač ni presenetljivo, saj so izjemno kakovostne. Morda me preveč pričakujemo same od sebe in drugi od nas. Na začetku naša obramba 6-0, ki že vso sezono ni optimalna, saj pač trenutno nimamo ustreznih igralk za takšen način obrambe, ni zdržala. Domačinke so jo z dobro kombinatoriko brez večjih težav izigravale. Bistveno bolje se je obnesla bolj tvegana obramba, kar se nam je izplačalo tudi že na prejšnjih tekmah. Sem zelo zadovoljna z drugim delom, ko nam je uspelo vsiliti naš ritem igre. S takšnimi predstavami bomo v prihodnje več zmagovale."

Sergeja Stefanišin, igralka Krima Mercatorja: "Razočaranje je seveda prisotno, toda poudariti je treba, da smo spet slabo začele tekmo. V drugem polčasu se je vse obrnilo, začele smo dobro igrati v obrambi in nismo več dopuščale vtekanja na črto kot v prvem polčasu. Še enkrat več se je pokazalo, da je prav obramba ključ do uspeha. To moramo najprej popraviti. Je pa težko tekmo pripeljati do srečnega konca, če imaš toliko izključitev, saj igranje z igralko manj pobere veliko moči."



Drugi del tekmovanja, 5. krog:



Skupina I
:

Viborg – Ikast 34:29 (18:12)

Hypo – Podravka 38:28 (20:16)

Vrstni red: Hypo 10, Viborg 8, Podravka 2, Ikast 0.


Skupina II:

Györi – Krim Mercator 34:33 (19:13)

Oltchim Valcea – Budućnost 31:22 (15:8)

Vrstni red:
Györi 7, Oltchim Valcea 6, Krim Mercator 4, Budućnost 3.

Foto: ehfcl.com