25. 4. 2009

Gorenje danes čaka prvi polčas polfinalnega dvoboja s Švicarji v pokalu EHF

Rokometaše Gorenja v polfinalu evropskega pokala EHF čakata tekmi s švicarskim klubom St. Otmar St. Gallen. Prvi dvoboj bo v soboto, 25. aprila, ob 18. uri v Rdeči dvorani v Velenju, povratna pa naslednjo nedeljo, 3. maja, ob isti uri v Švici.

Po evropskih polfinalnih tekmah s Čeljabinskom (Rusija) v sezoni 1994/95 in Valaldolidom (ŠPanija) v sezoni 2003/04 bodo Velenjčani že tretjič naskakovali finale. Zaradi manjše viroze danes ni treniral Momir Rnić, Matjaž Mlakar pa ima težave z listom mečne mišice, a naj bi bil do sobote prav tako nared za evropski polfinalni spopad. Gostje, ki jih trenira Markus Burger, so v tretjem krogu letošnjega pokala EHF izločili slovaški klub Milli Piyango, v osmini finala Merkur iz Škofje Loke, v četrtfinalu pa so bili uspešnejši od ruskega Astrahana. V moštvu so igralci iz šestih držav: Nemčije, Avstrije, Južne Koreje, Estonije, Belorusije in Švice. Da bi bila Rdeča dvorana na sobotnem "prvem polčasu" dvoboja s Švicarji čim bolj polna, se je domači klub odločil za simbolično ceno vstopnic: lastniki sezonskih kart bodo za ogled tekme odštevili samo 2,5 evra, vsi ostali pa po pet.

Hrvaški reprezentant Ivan Čupić je v torek v Celju uspešno prestal operacijo kolena, danes pa je že obiskal svoje soigralce na treningu. Ugotovljeno je bilo, da hrustanec na srečo ni bil poškodovan, včeraj pa je že začel z dolgo rehabilitacijo. "Prva dva dneva me je bolelo kot hudič, danes je že bolje. Poskušam hoditi brez opore, čeprav pri tem čutim bolečine. Najbolj pomembno je, da je operacija uspela in da ni poškodbe hrustanca. V naslednjih dneh bom hodil na terapije, kasneje bom verjetno nadaljeval z rehabilitacijo v Zrečah, po koncu sezone pa na Hrvaškem v rehabilitacijskem centru Selce. V soboto prihajam na tekmo, kjer bom zagotovo najbolj goreč navijač Gorenja,« je povedal Ivan Čupić.

Ivica Obrvan, trener Gorenja: "Ko smo na žrebanju dobili za nasprotnike Švicarje, so nas že vsi videli v finalu. Toda to ni res in takšno razmišljanje ni dobro za nas. Nikogar in nikdar nismo podcenjevali, zato tega ne bom dovolil niti tokrat. Seveda pa je dejstvo, da imamo večje možnosti, kot če bi se v polfinalu pomerili z nemškim Gummersbachom ali španskim Aragonom. Po drugi strani moram priznati, da so bile naše možnosti po žrebanju pred dobrimi tremi tedni precej večje, kot so zdaj, ko se je poškodoval odlični Ivan Čupić. Ker smo v sredo zvečer igrali prvenstvo tekmo s Slovanom, še nisem imel časa za analizo igre evropskega nasprotnika, a je do sobote dovolj časa za to. Imam posnetke obeh evropskih tekem, ki jih je s St. Gallnom v osmini finala letošnejga pokala EHF odigral Merkur iz Škofje Loke, poleg tega pa še nekaj svežega gradiva. Zaenkrat vem, da Švicarji stavijo na obrambo 6-0, v kateri imajo v sredini visoke in močne igralce, mi pa bomo znova stavili na agresivno 5+1 ali različico 3-2-1, za kateri upam, da nasprotniku ne bosta ustrezali. Na uvodni tekmi v Velenju pričakujem zmago, če pa bo priložnost za večjo razliko v zadetkih, jo bomo seveda izkoristili. Tako bi mirnejše potovali na povratno tekmo v Švico, hkrati pa bi si povečali možnosti za preboj v finale. Prepričan sem, da bodo moji fantje pustili srce na igrišču, kajti takšno tekmo igraš enkrat v karieri ali pa celo nikoli."

Boštjan Kavaš, igralec Gorenja:
"Uvrstitev v finale evropskega pokala je priložnost, ki je ne smemo in je ne bomo izpustili iz rok. Motiv in želja pri igralcih seveda nista vprašljiva, prav tako pa Švicarjev - čeprav so na papirju slabši od Nemcev in Špancev - ne bomo podcenjevali. Pred desetletjem sem v dresu Gorenja že igral proti St. Gallnu v evropskem pokalu in takrat smo si priigrali napredovanje, zato upam, da bo tradicija naše uspešnosti v medsebojnih dvobojih ostala in da se bomo mi veselili napredovanja v finale. Čeprav imamo težave s poškodbami in smo do konca letošnje sezone ostali brez odličnega Ivana Čupića, verjamem, da smo sposobni preskočiti Švicarje in doseči največji uspeh v zgodovini kluba."

Stane Ostrelič, direktor kluba:
"Ob 50-letnici kluba smo se uvrstili v polfinale evropskega pokala EHF, pričakujem pa, da bomo v skupnem seštevku uspešnejši od švicarskega kluba in da se bomo veselili uvrstitve v veliki finale. Na tekmi v Velenju pričakujem polno dvorano in še večjo spodbudo naših navijačev. Na prvi tekmi pred domačimi gledalci računam na zmago, ki bi nam zagotovila mirnejše potovanje na povratni dvoboj v Švici."
Intervju z Boštjanom KavašemŽrebanje polfinalnih parov v evropskih pokalih