28. 10. 2009

Na pripravah moške članske reprezentance na Rogli obilica težav s poškodbami

Igralci in člani strokovnega vodstva moške članske reprezentance Slovenije so se v nedeljo zbrali na pripravah na Rogli, danes pa je bila tam tudi zelo dobro obiskana novinarska konferenca. V četrtek dopoldan reprezentanca potuje v Linz, kjer bo od petka do nedelje v družbi Avstrije, Ukrajine in Švice nastopila na mednarodnem turnirju.

 

Na nedeljski zbor je selektor Zvonimir Serdarušić povabil 22 igralcev in prav vsi so se tudi odzvali. Kljub temu Serdarušić na treningih ne more računati na popolno zasedbo, razlog pa so poškodbe. Vid Kavtičnik zaradi poškodbe kolena na trenira, kapetan Uroš Zorman je staknil poškodbo dlančne kosti, Miladin Kozlina samo delno (zgolj v obrambi, medtem ko v napadu še ne), Nenad Bilbija je obnovil poškodbe „šuterske roke“, Klemen Cehte ima preglavice s prepono, Boštjan Kavaš z mišico, Aleš Pajovič (pred dnevi je prvič po poškodbi zaigral za celjski klub) še ne trenira „na polno“... Zato Serdarušić na turnirju v Linzu ne bo tvegal s Kavtičnikom, Pajovičem, Kozlino in Zormanom, da se jim poškodbe ne bi poslabšale.

 

Po skupno sedmih opravljenih treningih na Rogli bo reprezentanca Slovenije v četrtek dopoldan odpotovala v Linz, kjer bo od petka do nedelje nastopila na močnem mednarodnem turnirju. V petek, 30. oktobra, ob 20.20 se bo izbrana vrsta Slovenije najprej pomerila z Avstrijo, naslednji dan jo čaka tekma z Ukrajino (ob 18. uri), v nedeljo, 1. novembra, ob 14.30 pa še obračun s Švico. Tekmi z Avstrijci in Ukrajinci si bo mogoče v neposrednem prenosu ogledati tudi na drugem programu TV Slovenija. Kljub poškodbam nekaterih reprezentantov bo selektor Zvonimir Serdarušić v Linz odpeljal vseh 22 igralcev. Poleg članske reprezentance bo v Linzu nastopila tudi mladinska izbrana vrsta Slovenije, ki jo vodi selektor Slavko Ivezič.

Zvonimir Serdarušić, selektor reprezentance Slovenije: "Vesel sem, da so prišli vsi igralci, ki sem jih povabil. Prvi cilj priprav na Rogli je še bolj spoznati igralce in videti, kako so pripravljeni delati in česa so sposobni. Zaradi številnih poškodb še nisem uspel dobiti povsem jasne slike reprezentance oziroma njene dejanske vrednosti. V igro uvajamo nekatere novosti, ki pa to po drugi strani niso, ker so v Evropi že uveljavljene, nove pa so morebiti le zato, ker se v slovenskih klubih igra drugače. Iščem obrambo, ki bo najbolj ustrezala igralskemu kadru, s katerim razpolagam, enako pa velja tudi za napad. Kjerkoli sem delal, sem igralni sistem prilagajal igralcem, ki sem jih imel na razpolago, ne pa obratno. Imam občutek, da me slovenski reprezentanti razumejo, toda nerealno bi bilo pričakovati, da jih bodo v samo nekaj dneh tudi že v celoti izvajali, kajti to je dolgotrajen proces. Škoda, ker nismo v popolni igralski zasedbi – če bi bili, bi lahko že na Rogli naredili velik korak naprej v naši igri. Na turnirju v Linzu zmage niso na prvem mestu, ampak je najpomembneje, da bomo stvari, ki smo jih trenirali na Rogli, vsaj delno vpeljali v igro in jih pokazali na igrišču. Seveda to ne pomeni, da ne bomo šli na vsaki izmed treh tekem na zmago, saj je jasno, da ne gremo v Linz zato, da bi tam izgubljali."


Uroš Zorman, kapetan reprezentance Slovenije: "Pred nami je nov tekmovalni ciklus, ki seveda predstavlja tudi nov izziv. Na treningih se navajamo na nov sistem igre v obrambi in napadu, zato nas čaka še veliko trdega dela. Vsak nov trener prinese nekaj novega, igralci pa potrebujemo nekaj časa, da se navadimo nanje. Največja sprememba je v tem, da v novem sistemu v obrambi in napadu vsak natančno ve in pozna svojo vlogo in z njo povezano odgovornost. Zaradi poškodb nekaterih igralcev so treningi na Rogli na žalost malce okrnjeni. Kar se tiče nastopanja na turnirju v Linzu, je jasno, da razmišljamo o zmagah proti Avstriji, Ukrajini in Švici. Vendar rezultati ne bodo v ospredju, čeprav je jasno, da vsaka zmaga dviguje samozavest. Seveda bomo naskakovali prvo mesto, a ne za vsako ceno. Glede na poškodbe bi bilo nesmiselni, da bi te igralce "forsirali" in jih mogoče celo izgubili za januarsko evropsko prvenstvo v Avstriji."

 

Roman Pungartnik, direktor moške reprezentance: "S tem, ko se je povabilu selektorja Zvonimirja Serdarušića odzvalo vseh 22 igralcev, smo uresničili prvi cilj. Na treningih je jasno videti, da so reprezentanti zelo motivirani ter željni novih izzivov, dokazovanja in uspehov. To je osnova, da se reprezentanca vrne na pota slave. Za delo imajo igralci maksimalne pogoje, prav tako so urejene tudi ostale zadeve, tako da se jim ni potrebno ubadati z ničemer drugim razen z rokometom."



 

Foto: Arsen Perić/Ekipa

Zbor moške članske reprezentance na RogliSeznam igralcev, rezerv in strokovnega vodstva