25. 2. 2010

Rokometaši Gorenja v evropski ligi prvakov v soboto ob 17.15 v gosteh proti Veszpremu

V devetem krogu evropske lige prvakov čaka rokometaše Gorenja zahtevno gostovanje na Madžarskem. V soboto, 27. februarja, ob 17.15 se bodo pomerili z Veszpremom, trenutno vodilnim klubom v skupini B.

 

Pred zadnjima dvema krogoma v glavnem delu najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja so Velenjčani še vedno v igri za napredovanje med šestnajst najboljših moštev. Do tega so prišli predvsem zaradi dobrih iger in točkovnega izkupička na zadnjih dveh tekmah, ki so jih odigrali po evropskem prvenstvu v Avstriji. Najprej so na gostovanju pri Bosni v olimpijski dvorani Zetra v Sarajevu iztržili neodločen izid (31:31), prejšnjo sredo pa so na domačem igrišču presenetljivo premagali poljskega prvaka Vive Kielce s 36:35. Toda ne glede na razplet tekme v Veszpremu bodo morali izbranci trenerja Branka Tamšeta, če želijo napredovati v četrtfinale, v zadnjem krogu pred domačimi gledalci premagati francoski Chambery, ki jih je na prvi tekmi ugnal z 28:24.

 

Glede na trenutni vrstni red v skupini (Veszprem 14 točk, Rhein Neckar Löwen 12, Vive Kielce 9, Gorenje Velenje in Chambery po 5, Bosna 3) vloga favorita na sobotni tekmi na Madžarskem seveda pripada gostiteljem. Toda prvi slovensko-madžarski dvoboj v Rdeči dvorani, ki so ga na začetku lanskega novembra z minimalno razliko dobili rokometaši Veszprema (28:27), je pokazal, da so se slovenski prvaki sposobni enakovredno kosati z zvezdniško zasedbo naših vzhodnih sosedov. Takrat sta v velenjskem moštvu blestela vratar Ivan Gajić in desnokrilni hrvaški reprezentant Ivan Čupić (10 zadetkov), prav slednji pa je bil na koncu tudi tragični junak. Potem ko je Carlos Perez manj kot dvajset sekund pred koncem zadel za Veszpremovo vodstvo z 28:27, v zadnjem napadu Gorenja pa je Sebastjan Sovič iztržil sedemmetrovko. Toda Čupićev strel je ustavil odlični Dejan Perić (skupaj 14 obramb) in celoten točkovni izkupiček je odšel na Madžarsko.

 

V primerjavi s tekmo v Velenju bodo Velenjčani oslabljeni za Boštjana Kavaša (odšel je v makedonski Metalurg), Sebastjana Soviča (Slovenj Gradec) in Matjaža Mlakarja (Cimos Koper), toda po drugi strani močnejši za Klemna Cehteta in Dina Bajrama, ki v prvem delu evropske lige prvakov zaradi napake klubske administracije nista imela pravice nastopa (prav tako Sergo Datukašvili, ki je nato odšel v Libanon). Trener Branko Tamše bo imel na Madžarskem na razpolago skoraj vse igralce (po novinarski konferenci je odšel na obisk v bolnišnico k operiranemu Niku Medvedu), med njimi pa bo tudi Adnan Hamrmandić, ki je začasno preložil operacijo.

 

Tekmo Veszprem – Gorenje Velenje (sobota, 27. februarja, ob 17.15) bosta sodila Čeha Jiri Opava in Pavel Valek, delegat EHF pa bo Norvežan Dagfinn Vilanger.

 

 

Branko Tamše, trener Gorenja: "Kot pravi športniki seveda zmeraj upamo in igramo na zmago. Po drugi strani pa se zavedamo, kako kakovostno moštvo nam stoji naproti. Veszprem je brez dvoma evropski rokometni velikan. Poznamo ga zelo dobro, zato nas ne more presenetiti. Seveda pa je jasno, da je madžarski klub na tej tekmi v vlogi favorita. Videli smo, da se z njimi lahko povsem enakovredno kosamo. Na prvi tekmi v Rdeči dvorani smo na koncu nesrečno izgubili. Pred povratno tekmo smo sproščeni, Veszprem pa mogoče malo manj, saj se bori za prvo mesto v skupini, kar bi mu prineslo boljše izhodišče za nadaljnje tekmovanje. Kakorkoli že, na Madžarsko ne gremo z belo zastavo."

 

Marko Bezjak, igralec Gorenja: "Proti Madžarom pričakujem dobro tekmo. Tako mi kot Veszprem smo pred medsebojnim dvobojem povsem neobremenjeni. Mi seveda nimamo na Madžarskem česa izgubiti, kajti precej bolj pomembna bo tekma na domačem igrišču proti Chamberyju, na kateri pa lahko seveda ogromno pridobimo. Če izgubimo proti Veszpremu, ne bo tragedija. Vemo, da bo dvorana polna, da bo vzdušje enkratno in igrati v takšnih razmerah je fenomenalno."

 

Matevž Skok, vratar Gorenja: "Že po sredini prvenstveni tekmi z Mariborom sem v glavi „preklopil“ na Madžare in pričel z analizo igralcev. Motiva mi nikakor ne manjka, saj vem, da je Veszprem odlično moštvo svetovnega formata. V njegovih vrstah igra kopica vrhunskih rokometašev, vključno z obema vratarjem, Dejanom Perićem in Nandorjem Fazekašem. Toda nasprotnikov se ne bojimo, kajti že na prvi tekmi v Velenju se je videlo, da se lahko z njimi enakovredno kosamo in da se lahko borimo za pozitiven rezultat."

Liga prvakov - sezona 2009/10Gorenje v dramatični končnici premagalo KielceVelenjčani osvojili pomembno točko v Sarajevu