25. 3. 2010

V nedeljo ob 18.30 v Rdečo dvorano v Velenje prihaja aktualni klubski prvak Evrope

Rokometaši Gorenja se bodo v osmini finala evropske lige prvakov pomerili s Ciudadom Realom, aktualnim klubskim prvakom Evrope. Prva tekma bo v nedeljo, 28. marca, ob 18.30 v Rdeči dvorani v Velenju, povratna pa naslednjo soboto v Španiji.

Velenjčani so že z uvrstitvijo med šestnajst najboljših klubov v Evropi dosegli velik uspeh in izpolnili cilj za letošnjo evropsko sezono, čeprav so se v dosedanjem delu veliko ubadali tudi s kadrovskimi in denarnimi težavami. Po sredinem nepričakovanem prvenstvenem neodločenem izidu proti Jeruzalemu Ormožu (27:27)  v gosteh čaka Gorenje preizkušnja v evropski ligi prvakov, njihov nasprotnik pa bo aktualni prvak Ciudad Real.

Rokometaši Gorenja se na pomembno nedeljsko evropsko preizkušnjo zavzeto pripravljajo v Zrečah. Trener Branko Tamše ne more računati na vse igralce, kajti zdravstvene težave imata levoroki Jure Natek in vratar Ivan Gajič. Natek je še vedno poškodovan, hodi na terapije in trenira po posebnem programu, zato zanesljivo ne bo nastopil na nedeljski tekmi v Rdeči dvorani. Več upanja je v domačem taboru za nastop Gajića, ki ga je "zagrabilo" v vratu.

V zadnjih štirih sezonah je Ciudad Real kar trikrat osvojil naslov evropskega prvaka (2006, 2008, 2009), pred tem pa je bil dvakrat najboljši tudi v pokalu EHF (2002, 2003). V zadnjih treh letih je bil tudi najboljši v španski ligi Asobal, velik pečat v klubu pa sta pustila tudi Uroš Zorman in Aleš Pajovič, slovenska reprezentanta in zdajšnja igralca Celja Pivovarne Laško. V dresu Ciudada Reala je nekoč blestel tudi Sergej Rutenka (prav tako nekdanji igralec celjskega kluba), ki je lani okrepil slovito Barcelono.

Ciudad Real je bil v prvem delu letošnje lige prvakov edini klub, ki se lahko pohvali s stoodstotnim izkupičkom. Na desetih tekmah v svoji skupini, v kateri so igrali še Hamburg (Nemčija), Zagreb (Hrvaška), FCK Handbold (Danska), Alingsas (Švedska) in Fyllingen (Norveška), je na desetih tekmah dosegel vseh deset zmag in prepričljivo osvojil prvo mesto. V španski ligi Asobal  je na dosedanjih 22 tekmah dosegel prav toliko zmag (44 točk) in ima pred drugouvrščeno Barcelono že pet točk naskoka. Edini poraz v letošnji sezoni je prejšnji teden doživel v polfinalu kraljevega pokala, ko ga je premagal Ademar Leon s 26:24.

Tekma Gorenje – Ciudad Real bo v nedeljo, 28. marca, ob 18.30, sodila jo bosta Slovaka Michal Badura in Jaroslav Ondogrecula, delegat pa bo Tadas Jansonas iz Litve. Povratni dvoboj bo v soboto, 3. aprila, v Španiji.

Branko Tamše, trener Gorenja: "Že od začetka opozarjam, da moramo vsako tekmo odigrati maksimalno, sicer se nam lahko zgodi to, kar se nam je v Ormožu. Kljub temu smo na koncu srečno osvojili točko, čeprav moram priznati, da smo pred tekmo računali na dve. Kar se tiče Ciudada Reala, je jasno, da gre za rokometni "Dream team", čeprav je po mojem mnenju Barcelona po igralskih imenih bolje sestavljeno moštvo. Ciudad Real, ki ga vodi Talant Dušebajev, eden najboljših trenerjev na svetu, ima prepoznaven koncept, ki odlično deluje, kar potrjujejo tudi njegovi dosežki doma in v Evropi. V Velenje prihajajo gostje v popolni igralski zasedbi in brez podcenjevanja Gorenja, njihov cilj pa je jasen – da bi že na prvi tekmi razrešili vse dvome o potniku v četrtfinale lige prvakov. Ciudad Real je nevaren na vseh igralnih položajih, kljub temu pa se nadejam, da bomo iztržili čim ugodnejši izid."

Ivan Čupić, rokometaš Gorenja: "V Ormožu smo igrali pod vsako kritiko, toda kljub katastrofalni predstavi nam je bila sreča naklonjena in na koncu smo izvlekli točko. Toda tekmo z Jeruzalemom Ormožem moramo čim prej pozabiti in se osredotočiti na Ciudad Real. O španskem klubu ni potrebno izgubljati besed, kajti vsak, ki spremlja rokomet, ve, kaj pomeni v svetu. Že pred žrebanjem parov osmine finala lige prvakov sem si za nasprotnika želel Ciudad Real, da bi lahko v neposrednem dvoboju z njim videli, na kakšni kakovostni ravni smo in kaj nam še manjka do širšega evropskega vrha. Verjeti moramo vase in v zmago, pokazati najboljšo igro v letošnji sezoni in upati, da bo to dovolj za pozitiven izid."

Marko Bezjak, rokometaš Gorenja: "Strinjam se s Čupićem, da moramo slabo igro iz Ormoža čim prej pozabiti, kajti pred nami je zelo pomembna evropska preizkušnja v ligi prvakov. Proti Ciudadu realu moramo pokazati povsem drugačen obraz kot na prvenstveni tekmi v Ormožu. V letošnji sezoni smo tudi na tekmah v Evropi pokazali, da znamo igrati na vrhunski ravni. Jasno je, da niti motiv niti želja pred obračunom s španskim klubom nista vprašljiva, kajti na takšnih tekmah in proti takšnemu nasprotniku enostavno ne moreš igrati slabo, ampak moraš dati več, kot si dejansko sposoben. Upam, da se bo tekma za nas končala z ugodnim izidom."

Matevž Skok, vratar Gorenja: "Čeprav gre za vrhunskega nasprotnika, se ga v nobenem primeru ne smemo ustrašiti. Odigrati moramo svojo igro in tekmo, naša prednost pa je lahko prav sproščenost – nimamo česa izgubiti, lahko pa veliko dobimo. Vsak nasprotnik je premagljiv in tudi na tej tekmi v Rdeči dvorani je vse mogoče. Dobra igra, bučno navijanje in kanček športne sreče so kombinacija, ki bi nam na koncu lahko prinesla pozitiven rezultat."

Liga prvakov - sezona 2009/10