25. 4. 2010

Na prvih četrtfinalnih tekmah v ligi prvakov v gosteh slavil samo Kiel

V ligi prvakov sta se na prvih četrtfinalnih tekmah zmage na domačem igrišču veselila Hamburg in Barcelona, čast gostov pa je v nemškem derbiju rešil Kiel. Četrta tekma (Čehovski medvedi – Montpellier) bo v sredo, povratni dvoboji pa med prvomajskimi prazniki.

Aktualni evropski prvak Ciudad Real je v Hamburgu doživel prvi poraz v letošnji ligi prvakov. Pred več kot 13.000 gledalci so bolje začeli Španci, toda po vodstvu z 8:7 so dobili štiri zadetke zapored in ob polčasu zaostajali že za pet (9:14). Takoj na začetku drugega dela je Hamburg (Lindberg 7 zadetkov, G. Gille 5) je nemški klub vodil že s 16:9 in 17:10, Ciudad Real pa je bil na robu katastrofe. Toda gostje so se v 53. minuti približali samo na minus dva (19:21), nato pa spet popustili. Hamburg je na krilih fantastičnega vratarja Sandstroema povedel s 26:21, Ciudad Real (Abalo 7, Canellas in Entrerrios po 3) pa je tik pred koncem zadel s sedmih metrov. "Naša obramba je skozi celotno tekmo delovala odlično, svoje pa je dodal še odlični vratar. S končno razliko sem zadovoljen," je ocenil Hamburgov trener Martin Schwalb.

Vratar Danijel Šarić (22 obramb) in hitri krilni igralec Juanin Garcia (13 zadetkov) sta bila najzaslužnejša za zmago Barcelone proti Veszpremu s 33:27. Predvsem po zaslugi vratarja Dejana Perića so Madžari na začetku drugega polčasa zaostajali samo za zadetek (16:17), nato pa je začel mleti Barcelonin mlin. Sredi drugega dela igre so imeli Katalonci dvakrat že po osem zadetkov prednosti (31:23, 32:24), v zadnjih minutah pa je Veszpremu uspelo vsaj malce omiliti poraz. "Čeprav smo si na domačem igrišču priigrali visoko prednost, gremo v Veszprem še po eno zmago. Zavedamo se, da bo pritisk madžarskih navijačev zelo velik, toda to nas bo le še dodatno motiviralo," meni Barcelonin igralec, sicer Madžar Lazslo Nagy. Pri Barceloni je bil poleg Garcie najučinkovitejši Noddesbo (5 zadetkov), pri poražencih pa Sulić (7, strel 7-7) in Gulyas.

V nemškem derbiju je Kiel na gostovanju pri Rheinu Neckarju v Mannheimu ob polčasu vodil s 15:13, za vodstvo pa je bil najzaslužnejši vratar Thierry Omeyer, ki je v tem delu igre zbral kar 13 obramb. Na začetku drugega dela so gostje prednost podvojili (20:16), toda pred skoraj 13.500 gledalci so domači rokometaši naredili delni izid 5:0 in na semaforju je bilo 21:20 za Rhein Neckar. Nato si nobeno moštvo ni uspelo priigrati občutnejše prednosti, še naprej pa sta blestela vratarja Slawomir Szmal (skupaj 17 obramb) in Omeyer (18). Zmagoviti zadetek za Kiel je dosegel Filip Jicha (skupaj 8, Zeitz 5) in Rhein Neckar (Bielecki 10, Myrhol) je ostal praznih rok. "Čeprav smo izgubili na domačem igrišču, sem prepričan, da lahko zmagamo v Kielu in se uvrstimo med štiri najboljše klube v Evropi," optimistično napoveduje Ola Lindgren, trener Rheina Neckarja.

Izidi prvih četrtfinalnih tekem:

Hamburg – Ciudad Real 26:22 (11:8)

Rhein Neckar Löwen – Kiel 28:29 (13:15)

Barcelona – Veszprem 33:27 (17:15)

Čehovski medvedi – Montpellier (preloženo – v sredo, 28. aprila).

Liga prvakov - sezona 2009/10