21. 11. 2010

V ligi prvakov so igralsko zelo zdesetkani Celjani visoko izgubili proti Chamberyju; Požun: Poznalo se je premajhno število igralcev

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so se v petem krogu evropske lige prvakov pomerili s Chamberyjem. Tekma v Franciji se je končala z visoko zmago gostiteljev s 30:24 (13:11).

Chambery – Celje Pivovarna Laško 30:24 (13:11)

Chambery – Dvorana La Phare, gledalcev: 3700, sodnika: Abrahamsen in Kristiansen (oba Norveška).

Chambery: Grahovac (6 obramb), Dumoulin (10 obramb), Busselier 2 (1), Botti, Barachet 4, Nočar 1, Roine 4, Paturel, Gille 2, Saurina 1, Bašić 10, Capella, Mayayo, Paty 4, Massot-Pellet, Detrez 1, Bičanić 1.

Celje Pivovarna Laško: Rezar (1 obramba), Alilović (11 obramb), Prieto 1, Marguč 4, Vugrinec 4 (1), Razgor 1, Toskić 1, Poklar 5, Kozlina, Metličić 4, Rnić 4, Zorman, Gajič.

Sedemmetrovke: Chambery 2 (1), Celje Pivovarna Laško 5 (2).

Izključitve: Chambery 12 minut, Celje Pivovarna Laško 14 minut.

Rdeča kartona: Roine (Chambery, 55. minuta), Prieto (Celje Pivovarna Laško, 58. minuta).

V dvorani La Phare v Chamberyju je imel trener celjskega kluba Miro Požun na razpolago samo trinajst igralcev, med katerimi sta bila tudi poškodovana Uroš Zorman (niti za trenutek ni stopil na igrišče) in Dragan Gajič (v šestdesetih minutah je izvajal samo sedemmetrovko). Poleg Luka Žvižeja in Aleša Pajoviča trener Požun ni mogel računati niti na Edvarda Kokšarova, ki je na zadnjem treningu pred odhodom v Francijo obnovil poškodbo pete, v domovini pa je zaradi drugih klubskih obveznosti ostal tudi vratar Urban Lesjak.

Pivovarji so tekmo katastrofalno začeli, kajti Chambery je v sedmi minuti povedel kar s 5:0. Zato je bil trener Požun prisiljen vzeti minuto odmora, po kateri je njegovo moštvo vendarle zaigralo boljše in bolj zbrano. Slovenski prvaki so prvi zadetek dosegli v sedmi minuti (Nejc Poklar), med izključitvijo krožnega napadalca Alema Toskića pa so si Francozi znova dvakrat priigrali štiri zadetke prednosti (6:2, 7:3). Nato je sledilo obdobje Celjanov, ki so dosegli tri zadetke zapored in se v 17. minuti približali samo na zadetek zaostanka (6:7).

Toda zatem so na igrišču spet zagospodarili rokometaši francoskega podprvaka, ki so med drugim dobro izkoristili tudi izključitev Carlosa Prieta in v šestih minutah naredili delni izid 5:0. Enaka razlika je bila tudi v 25. minuti (12:7), potem pa je Renato Vugrinec dvakrat zapored zadel v polno ter pri drugem zadetku iztržil še sedemmetrovko (izkoristil jo je Gašper Marguč) in izključitev Edina Bašića. Tri minute pred odhodom na odmor so se tako pivovarji približali na 10:12, z dvema zadetkoma razlike pa se je tudi končal prvi del tekme v Chamberyju.

Na začetku drugega polčasa je v vratih obeh klubov prišlo do menjav (pri Chamberyju je namesto Nebojše Grahovca, ki je v prvem delu zbral 6 obramb, vstopil Cyril Dumoulin, pri Celju Pivovarni Laško pa Aljoša Rezar namesto Mirka Alilovića), gostje pa so se približali samo na minus ena (13:14). V 35. minuti je Momir Rnić zgrešil sedemmetrovko, pri Chamberyjevem vodstvu s 16:15 pa še eno priložnost za izenačenje in kazen je hitro sledila. Poleg tega sta bila s črte sedmih metrov neuspešna še Dragan Gajič in Gašper Marguč (v šestih minutah so Celjani zapravili kar tri sedemmetrovke), Francozi pa so s štirimi zaporednimi zadetki povedli z 20:15.

Gostitelji, ki jih kot trener vodi nekdanji odlični krožni napadalec in francoski reprezentant Philippe Gardent, so v 44. minuti po edinem zadetku Hrvata Damirja Bičanića poskrbeli za rekordnih šest zadetkov razlike (22:16). Potem ko se je v vrata vrnil Mirko Alilović, so pivovarji tudi v polju vzpostavili ravnotežje na igrišču in po treh zaporednih zadetkih zaostanek prepolovili (19:22). Kljub očitni naklonjenosti norveških sodnikov, ki sta imela neenak kriterij predvsem pri dosojanju sedemmetrovk in izključitev, se Chambery ni mogel rezultatsko odlepiti.

Potem ko je moral pet minut pred koncem zaradi tretje izključitve in posledičnega rdečega kartona z igrišča Bertrand Roine, je Renato Vugrinec zadel v polno za zmanjšanje na 22:25. Toda Edin Bašić, reprezentant Bosne in Hercegovine, ki je bil z desetimi zadetki tudi najučinkovitejši igralec tekme v Chamberyju, je kljub igralcu manj kar dvakrat v eni minuti spravil žogo za Alilovićev hrbet. Po zgrešenem strelu Gašperja Marguča s krila je Chambery – še vedno z igralcem manj – dosegel nov zadetek (Gregoire Detrez) in v 57. minuti je bilo na semaforju 28:22.

V naslednji minuti je dobil rdeči karton (tretja izključitev) tudi Carlos Prieto in dvomov o zmagovalcu je bilo konec. Do konca sta tako Chambery kot Celje Pivovarna Laško dosegla še po dva zadetka, gostitelji pa so po zadnjem znaku sirene dosegli še tretjo zmago v skupini A v letošnji evropski ligi prvakov. In vse tri so si priigrali na domačem igrišču: potem ko so spravili na kolena Kielce in Barcelono (oba z enakim izidom – 27:26), so premagali tudi Celjane (30:24). Chambery ima po polovici skupinskega dela najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja tako šest točk, moštvo trenerja Mira Požuna pa dve.

V šestem krogu lige prvakov se bosta Chambery in Celje Pivovarna Laško znova pomerila med seboj. Tekma bo v soboto, 27. novembra, ob 19.15 v dvorani Zlatorog.

Miro Požun, trener Celja Pivovarne Laško: "Prvi polčas smo igrali precej bolje kot v drugem. Vzrok je iskati v svežini, ko smo še lahko nadzorovali situacijo, nato pa smo preveč padli. Naredili smo preveč napak, domačini pa so te kaznovali. Premajhno število igralcev se nam je žal poznalo. Chambery je igral hitro in atraktivno in lažje prihajajo do priložnosti za zadetek. Mi nismo izkoristili nekaterih naših priložnosti, zgrešili smo tudi nekaj strelov s sedmih metrov in na koncu moramo domačinom čestitati za zasluženo zmago."

Momir Rnić, igralec Celja Pivovarna Laško: "Borili smo se, a žal smo v tej borbi delali preveč napak. Žoga v določenih trenutkih, kot da noče v gol. Na roko nam ni šlo niti sojenje, saj so domačini igrali izjemno agresivno, to pa je nam povzročalo velike težave, saj smo bili preveč zdesetkani. Poznala se je odsotnost vsaj Zormana in Gajiča, ki sta bila tukaj, če tistih, ki so doma sploh ne omenim. Če bosta v soboto igrala in če se morda priključi še Edi, potem verjamem, da lahko nadoknadimo zaostanek teh šestih zadetkov in še vedno upamo na uvrstitev v drugi del."

Gašper Marguč, igralec Celja Pivovarne Laško: "Sem smo prišli, da bi odnesli obe točki, vendar na koncu je šest zadetkov prevelika razlika. Preveč napak smo delali z igralcem več, ko zadetke prejmemo, namesto da bi se približali. To je na koncu odločilo, saj smo s premajhnim številom igralcev težko držali tempo. Čestitke Chamberyju, a v soboto bomo naredili vse, da nadoknadimo zaostanek."

LIGA PRVAKOV - SEZONA 2010/11 (celoten spored - skupine, datumi, ure, pari, izidi in lestvice)