7. 12. 2010

Slovenske rokometašice na uvodni tekmi Eura 2010 visoko izgubile proti Madžarski, usodne tehnične napake in slaba strelska realizacija

V prvem krogu skupine D na evropskem prvenstvu se je ženska članska reprezentanca Slovenije pomerila z Madžarsko. V Lillehammerju na Norveškem so bile uspešnejše Madžarke, ki so visoko zmagale (28:19).

 

 

Slovenija – Madžarska 19:28 (10:16)

 

Lillehammer – EP za ženske, skupina D, 1. krog. Dvorana Häkon, gledalcev: 3500, sodnici: Guseva in Vartanjan (obe Rusija).

 

Slovenija: Zec (12 obramb), Stefanišin (4 obrambe), Pandžič, Djurovič, Zrnec 5 (3), Gros, Puš, Jeriček 2, Okleščen, Ahlin, Mavsar 3 (1), Irman 2, Mitruševska 1, Gregorc, Oven 6.

 

Madžarska: Herr, Palinger (17 obramb), Verten 5, Szucsanski 3 (2), Kovacsics, Vincze, Bulath 6 (1), Szabo 1, Szamoransky 4, Sopronyi 1, Bodi 1, Szekeres, Abraham, Kovacsicz 3, Temes, Tomori 3.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (4), Madžarska 4 (3).

 

Izključitve: Slovenija 4 minute, Madžarska 10 minut.

 

 

V dvorani Häkon v olimpijskem mestu Lillehammer so uvodno tekmo skupine D na letošnjem EP boljše začele Madžarke, ki so v tretji minuti vodile z 2:0. Igralsko zelo zdesetkane Slovenke so prvi zadetek dosegle šele v sedmi minuti (uspešna je bila Nina Jeriček; do takrat je Sergeja Stefanišin zbrala tri obrambe), že v naslednji pa so nasprotnice vodile s 4:1. Med izključitvijo Anite Bulath so se slovenske rokometašice dvakrat približale na dva zadetka zaostanka (2:4, 3:5), nato pa so Madžarke dosegle tri zadetke zapored in sredi prvega polčasa so imele že pet zadetkov prednosti (8:3).

Nato je Maja Zrnec zapored izkoristila dve sedemmetrovki in zmanjšala na 5:8, vendar je hitro sledil madžarski protiodgovor. Ekipa selektorice Eszter Matefi je poskrbela za delni izid 4:0 in v 22. minuti je bilo na semaforju že 12:5. Selektor slovenske reprezentance Ivica Rimanić je bil prisiljen vzeti minuto odmora, ki pa ni obrodila sadov. Njegove igralke so še naprej padale iz napake v napako in bile neučinkovite pri strelih na madžarska vrata, v katerih je blestela nekdanja Krimova igralka Katalin Palinger. Ta je že po dobri tretjini tekme zbrala deset obramb, posledice pa so bile vidne tudi na rezultatu: v 25. minuti je Madžarska vodila že s 15:7.

 

Do odhoda na odmor so Slovenke zaostanek nekoliko zmanjšale (10:16), kljub temu pa je tudi začetek drugega dela igre pripadel našim nasprotnicam. Po štirih minutah so vodile že z osmimi zadetki naskoka (18:10), toda Rimanićeva četa se je še pravočasno prebudila. Končno je vendarle uspela vzpostaviti ravnotežje na igrišču, s tremi zaporednimi zadetki v slabih treh minutah pa je zaostanek zmanjšala na pet (13:18).

 

Ko je morala za dve minuti na kazensko klop Klara Szekeres, sta Urša Oven in Nina Jeriček igralsko premoč spretno izkoristili in po desetih minutah drugega polčasa je naša izbrana vrsta zaostajala samo še za štiri (15:19). Tudi pet minut kasneje je bila razlika še vedno enaka (16:20), predvsem po zaslugi Branke Zec (Olimpijina vratarka je v drugih tridesetih minutah zbrala kar deset obramb) in učinkovite krožne napadalke Urše Oven, ki je za hrbet Katalin Palinger spravila kar šest žog.

 

Toda po 45. minuti so na igrišču dvorane v Lillehammerju znova zagospodarile madžarske rokometašice, ki so iz minute v minuto večale razliko v svojo korist. Slovenke so namreč v zadnjih petnajstih minutah dosegle samo tri zadetke, medtem ko so jih Madžarke kar osem. V 58. minuti je krilna igralka Orsolya Verten poskrbela za prvih "plus devet" (27:18), s takšno razliko (29:18) pa se je končala tudi tekma. Slovenke so tokrat "pokopale" predvsem tehnične napake (kar 25) in slaba realizacija pri strelih na gol (manj kot 40 odstotkov).

 

V sredo, 8. decembra 2010, ob 20.15 se bo Slovenija v drugem krogu skupine A pomerila z Norveško. Ta je na prvi tekmi suvereno opravila s Francijo (33:22).

 

 

Foto: AP

VSE O EP 2010 (Celoten spored - skupine, datumi, ure, pari, izidi in lestvice; Slovenija na EP 2010; Zgodovina EP in nastopi Slovenije)EP 2010 - 1. krog (skupine A, B, C in D)Slovenke zaradi težav med potovanjem ostale brez treninga - Predstavitev Slovenije na EPINTERVJU s kapetanko Vesno Puš: Tiha želja je drugi krog EPV Podgorici še drugi poraz Slovenk proti Črni goriPo potovalnih težavah visok poraz proti ČrnogorkamRimanić objavil seznam igralk za EP, zdaj še dvakrat s Črno goroSlovenske rokometašice pete na turnirju v ŠpanijiV Španiji za peto mesto s ČrnogorkamiSvetovne prvakinje Rusinje do vrha napolnile slovensko mrežoSlovenske rokometašice na turnirju v Španiji