8. 12. 2010

Olimpijske in evropske prvakinje Norvežanke v drugem krogu EP premočne za Slovenijo

V drugem krogu evropskega prvenstva se je ženska reprezentanca Slovenije v skupini D pomerila z Norveško. Aktualne olimpijske in evropske prvakinje so bile po pričakovanju premočan nasprotnik in so visoko zmagale (32:16).

 

 

Norveška – Slovenija 32:16 (19:6)

 

Lillehammer – Dvorana Häkons, gledalcev: 3500, sodnici: Guseva in Vartanjan (obe Rusija).

 

Norveška: Grimsboe (10 obramb), Haraldsen, Molid 1, Oftedal, Alstad, Löke 7, Nostvold 2 (1), Breivang, Hammerseng 3, Johansen 3, Frafjord 2, Larsen 1, Riegelhuth 4 (1), Mork 4, Stange 1, Herrem 4.

 

Slovenija: Zec (3 obrambe), Stefanišin (6 obramb), Pandžič (5 obramb), Djurovič, Zrnec 2, Gros 4 (2), Puš, Jeriček 2, Okleščen, Ahlin 1, Mavsar 2, Irman, Mitruševska 2, Gregorc 3, Oven, Ferfolja.

 

Sedemmetrovke: Norveška 3 (2), Slovenija 2 (2).

 

Izključitve: Norveška 4 minute, Slovenija 6 minut.

 

 

Tekmo v dvorani Häkons v Lillehammerju so slovenske rokometašice dobro začele ter po zadetkih Nine Jeriček in Neže Mitruševske dvakrat izenačile (1:1, 2:2). Toda enakovredna igra ni dolgo trajala, kajti Norvežanke so nato v petih minutah naredile delni izid 4:0 in v deveti minuti so že vodile s 6:2. Tretji zadetek so Sloveke dosegle minuto kasneje (Mitruševska), zatem pa je spet sledil uspešen niz gostiteljic: dosegle so pet zadetkov zapored, v tem obdobju niso prejele nobenega in v 18. minuti je bilo na semaforju že 11:3 za aktualne olimpijske in evropske prvakinje.

 

Kakovostna razlika med Norvežankami na eni ter mladimi in oslabljenimi Slovenkami na drugi strani je bila seveda več kot očitna, takšno razmerje moči pa se je poznalo tudi pri rezultatu. V 22. minuti je Heidi Löke (na koncu je bila s sedmimi zadetki tudi najučinkovitejša igralka tekme v Lillehammerju) poskrbela za prvo skandinavsko vodstvo z desetimi zadetki razlike (14:4), kljub visoki prednosti pa ekipa trenerja Thorirja Hergeirssona, Islandca na selektorski klopi Norveške, ni popuščala. Razlika je še naprej naraščala in štiri minute pred koncem prvega polčasa je znašala že neverjetnih trinajst zadetkov (18:5), prav toliko pa je znašala tudi ob odhodu na odmor (19:6).

Foto: AP

Začetek drugega polčasa je pripadel slovenski izbrani vrsti, ki so uspele narediti delni izid 5:2 in vsaj malce omiliti visok zaostanek (11:21). Toda Norvežanke niso prav dolgo „spale“ in s štirimi zaporednimi zadetki v dobrih treh minutah je njihova prednost prvič narasla na štirinajst golov (25:11). Kljub izključitvi Heidi Löke so domače rokometašice z igralko manj v 52. minuti zadele v polno (uspešna je bila Kari Mette Johansen) in sogostiteljice letošnjega evropskega prvenstva so si priigrale rekordno prednost - "plus šestnajst" (30:14).

 

Takoj zatem je selektor slovenske reprezentance Ivica Rimanić vzel minuto odmora, v zadnjem delu pa sta obe ekipi še po dvakrat zadeli m režo nasprotnic. Prav Kari Mette Johansen (prva vratarka Katrine Lunde Haraldsen sploh ni stopila na igrišče, ampak je ves čas branila druga vratarka Kari Aalvik Grimsboe) je v zadnji minuti tekme s svojim tretjim zadetkom poskrbela, da je bila končna razlika dvojna – 32:16.

 

Norvežanke so tako na četrti medsebojni tekmi v zgodovini evropskih prvenstev še četrtič premagale Slovenijo, kajti naša reprezentanca se je tudi na prejšnjih treh tekmovanjih najboljših ekip v Evropi trikrat pomerila z njimi. Na Euru 2002 na Danskem so norveške rokometašice slavile s 34:24, na naslednjih dveh (Madžarska 2004 in Švedska 2006) pa je bila razlika neverjetnih 23 zadetkov – 41:18 in 43:20.

 

Slovensko reprezentanco v petek, 10. decembra 2010, ob 18.15 čaka še zadnja tekma v predtekmovalni skupini D v Lillehammerju. Njen nasprotnik bo Francija, ki je na prvih dveh tekmah prav tako dvakrat izgubila (proti Norveški z 22:33 in proti Madžarski z 18:21) in je poleg Slovenije v tej skupini še edina brez točk. Medtem ko sta si Norveška in Madžarska že pred zadnjim krogom in medsebojnim obračunom (v petek ob 20.15) zagotovili napredovanje med dvanajst najboljših reprezentanc na svetu, bosta Slovenija in Francija odločali o končnem tretjem mestu. Zmagovalka bo napredovala v drugi del EP, poraženka pa bo odšla domov.

 

 

Foto: AP

EP 2010 - CELOTEN SPORED (skupine, datumi, ure, pari tekem, izidi in lestvice)V prvem krogu EP visok poraz Slovenije proti Madžarski