10. 12. 2010

Slovenske rokometašice izgubile tudi proti Franciji in končale z nastopi na letošnjem EP

Slovenske rokometašice so izgubile tudi tretjo tekmo na letošnjem evropskem prvenstvu. Po porazih proti Madžarski in Norveški so klonile tudi na odločilni tekmi za tretje mesto v skupini D proti Franciji (19:29), osvojile zadnjega v skupini in predčasno zapuščajo tekmovanje.

Slovenija – Francija 19:29 (9:15)

Lillehammer – Dvorana Häkons, gledalcev: 5000, sodnici: Florescu in Duta (obe Romunija).

Slovenija: Zec (3 obrambe), Stefanišin (4 obrambe), Pandžič (5 obramb), Djurovič, Zrnec, Gros 6 (1), Puš, Jeriček 8, Okleščen, Ahlin, Mavsar 3, Ferfolja, Irman, Mitruševska 1, Gregorc, Oven 1.

Francija: Leynaud (6 obramb), Darleux (11 obramb), Goudjo 2, Kamto 3, Ayglon 5, Pineau 2, Mendy 1, Herbrecht, Carrat 2, Gnabouyou, Ntsama Akoa, Dembele 3, Deroin 2, Piejos 1, Signate 7, Lacrabere 1 (1).

Sedemmetrovke: Slovenija 1 (1), Francija 2 (1).

Izključitve: Slovenija 6 minut, Francija 4 minute.

Že uvodne minute tekme v olimpijskem Lillehammerju, na kateri sta se pomerili ekipi, ki v prvih dveh krogih nista okusili slasti zmage, so pripadle Francozinjam. Aktualne svetovne podprvakinje z zadnjega tekmovanja lani na Kitajskem so v drugi minuti povedle z 2:0, kmalu pa so imele že tri zadetke prednosti (4:1, 5:2). Za to sta bili najzaslužnejši vratarka Cleopatre Darleux, ki je že v prvih petih minutah zbrala pet obramb (do konca polčasa enajst), in desnoroka ostrostrelka Mariama Signate s tremi zadetki v začetnih osmih minutah (na koncu je bila s sedmimi prva strelka Francozinj).

Toda po dobrih desetih minutah so se Slovenke približale samo na zadetek zaostanka (4:5), kljub temu pa so nasprotnice nato dosegle tri zadetke zapored in povedle z 8:4. Strelsko odlično razpoložena Nina Jeriček (z osmimi zadetki prva strelka tekme v Lillehammerju) je z dvema zaporednima goloma prepolovila zaostanek, a je nato ekipa selektorja Olivierja Krumbholza spet poskrbela za nekajkratno vodstvo s štirimi (10:6, 11:7, 12:8, 13:9).

A v končnici prvega polčasa je Mariama Signate s svojim petim zadetkom najprej poskrbela za prvo vodstvo Francije s petimi zadetki naskoka (14:9), kljub izključitvi Claudine Mendy pa so njene soigralke dve sekundi pred odhodom na odmor zadele iz hitrega protinapada (uspešna je bila Siraba Dembele) in si priigrale rekordno prednost v tem delu igre – 15:9.

Po prihodu iz garderobe so slovenske rokometašice sprva prikazale precej boljšo igro: dosegle so tri zadetke in prejele samo enega (med izključitvijo Neli Irman) ter zaostanek zmanjšale na štiri (12:16). Prav pri tem izidu v 35. minuti pa je sledilo neverjetno katastrofalno obdobje igre naših rokometašic. V naslednjih dvanajstih minutah niso dosegle niti enega zadetka (!), poleg tega pa so v igri padale iz napake v napako.

Čeprav Francozinje niso bili preveč prepričljive, so kljub temu spretno izkoristile neučinkovitost Slovenk: v tem obdobju so dosegle kar sedem zadetkov (od tega dva celo z igralko manj, ko je bila izključena Mariama Signate) in v 43. minuti je Slovenija zaostajala že za neverjetnih enajst zadetkov (12:23). Zmagovalec in s tem potnik v drugi del tekmovanja med dvanajst najboljših v Evropi je bil odločen, kljub temu pa se mlade in oslabljene Slovenke niso predale.

Osem minut pred koncem je Nina Jeriček zmanjšala zaostanek na osem zadetkov (17:25) in kazalo je, da se prva tekma med reprezentancama v zgodovini evropskih prvenstev vendarle ne bo končala s polomom slovenskih rokometašic. Toda Francozinje kljub visoki prednosti niso popuščale, v dobrih treh minutah so naredile delni izid 4:0 in v 57. minuti so dosegle rekordno prednost na tekmi - "plus dvanajst" (29:17). Nina Jeriček (strel 10-8 oziroma 80 odstotkov) in Ana Gros (15-6 oziroma 40 odstotkov) sta v zadnjih dveh minutah z dvema zadetkoma vsaj malce omilili visok poraz na tekmi, na kateri je reprezentanca Slovenije naredila kar 25 tehničnih napak.

Foto: AP

EP 2010 - SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICES Francijo za tretje mesto v skupini in napredovanje v drugi krog EPMaja Zrnec prva strelka in igralka z največjo minutažoNorvežanke v drugem krogu EP premočne za SlovenijoSlovenke na uvodu Eura 2010 visoko izgubile z MadžarskoTežave med potovanjem v Lillehammer - Predstavitev Slovenije na EPINTERVJU z Vesno Puš, kapetanko reprezentance Slovenije