14. 12. 2010

Danska in Romunija že pred zadnjim krogom v polfinalu EP, Francija presenetila Švedsko, Nizozemska povozila Madžarke

Na EP za ženske sta po drugem krogu drugega dela že znani dve polfinalisti. To sta Danska in Romunija (obe iz skupine I v Herningu), medtem ko bo boj za prvi dve mesti v skupini II v Lillehammerju še zelo trd in negotov.

Na peti tekmi na letošnjem EP so Danke dosegle še peto zmago in se uvrstile v polfilnale. Po treh uspehih v skupini v Aalborgu (Srbija, Romunija, Španija) in enem v drugem delu tekmovanja (Rusija) je Danska suvereno opravila še s Hrvaško z 31:19. Skandinavke (Kviesgaard 7 zadetkov, Augustesen 6) so zaostajale le na začetku tekme (2:4), nato pa so Hrvatice (Horvat 4, Gaće, Pušić in Penezić po 3) popustile in na koncu - po delnem izidu 0:7 v zadnjem delu - visoko izgubile z 19:31.

Nizozemska (Van der Heijden 6, Visser 5) ni imela večjih težav z Madžarkami (Szucsanszki 6, Kovacsics in Tomori po 3), kajti razen izida 1:1 na začetku tekme je vodila od prve do zadnje minute. Dvoboj je bil odločen že v 40. minuti, ko so Nizozemke povedle z devetimi zadetki razlike (21:12), na koncu pa je bilo 27:19. Španija (Pena 8, Martin 7, Navarro 20 obramb) so spravile na kolena aktualne svetovne prvakinje Rusinje (Davidenko in Vetkova po 5), potem ko so po fantastičnem začetku že v deveti minuti vodile s 7:0. Tik pred koncem prvega polčasa so se Rusinje približale na 12:15, toda že v 40. minuti je bilo nedosegljivih 24:16 za Španijo, ob zadnjem znaku sirene pa 30:22.

Romunija (Neagu 11, Geiger 4, Tolnai 21 obramb) so si v neposrednem dvoboju s Črnogorkami (Popović 7, Jovanović 5) priigrale polfinalno vstopnico na letošnjem EP. Po sedmih izenačenjih v prvem polčasu so Romunke v 45. minuti povedle kar z 19:13, kljub temu pa je sledila dramatična končnica. Črnogorke so po delnem izidu 3:0 na začetku zadnje minute zmanjšale le na zadetek zaostanka (21:22), a so nasprotnice še enkrat zadele v polno in si priigrale pomembno zmago s 23:21. Norvežanke (Löke 6, Mörk 5) so zlahka opravile z Ukrajino (Laiuk in Zoria po 3), ki je že ob polčasu zaostajala za sedem zadetkov (6:13). Gostiteljice, ki so dan prej tudi zaradi zastrupitve nekaterih igralk s hrano izgubile skandinavski derbi s Švedsko, v nadaljevanju niso popuščale in so na koncu slavile kar z 32:19.

Švedska je po štirih zaporednih zmagah na štirih tekmah prvič okusila grenkobo poraza, usodne pa so bile Francozinje (Pineau in Signate po 4, Leynaud 20 obramb), ki so slavile z 22:21. Francija je povedla z 8:4 in 16:12, a so jih Švedinje (Torstenson 8, Gullden 5) ujele pri 17:17 v 50. minuti. Nato so Francozinje naredile delni izid 3:0, razliko treh zadetkov so obdržale do 58. minute (19:22), Švedinje pa so kljub dvema dvema zadetkoma v zadnjih dveh minutah zapravile priložnost za zmago, ki bi jih že popeljala v polfinale.

Foto: Reuters

SKUPINA I - HERNING:

Reprezentanca Št. tekem Zmage Remiji Porazi Gol razlika Točke
Danska 4 4 0 0 103:80 8
Romunija 4 3 0 1 106:94 6
Črna gora 4 2 0 2 95:94 4
Španija 4 1 0 3 95:96 2
Rusija 4 1 0 3 94:104 2
Hrvaška 4 1 0 3 94:120 2

1. krog:

Datum Ura Reprezentanca 1 Reprezentanca 2 Izid
13. 12. 2010 16.45 Španija Črna gora 20:22 (12:12)