26. 12. 2010

Intervju z Romanom Pungartnikom, direktorjem RK Celje Pivovarna Laško

Zadnji dogodki v rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško so dvignili veliku prahu. O najbolj vročih zadevah v vrstah aktualnih slovenskih prvakov je spregovoril tudi Roman Pungartnik, direktor celjskega kluba.

 

 

O tem, kaj se lahko zgodi, če Uroš Zorman, Renato Vugrinec in Aleš Pajovič ne podpišejo aneksov:

 

"V klubu verjamemo, da so zastavljeni cilji realno dosegljivi in verjamemo v te igralce, prav tako pa v uresničitev ciljev verjamemo tudi igralci sami. Vsaj tako je razbrati iz njihovih izjav v medijih, da se še niso odrekli tem ciljem. In če zares verjamejo v to, ne vidim nobenih ovir, da tega ne bi podpisali. Zato upam, da bodo. Kaj pa bi se lahko zgodilo, če tega ne bi naredili, pa je seveda v tem trenutku brezpredmetno ugibati."


 

O tem, ali je novi kapetan že izbran:

 

"Ne. To bo storil trener oziroma ekipa."

 

 

O tem, da upravni odbor s tem, ko je odvzel kapetanski trak Zormanu, posegel v ekipo in da bi po tej logiki moral tudi določiti njegovega naslednika:

 

"Znova poudarjam, da bosta trener oziroma ekipa izbirala novega kapetana. Upravni odbor je vzel kapetanski trak Zormanu, a če bo ekipa dejala, da je Uroš lider, vodja, potem se bo upravni odbor moral sprijazniti s tem. Če bi se upravni odbor želel vmešavati v strokovno delo, potem bi verjetno že prej kaj storil. Toda obstajajo določena pravila igre, do kod lahko kdo gre."

 

 

O tem, kakšna je usoda sedanjega trenerja Mira Požuna:

 

"Miro Požun ostaja trener celjskega kluba do 30. junija 2011. Novi trener bo svojo funkcijo nastopil 1. julija 2011."


 

O tem, kdaj bo znano ime novega trenerja:

 

"Ta krog kandidatov za novega trenerja se je zožal. Mislim, da se bo v roku meseca dni vedelo, kdo je novi trener rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Pogovori potekajo, zadeve so že daleč, vendar ni še nič uradno dogovorjenega in potrjenega. Ko bo znan novi trener, bo znana tudi usoda vseh teh igralcev, ki jim po koncu letošnje sezone potečejo pogodbe. Igralcem sem na sredinem sestavku tudi povedal, da naj bi do božiča vedeli, kako naprej, a trenutne še nimamo novega trenerja, zato to ni bilo mogoče. Klubsko vodstvo oziroma upravni odbor ne želi sam odločati o tem, kajti za to je pristojno strokovno vodstvo, ki se bo odločili, kateri igralci so tisti, ki jih želi imeti v moštvu. Seveda bo potem odvisno tudi od tega, ali to spada tudi v kontekst finančnega delovanja kluba."

 

O tem, kdaj bo znana višina klubskega proračuna za naslednjo sezono:

 

"Mislim, da je veliko odvisno tudi od tega, kako se bodo odvijale nekatere druge zadeve. Nekaj se bo videlo že februarja 2011, ko nas čakajo nekatere odločilne tekme. Dejstvo je, da če nisi v boju za naslov slovenskega prvaka in za napredovanje v drugi del evropske lige prvakov, potem bo po vsej verjetnosti tudi glavni sponzor oziroma vsi sponzorji temu primerno prilagodili tudi svoje vložke v naš klub. Mi imamo sicer trdno podpisane pogodbe, toda sponzorji jih težko izpolnjujejo, zato se tudi pojavljajo določene težave in zamude pri izplačilih. Igralci so s tem seznanjeni in razumejo situacijo. Igralce moram pohvaliti, da noben med njimi glede tega ni delal nobenih težav. A dejstvo je, da stoodstotno ne vemo, ali bodo pogodbe, ki jih imamo podpisane, tudi v celoti realizirane. Doslej so bile in upamo, da bo tako tudi vnaprej, a zagotovila za to seveda nimamo."

 

 

O tem, zakaj klub ne prekine pogodbe z Urošem Zormanom, če je tako nezadovoljen z njim:

 

"Seveda bi bilo to najlažje, a jaz pravim, da je vedno nekaj najlažje rušiti, znova zgraditi pa zelo težko. To ne bi bila pametna poteza klubskega vodstva oziroma uprave, še posebno zaradi visokih ciljev, ki jih ima celjski klub. Sem pa že velikokrat povedal in bom vedno tako govoril: če se kateri izmed igralcev v tem klubu slabo počuti, je nezadovoljen ali misli, da se mu godi krivica, smo v klubu vedno na razpolago za pogovore. Upravni odbor je nezadovoljen predvsem z obnašanjem Zormana, medtem ko so njegove igralske kvalitete seveda nesporne. Uroš je mogoče tudi zaradi svoje zelo velike želje po zmagi včasih tudi reagira na čuden način. Kot nekdanji igralec razumem, da si "vroč" v določenih razmerah, a je treba vedeti, da sponzorji in člani uprave sedijo na tribuni, vse to vidijo in jih moti njegovo obnašanje."

 

 

O tem, ali so se zaradi vseh zadev poslabšali tudi odnosi v ekipi:

 

"Ko sem na sestanku igralcem prenesel stališča upravnega odbora, so bili seveda šokirani. Jaz jih razumem in tudi sam sem bil nad nekaterimi odločitvami in razmišljanji upravnega odbora presenečen, predvsem zaradi njihove ostrine. A očitno je tudi to sestavni del športa. Vsi vemo, da so v Celju vedno bili, so in vedno bodo pritiski takšnih ali drugačnih vrst, po drugi strani pa seveda razumem tudi sponzorje in podpiram njihove odločitve, kajti tudi sami so na nek način od svojih nadzornih svetov in nadrejenih postavljeni ob zid. Če pogledamo vse ostale klube in lep primer nam je lahko košarkarski klub Union Olimpija – s kašnim vložkom se bori, kaj kaže na igrišču, medtem ko se to, da je Celje Pivovarna Laško eden najbolje organiziranih klubov in z visokim proračunom, na igrišču na žalost ne vidi. Na to, kakšni so odnosi v ekipi, bi lahko najbolje odgovorili kar igralci sami. Dejal bi samo tole: po vseh pogovorih in stikih, ki sem jih doslej imel, sem na sredinem večernem sestanku prvič slišal, da je ekipa rekla – zdaj pa moramo skupaj sesti, se pogovoriti in nekaj storiti."