28. 1. 2011

Danci v končnici drugega polfinala nadigrali Špance, Hrvaška osvojila končno peto mesto

Na drugi polfinalni tekmi na SP sta se pomerili Danska in Španija. V zanimivi končnici so zmagali Skandinavci z 28:24 (12:12) in se uvrstili v finale, v katerem se bodo pomerili s Francijo, medtem ko Špance čaka obračun za bronasto kolajno s Švedsko. Na tekmi za peto mesto je Hrvaška premagala Islandijo (34:33).

Danska - Španija 28:24 (12:12)

Kristianstad - Dvorana Arena, gledalcev 4500, sodnika: Horaček in Novotny (oba Češka).

Danska: Landin, Rasmussen, M. Christiansen 1, Boesen 1, Lauge Schmidt, L. Christiansen 2 (1), Eggert, Spellerberg 1, Knudsen 1, Noddesbo, L. Hansen, Lindberg 6, H. Hansen 2, Sondergaard 5, M. Hansen 9, Nielsen.

Španija: Hombrados, Šterbik, A. Entrerrios 3, Gurbindo 2, Rocas 1, Maqueda, Garabaya 1, R. Entrerrios 3, Aguinagalde, R. Garcia 2, Ugalde 2, J. Garcia 1, Romero 1 (1), Rodriguez 1, Canellas 6 (4), Morros de Argila 1.

Sedemmetrovke: Danska 1 (1), Španija 8 (5).

Izključitve: Danska 4 minute, Španija 6 minut.

Druga polfinalna tekma v Kristianstadu se je začela z dvema izenačenjima (1:1, 2:2), Danska pa si je prvo prednost z dvema zadetkoma priigrala v peti minuti (4:2). Kljub njenemu kasnejšemu vodstvu s 5:3 in 6:4 so jo španski rokometaši v dvanajsti minuti ujeli pri 6:6, nato pa je sledila prva skandinavska ofenziva. V dobrih treh minutah so Danci naredili delni izid 4:0 in povedli kar z 10:6, do takrat pa španski vratar Jose Javier Hombrados ni zbral niti ene obrambe.

Vseeno so Španci – potem ko Danska kar devet minut ni dosegla gola - odgovorili s štirimi zaporednimi zadetki in spet poskrbeli za izenačenje (10:10 v 23. minuti). Do konca prvega polčasa je bil izid še dvakrat izenačen, na začetku drugega pa je izbrana vrsta Danske izpeljala nov nalet. Danski igralci so si hitro znova priigrali štiri zadetke naskoka (17:13) in španski selektor Valero Rivera je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Po njej se je njegovo moštvo le zbralo in zaigralo precej boljše ter trikrat zapored zadelo v polno za zmanjšanje zaostanka na 16:17.

Kljub odličnemu danskemu vratarju Niklasu Jacobsenu Landinu (zbral je kar 17 obramb) in strelsko razpoloženemu Mikkelu Hansnu (9 zadetkov) so Španci vztrajno dihali za ovratnik (17:18, 18:19), 19:20, 20:21) svojim nasprotnikom. Ko je Hansen še dvakrat premagal vratarja Arpada Šterbika (7 obramb) in osem minut pred koncem svoji reprezentanci priigral vodstvo s 23:20, je kazalo, da je Španija dokončno na kolenih.

Toda z igralcem manj – izključen je bil Roberto Garcia Parrondo - so Španci dosegli kar dva zadetka in v 55. minuti se je spet vse začelo znova (23:23). Nato je moral zaradi prekrška za dve minuti na kazensko klop španski reprezentant Viran Morros, kar so Danci spretno izkoristili in dvakrat premagali vratarja Šterbika (25:23). Ob enakem razmerju moči na igrišču so dodali še dva (27:23) in na deveti tekmi na letošnjem svetovnem prvenstvu na Švedskem potrdili še deveto zmago.

TEKMA ZA ENAJSTO MESTO:

Nemčija – Argentina 40:35 (27:27, 13:12; Gensheimer in Glandorf po 9; D. Simonet 7, Fernandez 6)

TEKMA ZA DEVETO MESTO:

Norveška – Srbija 32:31 (29:29, 14:16; Tvedten 9, Myrhol 6; Ilić 7, Stanković 6)

TEKMA ZA SEDMO MESTO:

Poljska – Madžarska 28:31 (14:16; Jurecki 6, Zaremba 4; G. Ivancsik 11, Ilyes in Mocsai po 6)

TEKMA ZA PETO MESTO:

Hrvaška – Islandija 34:33 (14:16; Buntić 9, Zrnić in Vuković po 7; Sigurdsson 10, Gudjonsson 7)

POLFINALE:

Švedska – Francija 26:29 (12:15; Källman 6, Carlen in Ekdahl du Rietz po 5; Gille in Guigou po 8)

Danska – Španija 28:24 (12:12; Hansen 9, Lindberg 6; Canellas 6, A. Entrerrios in A. Entrerrios po 3)

ZA TRETJE MESTO: