8. 8. 2012

Rokometaši Hrvaške, Švedske, Francije in Madžarske v polfinalu olimpijskih iger v Londonu

Polfinalisti moškega olimpijskega rokometnega turnirja v Londonu so Madžarska, Francija, Švedska in Hrvaška. Madžari so po dveh podaljških premagali Islandijo (34:33), Francozi so bili za zadetek uspešnejši od Špancev (23:22), Švedi so dobili skandinavski derbi proti Dancem (24:22), Hrvati pa so bili boljši od Tunizijcev (25:23).

Polfinale letošnjih olimpijskih iger za rokometaše bo na sporedu v petek, 10. avgusta. Para sta Madžarska - Švedska in Hrvaška - Francija.

Prva četrtfinalna tekma med Madžarsko in Islandijo je trajala kar 80 minut, po dveh podaljških pa so se veselili Madžari. Ti so odlično začeli in že po dobrih petih minutah vodili s 5:1, a so jih Islandci najprej ujeli pri 6:6, v 24. minuti pa povedli z 12:11.

Toda v zadnjem delu prvega polčasa so Madžari naredili delni izid 5:0 za vodstvo s 16:12, rezultatsko pobudo na igrišču pa so imeli tudi v drugem delu ves čas rahlo prednost. V 54. minuti je bilo 26:24 za Madžarsko, vendar so Islandci dosegli tri zadetke zapored in na začetku predzadnje minute prevzeli vodstvo (27:26). Poleg tega so imeli 14 sekund pred koncem še sedemmetrovko, ki pa je Gudjonsson ni izkoristil, kajti njegov strel je ustavil vratar Fazekaš, ki je skupaj zbral kar 22 obramb.

Odbita žoga je končala v rokah Madžarov, ki so izvedli hiter protinapad, le tri sekunde pred koncem pa je Lekai (okrepitev Celja Pivovarne Laško) zadel v polno in svoji reprezentanci priigral podaljške. V prvem podaljšku ni bilo odločitve o zmagovalcu, v drugem so Madžari po zadnjem izenačenju na tekmi (31:31 v 71. minuti) povedli s 33:31 in 34:32, Islandcem pa do konca ni uspelo več ujeti nasprotnikov in izsiliti kazenskih strelov.

Dramatična je bila tudi tekma med Španijo in Francijo, na kateri so španski rokometaši silovito začeli in že po dobrih petnajstih minutah vodili s 6:1 in 7:2. Francozi so bili ves čas v rezultatskem zaostanku, še najbolj pa so se približali tik pred koncem prvega polčasa, ko so zaostajali z 9:11. Pri vodstvu Špancev s 17:14 je sledila ofenziva Francozov, ki so v dobrih desetih minutah dosegli šest zadetkov, prejeli niso nobenega in povedli z 20:17.

Kljub temu se Španci, pri katerih je blestel vratar Šterbik z 20 obrambami (Omeyer jih je zbral 14), niso predali. V 58. minuti je Tomas zadel za novo izenačenje (22:22), po napakah na obeh straneh pa so Francozi imeli zadnji napad na tekmi. Samo sekundo pred koncem je zmagoviti zadetek dosegel Accambray, s šestimi goli prvi strelec četrtfinalne tekme v Londonu.

Skandinavski derbi so dobili Švedi, ki so v Londonu spravili na kolena aktualne evropske prvake Dance. V prvem polčasu si nobena reprezentanca ni uspela priigrati več kot dveh zadetkov prednosti, ki je bila večji del na strani Švedov in ki so v drugem prvi povedli s plus tri (14:11 v 36. minuti).

Sredi drugega polčasa so Danci izenačili (16:16), nato pa je sledilo še šest zaporednih izenačenj - od 17:17 do 22:22. V dramatični končnici so bili uspešnejši Švedi: Ekberg je minuto in dvajset sekund pred koncem zadel za vodstvo s 23:22, nepričakovano zmago reprezentance Švedske pa je isti igralec (po neuspešnem danskem napadu) potrdil štiri sekunde pred iztekom igralnega časa.

Odločitev o zadnjem polfinalistu je padla na tekmi med Hrvaško in Tunizijo, po pričakovanju pa so se napredovanja med najboljše štiri reprezentance na OI 2012 veselili naši južni sosedi. Po sedmih izenačenjih v prvem polčasu so Hrvati tehtnico prvič občutno nagnili na svojo stran, ko so po zaostanku z 10:12 v naslednjih desetih minutah dosegli šest golov (prejeli so le enega) in povedli s 16:13.

V 45. minuti je imela Hrvaška že pet golov prednosti (21:16), prav tako pa tudi sedem minut pred koncem (24:19). Toda Tunizijci so s tremi zaporednimi zadetki med 55. in 58. minuti prišli na zaostanek dveh zadetkov (22:24). Vse dvome je pregnal hrvaški reprezentant Duvnjak, ki je v predzadnji minuti zadel za vodstvo s 25:22 in Hrvaška se je s šesto zaporedno zmago v Londonu uvrstila v polfinale OI.

ČETRTFINALE – MOŠKI:

Islandija - Madžarska 33:34 (30:30, 27:27, 12:16; Sigurdsson 8, Palmarsson 7, Petersson 6; Nagy 9, G. Ivanscik in Harsanyi po 5)

Španija - Francija 22:23 (12:9; Tomas 6, Aguinagalde 5, Maqueda 4; Accambray 7, Sorhaindo 4, Fernandez in Barachet po 3)

Švedska - Danska 24:22 (11:9; Doder 6, Källman, Ekberg in Petersen po 4; Lindberg 6, M. Hansen 4)

Hrvaška - Tunizija 25:23 (11:12; Čupić 8, Duvnjak 4, Buntić in Štrlek po 3; Jallouz in Alouini po 4, Bannour, Hmam in Tej po 3)

ROKOMET NA OLIMPIJSKIH IGRAH V LONDONU 2012