11. 12. 2012

Rokometna zveza Slovenije na izredni skupščini tudi uradno napovedala vojno športnim stavam

Najbolj pomembna točka današnje izredne skupščine Rokometne zveze Slovenije v Ljubljani je bila sprejem dopolnjenega disciplinskega pravilnika, ki igralcem in igralkam prepoveduje udejstvovanje v športnih stavah. Vodilno telo RZS se je tako odzvalo na stavniško afero v Franciji, ki je v zadnjih mesecih dodobra pretresla mednarodno športno sceno.

Rokometna zveza Slovenije bo v primeru, da rokometaša ali rokometašico, odgovorno osebo ali funkcionarja, ki bo neposredno ali posredno preko tretje osebe sodelovala pri športnih stavah na klubskem ali reprezentančnem področju, kaznovala s prepovedjo igranja ali opravljanja svoje funkcije v obdobju od šestih mesecev do dveh let ter z denarno kaznijo v višini od 500 do 2500 evrov, so odločili na današnji izredni skupščini RZS.

"Vodstvo RZS je dalo pobudo, da se statutarna in disciplinska komisija resno lotita vprašanj glede stav, saj se nam zdijo zelo pomembna. Afera rokometašev iz Montpellierja je nakazala razsežnost tega problema, ki se ga nekateri v Sloveniji sploh niso resno zavedali. To, da smo na današnji izredni skupščini soglasno sprejeli dopolnitev disciplinskega pravilnika, je pomembno sporočilo vsem rokometnim privržencem in pokroviteljem, da se gremo resno in pošteno igro ter da ničesar ne prepuščamo naključju. Z novim pravilnikom pošiljamo resno sporočilo vsem igralcem in igralkam ter rokometnim delavcem, da se tem nečednim zadevam enostavno izognejo," je po današnji izredni skupščini v ljubljanskem hotelu Mons dejal predsednik RZS in prvi mož uprave Gorenja Franjo Bobinac.

Po predlogu RK Krim Mercator so delegati spremenili tudi 37. člen tekmovalnega pravilnika RZS. V bodoče bo v 1. slovenski rokometni ligi za ženske dovoljeno v uradnem zapisniku prijaviti deset igralk s slovenskim državljanstvom, doslej so jih klubi morali prijaviti vsaj dvanajst.