9. 5. 2013

Slovenija na klubski lestvici EHF napredovala na peto mesto in bo še vsaj dve sezoni ohranila dva predstavnika v evropski ligi prvakov

Evropska rokometna zveza (EHF) je pred dnevi objavila novo lestvico za evropske pokale za tekmovalno sezono 2013/14. Na njej je Slovenija s šestega napredovala na peto mesto in bo še vsaj dve sezoni ohranila dva predstavnika v elitni ligi prvakov.

Za slovenski klubski rokomet je to izjemno lepo priznanje in potrditev sijajnih rezultatov v evropskih pokalih v sezonah 2009/10, 2010/11 in 2011/12. V letošnji sezoni sta se oba slovenska predstavnika, Gorenje in Celje Pivovarna Laško, v ligi prvakov uvrstila v TOP 16, Maribor Branik pa se je do zadnjih sekund povratne tekme četrtfinala lige EHF boril za preboj na zaključni turnir štirih najboljših klubov.

Na Dunaju so tako že sestavili klubsko lestvico za sezono 2013/14 in Slovenija je na njej napredovala za eno mesto. Lani je bila Slovenija šesta, letos je peta, na vrhu pa še naprej ostajata Nemčija in Španija, ki bosta tudi v prihodnje imeli po tri predstavnike v ligi prvakov.

Države, razvrščene od tretjega do šestega mesta, imajo pravico do dveh predstavnikov v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Iz TOP 6 je izpadla Madžarska, ki bo v prihodnji sezoni v ligi prvakov imela le enega predstavnika, Danska je s sedmega mesta napredovala na četrto, Rusija pa je s četrtega mesta padla na šesto.

V ženski konkurenci je Slovenija ostala na desetem mestu (prva Danska, druga Madžarska, tretja Rusija) in bo imela tudi v naslednji sezoni v evropski ligi prvakinj le enega predstavnika.

KLUBSKA LESTVICA EHF - MOŠKI:

1. Nemčija           156,56 točke

2. Španija             114,56