27. 7. 2013

Slovenski mladinci po zmagi proti Srbiji osvojili končno deveto mesto na svetovnem prvenstvu

Moška mladinska reprezentanca Slovenije je na svetovnem prvenstvu v Bosni in Hercegovini osvojila končno deveto mesto. Ekipa selektorja Slavka Iveziča je na tekmi za deveto mesto premagala reprezentanco Srbije s 33:30 (15:12).

 

 

SLOVENIJA - SRBIJA 33:30 (15:12)

 

 

Sarajevo - Olimpijska dvorana Zetra, gledalcev: 300, sodnika: Gonzales in Prieto (oba Urugvaj).

 

Slovenija: Baznik (3 obrambe), Zaponšek (9 obramb), Žabič 1, Cehte 4, Blagotinšek 3, Mačkovšek 6 (1), Lavrič, Šoštarič 11 (2), Gorela, Hrastnik, Fidel 3, Špende 2 (1), Kodrin 3, Gorenjak, Sendelbah, Bradeško.

 

Srbija: Tomić (1 obramba), Radovanović, Arsenić (10 obramb), Orbović, Perović, Dekić 2, Vučičević 1, S. Ilić 4, Radovojević 8 (1), V. Ilić 3, Matičić 2 (1), Brajović 2, Todorović 1, Pešić 2, Damnjanović, Marsenić 5. 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Srbija 2 (2).

 

Izključitve: Slovenija 2 minuti, Srbija 4 minute.

 

 

 

Še ena, osma zmaga na svetovnem prvenstvu je Slovence popeljala na končno mesto. Višje se po porazu v osmini finala tudi ni dalo uvrstiti. Naši niso upognili glav in niso popustili, tako kot se je to zgodilo Nemčiji in Danski, temveč so igrali do konca tako, kot je potrebno, kadar se igra za dres z državnim grbom.

 

 

Nasproti so jim v zadnjem srečanju stali Srbi, s katerimi so igrali in remizirali že v pripravah. Srbi so opozorili nase že v svoji skupini, ko  so igrali neodločeno z Danci, premagali pa Angolo, Rusijo in Francijo, ki se bo jutri borila  za bronasto medaljo. V osmini finala je Srbija z zadetkom razlike izgubila z Nizozemsko, nato pa v bojih za mesta od 9 do 16 premagala Argentino in Nemčijo. Od lanskega evropskega prvenstva je novi trener Vladimir Dragičević sestavil novo, bolj homogeno moštvo, iz katerega je izključil nekaj igralcev, ki se niso podredili timskemu duhu.

 

 

Slovenija je imela - razen v začetkih obeh polčasov - pobudo skozi celotno tekmo. V prvem delu so Srbom pustili, da so povedli s 5:4, potem ko v tem času nasprotnika niso prijeli dovolj čvrsto v obrambi. V nadaljevanju so to popravili in odšli na odmor s prednostjo treh zadetkov (15:12). Če bi bila bolj učinkovita oba desna zunanja igralca, ki sta iz sedmih poizkusov zadela le enkrat, bi bilo vodstvo še višje.

 

 

Na srečo sta bila učinkovita tudi članska reprezentanta Borut Mačkovšek in Mario Šoštarič. Tudi drugi polčas so slovenski začeli slabo in pustili nasprotniku, da je v pičlih petih minutah preobrnil izid, s spremembo obrambe pa so spet povedli Ivezičevi igralci. Srečanje je bilo izenačeno do 52. minute, ko so Slovenci spet povedli za tri in prednost, ki bi lahko bila še višja, držali do konca. Slovenija je tako na letošnjem SP dosegla 8 zmag in doživela le en poraz, osvojila pa končno deveto mesto.

 

 

Na letošnjem svetovnem prvenstvu z izjemo Švedske doslej ni ekipe brez poraza. Prvič na kakem prvenstvu se je zgodilo, da bo reprezentanca z osmimi zmagami in enim porazom šele na devetem mestu, nekatere reprezentance s tremi porazi v uvodnem delu pa na mestih od 1 do 8. Slovenija si po prikazanem zasluži višje mesto, a je njeno usodo tokrat zapečatil poraz z Brazilici.

 

 

Med osmimi najboljšimi reprezentancami so tako na primer tudi sicer vse boljši Nizozemci, ki so jih na njihovem terenu v kvalifikacijah za to prvenstvo Slovenci premagali z devetimi zadetki razlike in ki so včeraj za mesta do osem premagali še Egipt. Tekmovalni sistem je za vse enak in favoriti tokrat niso izkoristili svoje prednosti, ki so jo imeli na papirju v dvoboju s četrtouvrščenimi ekipami drugih skupin.

 

 

V osmini finala so namreč izpadli trije zmagovalci svojih skupin. Poleg Slovenije še Nemčija, svetovni prvak zadnjih dveh prvenstev, ki je v svoji skupini premagala tudi polfinalista Hrvaško. Izpadla je tudi Danska, za katero je to prvo prvenstvo brez kolajne po desetih letih in ki je bila brez poraza in z remijem proti Srbiji prva v skupini D. V osmini finala jo je izločila Švica, ki je opozorila nase že na lanskem evropskem prvenstvu v Turčiji.

 

 

Brez dvoma je izenačenost ekip svetovnega in evropskega vrha vse večja. Slovenija je kljub vsemu pustila v Sarajevu dober vtis, z grenkim priokusom, da ji je spolzela skozi roke še ena medalja. Do tekem včerajšnjega dne je bila Slovenija med štirimi najboljšimi napadalnimi ekipami prvenstva ( Švedska, Španija, Slovenija, Danska), delila pa si je tudi tretje mesto z Španijo med ekipami z najboljšo obrambo. Krepko prvi sta bili v obrambi  doslej Švedska in Brazilija, kar govori v prid temu, da se zmage v rokometu dosegajo predvsem z dobro obrambo.

 

 

Slovenija je v dvoboju z Brazilci, ki so včeraj premagali še Švico, občutila prav to, četudi je bil vzrok tistega poraza tudi najslabša realizacija slovenske ekipe doslej. Brazilski vratar Franzini se tudi po zaslugi tega dvoboja seli v nemško Bundesligo.

 

 

Kakšna bo končna statistika prvenstva, bo znano po jutrišnjem finalu med Španijo in Švedsko. Švedi, ki smo jih Slovenci premagali v lanski dramatični tekmi za bron na evropskem prvenstvu, so v polfinalu premagali Francijo, Španci pa po podaljških Hrvaško.

 

 

Slovenija odhaja domov danes. Po dolgem prvenstvu se za večino igralcev v kratkem že pričenjajo klubske priprave na novo sezono. Hujših poškodb na srečo v našem taboru ni bilo, zdravnik Dušan Polimac z izjemo šivanja ene prebite ustnice in rahlih prebavnih težav nekaterih igralcev na začetku prvenstva ni imel večjega dela. Bolj zaposlen pa je bil fizioterapevt Marko Zanoškar, katerega soba je bila vedno polna.

 

 

Pred koncem prvenstva, ki je bilo ob tistem v Egiptu najbolj obiskano doslej, lahko še enkrat pohvalimo odlično organizacijo. Samo tekme v predtekmovanju si je ogledalo več kot 70 tisoč gledalcev, do danes pa že blizu 80 tisoč. Zanimanje pa je popustilo potem, ko se domača ekipa ni prebila v četrtfinale. Slovenska reprezentanca je bila od prvega do zadnjega dne deležna velikih simpatij domačinov. (rp)

 

 

 

SP ZA MLADINCE - BOSNA IN HERCEGOVINA 2013NEPOSREDNI PRENOSI TEKEM SP 2013Švedski zlato na SP za mladince, Španiji srebro, Franciji bron, Šved Stenmalm izbran za MVPSlovenija na tekmi od 9. do 12. mesta na SP nadigrala Madžare, v soboto ob 16.30 s SrbijoV skupini od 9. do 16. mesta na SP slovenski mladinci premagali Tunizijo, v četrtek z MadžariV osmini finala SP za mladince Slovenija izgubila z Brazilijo, od 9. do 16. mesta najprej s TunizijoNa SP za mladince konec skupinskega dela, znanih vseh šestnajst udeležencev osmine finalaZ zmago proti Kongu mladinci potrdili prvo mesto v skupini C, v osmini finala proti BrazilijiSlovenski mladinci so si z zmago proti Južni Koreji predčasno zagotovili prvo mesto v skupiniSP za mladince: Slovenija na derbiju skupine C boljša od reprezentance Bosne in HercegovineMladince na SP nocoj ob 21. uri čaka derbi skupine C proti gostiteljici Bosni in HercegoviniMladinci na SP v skupini C dosegli drugo zmago zapored - za Madžarsko padla tudi ArgentinaV prvem krogu SP slovenski mladinci po velikem preobratu v končnici tekme ugnali MadžareIgralci in strokovno vodstvo moške mladinske reprezentance Slovenije in zgodovina nastopovSP za mladince: Predtekmovalne skupine, razpored tekem, prizorišča in zgodovinaSlovenski mladinci bodo SP v Bosni in Hercegovini začeli s tekmo proti Madžarski