29. 10. 2013

Kvalifikacije za SP 2015 slovenski rokometaši začenjajo s sredino tekmo proti Švici v Velenju

V prvem krogu predkvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju leta 2015 se bo moška članska reprezentanca Slovenije pomerila s Švico. Slovensko-švicarski obračun bo v sredo, 30. oktobra 2013, ob 20. uri v Rdeči dvorani v Velenju, gostitelji pa bodo nastopili brez kapetana Uroša Zormana.

Na prvi tekmi v Šaleški dolini zavoljo poškodbe gležnja (staknil jo je na tekmi evropske lige prvakov proti Wisli v Plocku) zagotovo ne bo nastopil kapetan in ideolog igre slovenske reprezentance Uroš Zorman, njegov nastop na nedeljski tekmi v Zaporožju pa je še vedno pod vprašajem. Nastalo vrzel na mestu srednjega zunanjega bodo zapolnili Sebastian Skube, David Špiler in Dean Bombač, medtem ko je član nemškega Magdeburga Marko Bezjak že dlje časa poškodovan in vsaj še mesec dni ne bo v tekmovalnem pogonu.

Kapetan reprezentance Uroš Zorman med pripravami v Zrečah opravlja terapije in trenira po posebnem programu, a desni gleženj še ni povsem nared za velike napore. "Zdravniška služba je prižgala rdečo luč za moj nastop proti Švici, ker poškodba natrganih vezi v gležnju še ni povsem sanirana. Zato bi bilo nesmiselno tvegati, da se vse skupaj ne bi še poslabšalo. Kar se tiče mojega igranja v Ukrajini, še ni nič odločenega. Bomo videli, kaj bodo prinesli naslednji dnevi," pravi Uroš Zorman.

"Vemo, da veliko Švicarjev igra v nemški ligi in da imajo dokaj kakovostno domače prvenstvo. Na nasprotni strani igrišča nam bo stala spodobna reprezentanca, a slovenska je vendarle boljša, kakovostnejša in bolj potentna. Naš cilj je seveda zmaga," je na novinarski konferenci pred sredino tekmo v Rdeči dvorani odločno dejal slovenski selektor Boris Denič.

Selektor Denič pred uvodno preizkušnjo v predkvalifikacijah dodaja: "Švicarji igrajo dobro obrambo 6-0 in imajo nekaj vrhunskih posameznikov na čelu z Andyjem Schmidom. Pred tremi leti smo odigrali tekmo na turnirju v Švici, potem pa nobene več. Švicarje spoštujemo, vendar glede na naš cilj - prvo mesto v skupini in napredovanje v dodatne kvalifikacije za SP 2015 - nič drugega ne pride v poštev razen zmage proti njim v Velenju."

"O Švicarjih ne bi preveč govoril, predvsem se moramo osredotočiti na našo igro. Menim, da se vsi igralci zavedamo pomembnosti tega predkvalifikacijskega ciklusa in brez kančka preračunljivosti lahko rečem, da startamo na zmago. Od Švicarjev smo boljši, a to moramo dokazati tudi na igrišču," je pred sredino tekmo dejal slovenski reprezentant in igralec francoskega Montpellierja Dragan Gajić.

Levoroki Gajić pred obračunom v Rdeči dvorani pravi še naslednje: "Nobenega nasprotnika ne smemo podcenjevati. Nobene tekme ne smemo vzeti z 90 ali 95 odstotki, kar se nam je nazadnje maščevalo v kvalifikacijah za EP 2014 na Danskem, ko smo izgubili proti Belorusiji. Kvalifikacije za SP 2015 začenjamo z minusa, a sem prepričan, da se bomo uvrstili na tekmovanje v Katarju."

Zaradi odsotnosti poškodovanih Uroša Zormana in Marka Bezjaka bo priložnost za igro dobil Dean Bombač. "Selektor Boris Denič, ki je moj trener v Dinamu iz Minska že nekaj mesecev, dobro ve, kaj lahko od mene pričakuje v igri. Na klubski ravni mi zaupa maksimalno in jaz mu to vračam. Proti Švici bom dal vse od sebe in se podredil kolektivu ter skušal po svojih najboljših močeh prispevati k zmagi," napoveduje Dean Bombač.

Bombač po ogledu posnetkov tekem reprezentance Švice ocenjuje: "Najbolj nevaren švicarski igralec je srednji zunanji Andy Schmid, ki odlično sodeluje tudi s krožnim napadalcem. Toda ne smemo si beliti glave s Švicarji, ampak igrati svojo igro in potem zmaga ne bo izostala. Predkvalifikacije moramo začeti z zmago proti Švici, potem pa iti iz tekme v tekmo do končnega prvega mesta v skupini. Strinjam se s selektorjem Deničem, da moramo dobiti vseh šest tekem v skupinskem delu proti Švici, Ukrajini in Luksemburgu."

Selektor Boris Denič se bo za dokončno slovensko postavo 16 igralcev odločil šele na dan tekme s Švico, na voljo pa ima naslednje igralce:

*vratarji: Primož Prošt (Göppingen, Nemčija), Matevž Skok (Celje Pivovarna Laško), Gorazd Škof (Nantes, Francija)

*krilni igralci: Jure Dobelšek (Slovan), Dragan Gajić, Vid Kavtičnik (oba Montpellier, Francija), Gašper Marguč, Luka Žvižej (oba Celje Pivovarna Laško)

*zunanji igralci: Nenad Bilbija (Minden, Nemčija), Dean Bombač, David Miklavčič (oba Dinamo Minsk, Belorusija), Jure Dolenec (Montpellier, Francija), Borut Mačkovšek (Hannover, Nemčija), Sebastian Skube (Celje Pivovarna Laško), David Špiler (Meškov Brest, Belorusija)

*krožni napadalci: Uroš Bundalo (Dinamo Minsk, Belorusija), Matej Gaber (Montpellier, Francija), Miha Žvižej (Toulouse, Francija).

KVALIFIKACIJE ZA SP 2015 - MOŠKI