26. 1. 2014

Slovenci se bodo v dodatnih kvalifikacijah za SP 2015 v Katarju junija pomerili z Madžarsko

V Herningu na Danskem so zadnji dan evropskega prvenstva za moške izžrebali tudi pare dodatnih kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2015 v Katarju. Slovenska moška članska reprezentanca se bo junija na dveh tekmah pomerila z izbrano vrsto Madžarske.


Prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za SP, ki bo od 17. januarja do 1. februarja 2015 v Katarju, bodo slovenski rokometaši odigrali 7. ali 8. junija letos na Madžarskem. Povratna tekma bo 14. ali 15. junija v Sloveniji.


Slovenija je žreb pričakala v drugem jakostnem bobnu, skupaj z Norveško, Češko, Črno goro, Nemčijo, BiH, Grčijo, Litvo in Romunijo. Njene možne tekmice iz prvega jakostnega bobna so bile Avstrija, Belorusija, Islandija, Madžarska, Makedonija, Poljska, Rusija, Srbija in Švedska.


Slovenija bo v primeru zmage na junijskih dodatnih kvalifikacijskih tekmah sedmič nastopila na svetovnem prvenstvu. Najboljšo uvrstitev je dosegla lani v Španiji, kjer je bila četrta. V Nemčiji leta 2007 je bila deseta, na Portugalskem leta 2003 11., v Tuniziji leta 2005 12., v Franciji leta 2001 17., na Islandiji leta 1995 pa je zasedla 18. mesto.


Izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča so si junijski dodatni tekmi za nastop v Katarju priigrali po prvem mestu v kvalifikacijski skupini 3. V njej so po dvakrat premagali Švicarje in Luksemburžane, medtem ko so Ukrajince ugnali na domačem igrišču in izgubili v gosteh.


Na svetovno prvenstvo leta 2015 sta se neposredno uvrstila prireditelj sklepnega turnirja Katar in branilka naslova svetovnega prvaka Španija, prek letošnjega evropskega prvenstva pa še trije polfinalisti (Danska, Hrvaška in Francija). Iz Evrope se bodo na SP uvrstili še zmagovalci devetih parov dodatnih kvalifikacij.



PARI DODATNIH KVALIFIKACIJ ZA SP 2015 V KATARJU:


Madžarska - Slovenija


Romunija - Švedska


Poljska - Nemčija


Grčija - Makedonija


Srbija - Češka


Rusija - Litva


Bosna in Hercegovina - Islandija


Avstrija - Norveška


Črna gora - Belorusija



DODATNE KVALIFIKACIJE ZA SP 2015 V KATARJU - MOŠKIMoška članska reprezentanca Slovenije čaka na nasprotnika v dodatnih kvalifikacijah za SP 2015