29. 3. 2014

V kvalifikacijah za nastop na EP 2014 ženska reprezentanca Slovenije v Ljubljani proti Švici

Ženska članska reprezentanca Slovenije je v četrtek v tretjem krogu kvalifikacij za nastop na EP 2014 v gosteh premagala Švico s 24:22. Tudi v četrtem krogu skupine 5 se bodo Slovenke pomerile z istimi nasprotnicami, tekma pa bo v nedeljo, 30. marca 2014, ob 17.30 v Ljubljani.

 

 

"Kar se tiče tekme v Švici, smo lahko predvsem zadovoljni s končnim rezultatom. Z zmago smo izpolnili etapni cilj, kar pomeni, da imamo še naprej vse stvari v svojih rokah. Odigrali smo sicer tudi že boljše tekme kot v Švici, kjer smo bili manj povezani, kot smo sicer bili na dosedanjih. Za moj okus smo se pustili v igri malce preveč prekinjati in malo preveč smo pustili veselja tekmicam, po drugi strani pa smo odigrali celotno tekmo pod pritiskom in se nismo uspeli rezultatsko preveč odlepiti,“ je četrtkovo tekmo komentirala selektorica Marta Bon.

 

 

Selektorica Bonova priznava, da je njena ekipa prišla do zmage precej težje, kot so pričakovali prav vsi v slovenskem taboru. "Toda dobra plat tekme v Švici je bila tudi ta, da smo videli svoje določene slabosti v igri, ki jih moramo na povratni v Ljubljani zmanjšati oziroma odpraviti. Z nekaterimi zadevami v igri sem bila zadovoljna, z drugimi pa precej manj. Dejstvo je, da še nismo tako umirjeni in povezani, kot smo bili v najboljših časih, a to je po drugi strani tudi logično in je generalno vse pod kontrolo," meni Bonova.

 

 

Za slovensko reprezentanco tudi tokrat ne bo igrala poškodovana Barbara Varlec Lazović, ki še čuti posledice udarca v koleno v Krimovem dresu v ligi prvakinj, zato bi bilo tveganje povsem nepotrebno. V Švici je udarec v gleženj dobila kapetanka Nina Jeriček, a naj bi bila do tekme nared. "Tudi na povratni tekmi bomo vztrajali na obrambi 6-0, ki je še vedno naše najmočnejše orožje in ki jo dobro igramo. Ker imamo različne tipe igralk, jo lahko tudi odigramo na različne načine, kar je velika prednost," ocenjuje selektorica Bonova.

 

 

Na drugi tekmi v skupini 5 sta Srbija in Švedska remizirali (25:25), kar bila je glede na vrstni red po polovici kvalifikacij (Švedska 5 točk, Slovenija 4, Srbija 3, Švica 0) voda na slovenski mlin. Če bo Slovenija v Ljubljani premagala Švico, isti dan pa Švedska doma Srbijo, se bodo ekipi Bonove vrata do najmanj drugega mesta v skupini, ki še pelje na letošnje evropsko prvenstvo na Madžarskem in Hrvaškem, še precej bolj odprla.

 

 

Toda Bonova opozarja, da Slovenijo junija čakata še dve kvalifikacijski tekmi - doma proti Švedski in v gosteh proti Srbiji. "Malo me je remi v Srbiji presenetil, veliko pa ne, bolj me je razveselil. Poznavajoč njihovo mentaliteto, sem pričakovala padec Srbije po osvojitvi srebrne kolajne na decembrskem svetovnem prvenstvu. Zdaj smo v dobrem položaju, a nihče ne bo junija nič naredil namesto nas. Junija nas čakata še dve težki tekmi, v vsakem primeru pa bomo morali premegati še enega nasprotnika - Švedsko ali Srbijo," pojasnjuje Bonova.

 

 

Vratarka Miša Marinček je v Švici zbrala kar 20 obramb in je bila kljub poškodbi narta najzaslužnejša za zmago slovenske izbrane vrste. "Švicarke so proti nam igrale na 120 odstotkih in pokazale, da v sodobnem rokometu ne smeš nikogar podcenjevati. Odlično so se nam upirale, naša reprezentanca pa je naredila preveč tehničnih napak. Moram priznati, da nismo pričakovale tako dobrega odpora gostiteljic, povrh vsega pa tudi naš (pol)protinapad ni stekel tako dobro, kot smo želele in pričakovale," je četrtkovo tekmo v Stäfi ocenila Miša Marinček.

 

 

"Čeprav smo sredi drugega polčasa po rezultatu 16:16 naredile delni izid 5:0 in povedle z 21:16, se Švicarke niso predajale in so se venomer vračale v igro. Na srečo se nam niso uspele nevarneje približati," je še povedala Marinčkova. Pred povratnim dvobojem na Kodeljevem optimistično napoveduje: "Prepričana sem, da bomo pred domačimi gledalci pokazale še precej boljšo igro. Končna razlika v našo korist bo občutno večja kot v Švici."

 

 

Slovenska reprezentantka Ana Petrinja je k zmagi proti Švici v gosteh prispevala dva zadetka. "Z zmago v Švici smo izpolnile zastavljeni cilj. Obramba je bila boljši del naše igre, v napadu pa smo igrale nekoliko preveč v krču in smo dovolile, da so nasprotnice s pogostimi prekrški prekinjale našo igro. Na povratni tekmi moramo to popraviti in odpraviti. Prepričana sem, da bosta na nedeljski tekmi točki ostali v Ljubljani," pravi Ana Petrinja, ki na klubski ravni igra v Romuniji.

 

 

Tekma Slovenija - Švica bo v nedeljo, 30. marca 2014, ob 17.30 v Ljubljani. Sodila jo bosta Francoza Karim in Raouf Gasmi, delegatka pa bo Madžarka Gabriella Horvath.

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2014 - ŽENSKE