27. 7. 2014

Po minimalnem porazu proti Švedski slovenski mladinci drugi v skupini D na EP v Avstriji

Slovenski mladinci so po dveh zaporednih zmagah na evropskem prvenstvu v Avstriji doživeli prvi poraz. V tretjem krogu v skupini D v Linzu so po uspehih proti Madžarski in Izraelu v napeti končnici izgubili tekmo proti reprezentanci Švedske s 27:28 (13:13).

Na prvi tekmi v skupini D je Madžarska premagala Izrael s 36:23 (16:12). Končni vrstni red v skupini D: 1. Švedska 6 točk, 2. Slovenija 4, 3. Madžarska 2, 4. Izrael 0.

SLOVENIJA - ŠVEDSKA 27:28 (13:13)

Linz - Mestna športna dvorana, gledalcev: 550, sodnika: E. Vitaku in A. Vitaku (oba Kosovo).

Slovenija: Škorc (6 obramb), Blaževič (1 obramba), Blagotinšek 2, Suholežnik, Groff 1, Lapajne, Janc 12 (2), Jurečič, Ovniček 3, Maroh, Gjerek, Levc 7, Kodrin, Bratkovič 1, Jenko-Bogdanič, Šol 1, trener: Ivezič.

Švedska: Thulin (4 obrambe), Svennberg (4 obrambe), Ekman 3, Hallen 2, Lindgren, Konradsson 3, Florander 1, Olsson 3, Bergendahl, Zetterman 5 (1), Fingren 3, Mörk 3, Tollbring 1, Andersson 1, Stegefelt, Stenberg 3, trener: Karlsson.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (2), Švedska 2 (1).

Izključitve: Slovenija 12 minut, Švedska 4 minute.

Moška mladinska reprezentanca Slovenije je tekmovanje v skupini D v Linzu končala z dvema zmagama in enim porazom ter osvojila drugo mesto. Že pred tekmo s Švedsko si je ekipa selektorja Slavka Iveziča zagotovila uvrstitev med osem najboljših reprezentanc v Evropi.

V drugem delu tekmovanja bo Slovenija nastopila v skupini s Švedsko ter najboljšima ekipama iz skupine C (Nemčija in Avstrija). Švedi in Nemci bodo tekmovanje v skupini začeli z dvema točkama, Slovenija in Avstrija pa brez točk.

V tekmi za prvo mesto skupine D letošnjega evropskega prvenstva je Slovenija nesrečno, v zadnji minuti srečanja izgubila z Švedsko, potem ko je še dve minuti pred koncem vodila z zadetkom razlike. V izjemni tekmi visokega ritma smo videli dva velika preobrata. Prvega so uprizorili naši mladinci v prvem polčasu, potem ko so ujeli pet golov zaostanka za Švedi, drugega pa Švedi, ki so ujeli prav takšen zaostanek za našimi v drugem polčasu, povsem ob koncu srečanja.

Po prikazanem bi bila pravična delitev točk, a je bila sreča tokrat na strani Skandinavcev. Slovenija je spet zelo slabo otvorila srečanje. Do 15. minute, ko so imeli Švedi vodstvo z 10:5, so imeli slovenski mladinci šest minut igralca manj, zadeli dve, tri stative ter zgrešili nekaj stoodstotnih priložnosti . Rezultat tega je bil izjemno slab odstotek realizacije, saj so za pet zadetkov porabili trinajst strelov.

Nato je Slovencem le steklo tudi v napadu, razigral se je Levc, ob koncu naš najboljši igralec in z odlično igro v obrambi so v zadnji minuti prvega dela prvič na tekmi izenačili. Na odmor sta šli ekipi z rezultatom 13:13. V drugem polčasu zrcalna slika, vendar v korist naših, ki so takoj visoko povedli, najprej s tremi, nato štirimi ter celo petimi zadetki. Švedskemu trenerju ni pomagal skoraj petminutni posvet s članskim trenerjem Stafanom Olssonom.

Toda slovenski mladinci so se nato premagali sami. Švedi so nas najprej ujeli v kritičnih trenutkih od 48. do 51 . minute, po drugi izključitvi Blagotinška, vendar izenačili niso. Razliko zadetka ali dveh je Slovenija držala do 59. minute. Tragični junak srečanja je bil v tem obdobju naš najboljši strelec Janc (12 zadetkov), ki je najprej podal žogo v roke nasprotniku za prvo izenačenje Švedov v drugem polčasu. Ti so nato povedli, a si minuto pred koncem prislužili izključitev in dali našim priložnost za izenačenje s sedmih metrov.

Svennberg je strel Janca, ki je bil red tem obakrat uspešen pri izvajanaju kazenskih strelov, ubranil in Švedi so spretno ter z malce sodniške pomoči uspešno zadržali vodstvo do konca. Razočaranje naših, ki so garali celotno tekmo, je bilo izjemno. Pretežni del zadetkov so nam dali Švedi s črte, zaradi česar je bil slabši tudi učinek vratarjev. Odločno preveč pa je bilo izključitev, ki smo jih imeli za osem minut več od Švedov. Številni slovenski navijači, ki so bučno podpirali slovensko reprezentanco skozi celotno srečanje, so jih tudi ob koncu nagradili z aplavzom za izjemno borbeno igro.

Če hoče Slovenija še v boj za medalje, mora premagati oba naslednja nasprotnika, domačo Avstrijo ter Nemčijo, s katerima igra v torek in sredo. Pa tudi rezultat med Švedi in Nemci mora biti v prid Švedske ali vsaj izenačen, kajti tudi Nemci gredo iz svoje skupine naprej z dvema točkama, ki so si jih prislužili z današnjo minimalno zmago proti Avstriji.

Selektor Slavko Ivezič: "To je bila tekma visokega ritma, ki pa jo lahko dobi tisti, ki manj greši od nasprotnika. Nekateri igralci še niso odpravili svojih največjih slabosti. Pri tem mislim predvsem na nepotrebne izključitve, ki jih naši niso povzročili zaradi grobosti, temveč zaradi premalo pozornosti. Tekmo smo imeli dobljeno, vrnili smo se po njihovem visokem vodstvu, na koncu pa nismo znali igre prilagoditi njihovemu napadu. Prelahko so nam zabijali s črte in zato je bila za nas tudi končnica usodna." (rp)

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADINCE - AVSTRIJA 2014