28. 1. 2015

Slovenske rokometaše proti Franciji pokopal porazen uvod

Slovenski rokometaši so se v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Katarju srečali z reprezentanco Francije. Na tekmi v dvorani Al Sadd v Dohi so bili boljši Francozi, ki so zmagali z rezultatom 32:23 (18:10).

SLOVENIJA - FRANCIJA 23:32 (10:18)

Doha - Dvorana Al Sadd, gledalcev: 3000, sodnika: Novotny in Horaček (oba Češka).

Slovenija: Škof, Prošt, Kavtičnik 1, Natek 1, Cehte 4, Dolenec 4, Špiler, Skube 1, M. Žvižej, L. Žvižej 6, Gaber, Zorman 1, Bezjak 1, Kozlina, Gajić 4 (2), Bundalo.

Francija: Dumoulin, Omeyer, Fernandez, Barachet 3, Anić, Narcisse 6, Joli 4 (2), Nyokas 2, N. Karabatić 5, Mahe 4, Grebille, Accambray, Sorhaindo 1, Guigou 1, L. Karabatić 3, Porte 3.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Francija 2 (2).

Izključitve: Slovenija 10 minut, Francija 4 minute.

Slovenski rokometaši so bili v Katarju daleč od španske zgodbe, v obračunu proti aktualnim olimpijskim in evropskim prvakom pa jih je pokopal naravnost katastrofalen uvod v tekmo. Izbrance slovenskega selektorja Borisa Deniča v nadaljevanju sklepnega turnirja v Dohi čakata še dve tekmi za končno uvrstitev od petega do osmega mesta.

Najprej se bodo v petek, 30. januarja, ob 16.30 pomerili z Dansko, ki je s 24:25 izgubila proti Španiji, od razpleta tega obračuna pa bo odvisno, ali bodo dan kasneje igrali za končno peto ali sedmo mesto. Drugi par četrtfinalnih osmoljencev je Nemčija - Hrvaška, medtem ko sta polfinalna para Poljska - Katar in Španija - Francija.

Slovenci pred dvobojem niso kazali prav nobenega strahu pred štirikratnimi svetovnimi, dvakratnimi olimpijskimi in trikratnimi evropskimi prvaki. A Francozi so zelo hitro pokazali svoje lepo negovane rokometne mišice, predvsem pa so s pridom izkoristili nezbrano tekmečevo igro pri čistih zaključnih strelih.

Denič, ki je v svojo uvodno postavo uvrstil kar slovenske legionarje iz Francije (Jure Dolenec, Dragan Gajić, Klemen Cehte in Matej Gaber), poleg njih pa še Uroša Zormana in Luko Žvižeja, so si že v zgodnjem obdobju priigrali visok primanjkljaj, po zaostanku z 1:6 pa je reagirala slovenska klop - po seriji zapravljenih čistih strelih - in že v deseti minuti zahtevala minuto odmora.

V slovenski igri je izjemno šepala igra v napadu, kar 12-minutni strelski post zgovorno priča o tem, ob tem pa je bil v tekmečevih vratih izjemno razpoložen vratar Thierry Omeyer, ki je v uvodnih petnajstih minutah zbral kar osem obramb. Slovencem je s svojimi bravuroznimi obrambami nagnal strah v kosti, kar se je najbolje videlo na "filmu tekme".

Njihov zaostanek je s strahovito hitrostjo naraščal, v prvi polovici tekme pa je najvišji znašal devet golov - v 18. minuti je bilo 8:17, v 28. pa 9:18. V drugem polčasu so jim trikolorji, ki si v prvem polčasu navkljub svoji tradicionalni brezkompromisni igri niso prislužili nobene izključitve (prvo so si prislužili šele v 47. minuti), že v četrti minuti nadaljevanja ušli na enajst golov (10:21).

Deničevi izbranci so v nadaljevanju dvignili raven svoje igre, tudi na račun manj zavzete francoske igre in se jim v 44. minuti približali na šest golov zaostanka (17:23), razmerje moči se ni spremenilo niti po minuti odmora slovitega francoskega selektorja Clauda Oneste. Slovenija se je - po izključitvi Jeroma Fernandeza in Luke Karabatića - v 48. približala na 19:24, le minuto kasneje pa po golu Marka Bezjaka na 20:24.

A nato so se v slovenski ekipi znova prikradle nekatere tehnične napake, Francija pa jim je z delnim izidom 4:0 znova ušla na 20:28 in odločila vprašanje o zmagovalcu.

V slovenski ekipi je bil strelsko najbolj učinkovit Luka Žvižej s šestimi goli, Klemen Cehte, Jure Dolenec in Dragan Gajić so jih dosegli po štiri. (sta)

Foto: Slavko Kolar

SP ZA MOŠKE - KATAR 2015