29. 1. 2015

Slovence po visokem porazu s Francozi čakajo močni Danci

Slovenska moška rokometna reprezentanca v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Dohi ni bila dorasla Franciji, v prvi tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta pa jo čaka nova zahtevna preizkušnja. Na nasprotni strani ji bo najprej stala Danska, tekma pa se bo v petek, 30. januarja, pričela ob 16.30.

 

 

Slovenijo v primeru polnega izkupička v dvoboju proti Danski dan kasneje čaka tekma za končno peto mesto z zmagovalko obračuna med Hrvaško in Nemčijo, v primeru poraza pa tekma za sedmo mesto. Slovenija je na sredini četrtfinalni tekmi proti Franciji doživela tretji poraz na letošnjem sklepnem turnirju.

 

 

Pred tem je v skupinskem delu morala priznati premoč Španiji in Katarju, ki sta se po četrtfinalnih zmagah nad Dansko oziroma Nemčijo prebili do polfinala, na svojem računu pa ima tudi štiri zmage proti Čilu, Belorusiji, Braziliji in Makedoniji.

 

 

"Drugič zapored smo se na svetovnem prvenstvu uvrstili med osem in menim, da je to velik dosežek za nas. Katerakoli reprezentanca, ki se prebije do četrtfinala, je del rokometne elite in v primerjavi z nami velesila," je najprej dejal kapetan slovenske reprezentance Uroš Zorman in dodal: "Na vrsti je Danska in gremo na zmago. Po porazu proti Franciji bomo poskušali naskakovati končno peto mesto, ta dosežek bi bil za nas vreden kot kolajna."

 

 

"Danska je vrhunska ekipa, na četrtfinalni tekmi proti Španiji so jo malenkosti ločile do uvrstitve v polfinale. Nanjo se bo treba dobro pripraviti, tekaško je veliko bolj sposobna od Francije, po igri tudi bolj podobna Sloveniji. Pred nami je osma tekma na tem turnirju, a tudi na tej zahtevni preizkušnji bomo šli na zmago, tako kot na vseh doslej," je dejal slovenski selektor Boris Denič.

 

 

Danska je v skupinskem delu v takoimenovani skupini smrti osvojila drugo mesto, potem ko je premagala Savdsko Arabijo z 38:18, Rusijo z 31:28 in Poljsko z 31:27, dve tekmi pa je igrala neodločeno - z Argentino 24:24 in Nemčijo 30:30. V osmini finala je ugnala Islandijo s 35:30, v četrtfinalnem trilerju klonila proti Španiji s 24:25, usodni gol pa jim je dve sekundi pred koncem zabil Joan Canellas.

 

 

V Dohi se je Danski izjalovil naskok na rokometni Mont Everest. Po dveh odličjih srebrnega leska na Švedskem leta 2011 in v Španiji leta 2013 je letos ostala brez uvrstitve v polfinale. A izbranci islandskega strokovnjaka Gudmundurja Gudmundssona, ki je lani zamenjal legendarnega Ulrika Wilbeka, so absolutni favoriti na petkovem dvoboju v dvorani Al Sadd, ob tem pa se je tudi zadnji slovensko-danski medsebojni obračun končal z zanesljivo zmago skandinavske zasedbe, ki je v začetku tega leta v Odenseju slavila s 36:26 (19:11).

 

 

"Za Dansko je bil poraz proti Španiji hudo razočaranje, z novim trenerjem so se gotovo nadejali boljšega dosežka. Za njih je bil to velik šok, a glede na njihovo razumevanje športa se to bržkone ne bo poznalo na naslednji tekmi," je sprva dejal slovenski reprezentant Sebastian Skube, sicer član danske ekipe Bjerringbro-Silkeborg, ki je nato dodal: "Danci imajo granitno obrambo, pričakujem na las podobno tekmo kot proti Franciji. Če hočemo biti boljši, potem bomo morali pustiti veliko boljši vtis od naše zadnje tekme."

 

 

Barve omenjenega danskega kluba je nekoč branil tudi krožni napadalec Miha Žvižej. "Danci imajo kakovost na vseh položajih, dolgo klop ter izkušene igralce, ki nastopajo v najboljših evropskih klubih. Igrajo hitro, krasi jih dober met z zunanjih položajih, premorejo visok obrambni 'zid', na vratih pa Niklasa Landina. Pred nami je težka preizkušnja," je dejal Miha Žvižej. (sta)

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

 

SP ZA MOŠKE - KATAR 2015