30. 1. 2015

Slovencem po porazu z Danci boj z Nemci za sedmo mesto

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v današnji tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta na svetovnem prvenstvu v Dohi izgubila proti Danski s 33:36 (15:19). Za končno sedmo mesto bo Slovenija igrala z Nemčijo, tekma pa bo v soboto, 31. januarja, ob 14.30.

 

 

SLOVENIJA - DANSKA 33:36 (15:19)

 

 

Doha - Dvorana Al Sadd, gledalcev: 1000, sodnika: Al-Suwaidi in Bamutref (oba Katar).

 

 

Slovenija: Škof, Prošt, Kavtičnik, Natek 3, Cehte 4, Dolenec 2 (1), Špiler, Skube 3, M. Žvižej 1, L. Žvižej 4, Gaber, Zorman, Bezjak 1, Kozlina, Gajić 12 (6), Bundalo 3.

 

 

Danska: Landin, Green, Christiansen 7, Larsen 2, Mortensen, Eggert 3 (1), Schmidt 4, Spellerberg, Noddesbo 3, Svan 13, Lindberg, Toft, Mollgaard, Sondergaard, Toft 1, Hansen 3.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (7), Danska 1 (1).

 

 

Izključitve: Slovenija 14 minut, Danska 8 minut.

 

 

Rdeča kartona: Gaber (33.), M. Žvižej (38.).

 

 

 

Slovenski rokometaši so drugič zapored ostali praznih rok. Po četrtfinalnem porazu proti Francozom so jih ugnali še Danci, na sobotni tekmi za končno sedmo mesto pa jim bodo v osrednji dvorani v Lusailu nasproti stali Nemci, ki so v današnji prvi tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta klonili proti Hrvatom s 23:28.

 

 

Izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča so pred današnjim dvobojem verjeli in upali, da lahko presenetijo skandinavske rokometne prvokategornike, po obetavnem začetku pa so v nadaljevanju zaigrali slabše, vse njihove napake pa so Danci z rutinirano predstavo znali kaznovati in jih vseskozi imeli pod svojim nadzorom.

 

 

Slovenska uvodna postava - v vratih Primož Prošt, na krilnih položajih Dragan Gajić in Luka Žvižej, na mestu krožnega napadalca Matej Gaber, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Uroš Zorman in Klemen Cehte, slednjega je v obrambi menjal Uroš Bundalo - je sijajno odprla tekmo, obramba je bila na najvišji možni ravni, igra v napadu preudarna in raznovrstna, po dobrih petih minutah igre pa se je tudi na semaforju svetil lep izid - 4:2.

 

 

Prednost dveh golov je zadržala tudi ob treh verižnih dvominutnih izključitvah Bundala, Dolenca in Cehteta, v 14. minuti pa jo je - pred tem je Denić v celoti osvežil zunanjo vrsto - skandinavska tekmica ujela (8:8), po delnem izidu 4:0 pa jo v začetku 17. minute pahnila v zaostanek dveh golov (8:10).

 

 

Slovenska klop je z minuto odmora skušala zaustaviti danski nalet, a je bila v tem neuspešna, z igralcem več na igrišču je prejela kar dva gola in v 20. minuti zaostala za pet golov (8:13). A zadrega slovenskih rokometašev na igrišču se s tem ni končala, med 13. in 21. minuto sploh niso dosegli gola, kapljalo in curljalo je tudi v obrambi.

 

 

Vsa ta "sivina" v njihovi igri se je poznala pri izidu, v 24. minuti je zaostala za šest golov (9:15), v končnici prve polovice tekme pa vendarle zaigrala nekoliko odločneje in se dve minuti pred koncem približali na tri gole zaostanka (14:17).

 

 

Slovenija je v prvem polčasu prejela kar 19 golov, od tega jih je desna danska stran prispevala kar 13 - krilni igralec Lasse Svan je dosegel osem, zunanji Mads Christiansen pa pet zadetkov. Najbolj razvpiti Danec Mikkel Hansen je bil pod njihovim nadzorom, prvi gol je dosegel šele v 26. minuti.

 

 

Slovenija je po uvodnih osmih minutah drugega polčasa ostala kar brez dveh krožnih napadalcev, katarska sodnika sta rdeča kartona in pot v slačilnico zaradi grobe igre pokazala Gabru in Mihi Žvižeju. To je bil nov udarec za Deničeve varovance, ki so v 40. minuti zaostali za sedem golov (20:27).

 

 

V naslednjih desetih minutah so se - tako kot na minulem dvoboju proti Francozom - znova vrnili v igro in se v 51. minuti približali na tri gole zaostanka (26:29), v prelomnih trenutkih dvoboja pa niso izpeljali dramatičnega rokometnega zapleta.

 

 

V slovenski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Dragan Gajić z 12 goli, Klemen Cehte in Luka Žvižej sta dosegla po štiri gole. (sta)

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

SP ZA MOŠKE - KATAR 2015