19. 6. 2015

Slovenci na EP 2016 v skupini s Španijo, Švedsko in Nemčijo

V kongresnem centru v Krakowu so danes opravili žreb skupin za evropsko prvenstvo za moške, ki bo leta 2016 na Poljskem. Slovenski rokometaši bodo igrali v skupini C v Wroclawu, njihovi nasprotniki pa bodo Španija, Švedska in Nemčija.

 

 

Dvanajsto evropsko prvenstvo na Poljskem bo potekalo od 15. do 31. januarja 2016, v prvem delu pa bodo gostitelji štirih skupin Krakow, Katowice, Wroclaw in Gdansk. Iz vsake izmed štirih skupin se bodo v drugi del tekmovanja, ki ga bosta gostila Krakow in Wroclaw, uvrstile po tri najboljše reprezentance, ki bodo s sabo odnesle tudi točke iz prvega dela.

 

 

V drugem delu bosta dve skupini s po šestimi reprezentancami, gostila pa jih bosta Krakow in Wroclaw. Najboljši dve reprezentanci iz vsake skupine bosta napredovali v polfinale. Polfinale, tekma za tretje in prvo mesto bodo v dvorani Tauron Arena v Krakowu s kapaciteto več kot 15.000 gledalcev, tekmi za peto in sedmo mesto pa Wroclawu.

 

 

Pred žrebom štirih skupin s po štirimi reprezentancami je bilo 16 ekip na osnovi dosežkov na EP 2014 na Danskem in rezultatov v kvalifikacijah za EP 2016 na Poljskem razdeljenih v štiri bobne. V prvem so bili kot nosilci Danska, Francija, Hrvaška in Francija, v drugem Islandija, Madžarska, Poljska in Švedska, v tretjem Belorusija, Makedonija, Nemčija in Rusija, v zadnjem pa poleg Slovenije še Črna gora, Norveška, Slovenija in Srbija.

 

 

Prav tako je imela Poljska kot gostiteljica pravico v vsako izmed štirih skupin uvrstiti po eno reprezentanco po lastni izbiri. Poljaki so sebi namenili skupino A v Krakowu, Hrvatom skupino B v Katowicah, Nemcem skupino C v Wroclawu in Dancem skupino D v Gdansku.

 

 

Kroglice so žrebali trije rokometaši. Iz prvega bobna jih je vlekel danski reprezentant Mads Mensah Larsen (Rhein Neckar Löwen), iz drugega in četrtega poljski vratar Slawomir Szmal (Kielce), iz tretjega pa nemški vratar Andreas Wolff (Wetzlar), iz četrtega.

 

 

Slovenska izbrana vrsta bo prihodnje leto na Poljskem desetič igrala na sklepnem turnirju stare celine, pred tem je nastopila na Portugalskem 1994, v Španiji 1996, na Hrvaškem 2000, na Švedskem 2002, v Sloveniji 2004, v Švici 2006, na Norveškem 2008, v Avstriji 2010 in v Srbiji 2012.

 

 

Veselin Vujović, selektor reprezentance Slovenije: "Strokovnjaki pravijo, da gre za skupino smrti. Gotovo gre za reprezentance izenačene kvalitete, v naši skupini lahko vsak premaga vsakega. Prepričan sem, da lahko vsakega premagamo in se v drugi krog uvrstimo s štirimi točkami. Nobenega se ne bomo ustrašili, pomembno je, da se dobro pripravimo. Na Poljsko odhajamo z željo, da dosežemo najboljši rezultat v zgodovini nastopov Slovenije na EP."

 

 

Uroš Mohorič, direktor moške reprezentance Slovenije: "Vseh 16 reprezentanc kaže kakovost in so spoštovanja vredne- Morda dajem malo prednost Poljakom kot domačinom in Francozom kot aktualnim svetovnim prvakom. Vse ostale so nekako izenačene in sposobne premagati vsaka vsako. Odločala bo zasedba, kako bodo poškodbe krojile ekipe, tudi dnevna forma in podpora s tribun. Velike razlike med ekipami ni, morda je na papirju skupina B nekoliko enostavnejša, ampak težko kaj povem, dokler ne vemo, s katerimi posamezniki se bodo ekipe udeležile prvenstva. Naš primarni cilj je, da premagamo enega od nasprotnikov v skupini, kar bi zadostovalo za eno od prvih treh mest, ki vodijo v drugi del, kjer se križamo s skupino D."

 

 

Luka Žvižej, reprezentant Slovenije: "Želje so zanesljivo visoke, na prvenstvih ne želimo samo nastopati, ampak narediti tudi vidne rezultate. Žreb nam je namenil svetovne prvake, vedno neugodne Nemce in pa Švede, s katerimi smo igrali v kvalifikacijah. Vsekakor bo naš prvi cilj priti ven iz skupine, kasnejši cilj si bo zagotoviti čim boljše mesto in prenos čim več točk naprej. Najbolj pametno bo iti korak za korakom, prve tekme so najbolj pomembne. Želimo si jo dobiti, iti maksimalno na zmago, verjeti v to, kar si bomo zadali in verjamem, da nam bo tudi uspelo."

 

 

 

SKUPINE NA EP 2016:

Skupina A (Krakow) Skupina B (Katowice) Skupina C (Wroclaw) Skupina D (Gdansk)
Francija Hrvaška Španija Danska
Poljska Islandija Švedska Madžarska
Makedonija Belorusija Nemčija Rusija
Srbija Norveška SLOVENIJA Črna gora
EVROPSKO PRVENSTVO ZA MOŠKE - POLJSKA 2016