15. 9. 2015

Uroš Bregar zamenjal Marto Bon na čelu ženske reprezentance Slovenije

Člani predsedstva Rokometne zveze Slovenije so na današnji seji na sedežu RZS v Ljubljani z mesta selektorice ženske članske reprezentance Slovenije razrešili Marto Bon. Na njeno mesto so imenovali dosedanjega pomočnika Uroša Bregarja.

 

 

"Lahko potrdim, da sem presenečena nad to odločitvijo. A v tem poslu sem že dolgo časa, so trenerji, ki so že bili zamenjani, pa tudi tisti, ki še bodo, če se pošalim," je po zamenjavi dejala Marta Bon. Nato je Bonova dodala: "Na svoje delo sem ponosna. Pod mojim mandatom je reprezentanca dosegla dve tretjini zmag in premagala izbrane vrste, ki so na jakostni lestvici veliko pred nami, kot so denimo Španija, Srbija in Makedonija. Reprezentanci in ženskemu rokometu v Sloveniji želim nadaljnji vzpon in razvojno pot, odgovornost pa je velika na vseh akterjih."

 

 

Njen naslednik, 36-letni ljubljanski trener madžarske ženske prvoligaške ekipe iz Vaca, je bil v minulem selektorskem obdobju najtesnejši sodelavec Bonove na reprezentančni in klubski sceni pri Krimu Mercatorju. Pred letošnjim odhodom na Madžarsko je bil pomočnik Indiri Kastratović pri makedonskem Vardarju iz Skopja.

 

 

Za Bregarja bo to prva samostojna reprezentančna preizkušnja na članski sceni, izjema je le predkvalifikacijski turnir v Apeldoornu iz leta 2012 za nastop na svetovnem prvenstvu na Danskem leta 2013, ko je Slovenijo popeljal do dveh zmag proti Avstriji in Izraelu ter izgubil proti Nizozemski. Tedaj je bila Bonova že ustoličena na mesto slovenske selektorice, a je bila pogodbeno še vedno vezana na švicarsko izbrano vrsto.

 

 

Bonova je tako končala že svoj tretji selektorski mandat na čelu ženske reprezentance Slovenije. Zadnji je - potem ko je zamenjala Toneta Tislja - trajal skoraj tri leta, v njem pa je med drugim osvojila tudi srebrno kolajno na sredozemskih igrah v Mersinu leta 2013.

 

 

Slovenska ženska reprezentanca bo prvo akcijo imela v prvi polovici letošnjega oktobra. V okviru kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Švedskem se bo najprej 7. oktobra v Umagu pomerila s Hrvaško, tri dni kasneje pa bo v Ljubljani gostila Črno goro.

 

 

V kvalifikacijski skupini 4 nastopa tudi Makedonija, na sklepni turnir pa se bodo poleg gostiteljice evropskega prvenstva uvrstile prvo- in drugouvrščene izbrane vrste ter najboljša tretjeuvrščena reprezentanca iz vseh sedmih kvalifikacijskih skupin.

 

 

Slovenska ženska reprezentanca je nazadnje na velikem turnirju nastopila leta 2010, ko je na evropskem prvenstvu na Danskem in Norveškem zasedla zadnje, 16. mesto. Bonova je kot selektorka največji uspeh dosegla na svetovnem prvenstvu leta 2003 na Hrvaškem, ko je osvojila osmo mesto.