15. 10. 2015

Krimovke v prvem krogu lige prvakinj proti Romunkam v Stožicah

Rokometašice Krima Mercatorja bodo v novo sezono lige prvakinj vstopile v petek, 16. oktobra, ob 19. uri, ko bodo v Stožicah gostile romunsko ekipo Baia Mare. Čeprav gostje na papirju veljajo za favoritinje, si v Krimu, ki ga je zapustilo osem igralk, želijo prikazati maksimum s pomlajeno vrsto in prepričati domačo javnost, da je klub na pravi poti.

Pred krimovkami je nova evropska sezona, že 21. zaporedna, varovanke Marte Bon pa v prvem krogu čaka romunska vrsta Baia Mare. V ljubljanski zasedbi se zavedajo, da jih čaka težak nasprotnik, ki ima v svoji vrsti kopico zvenečih imen, med njimi tudi Brazilko Alexandro do Nascimento, Nizozemko Lois Abbingh in Francozinjo Marie Allison Pineau.

"Vemo, kaj nas čaka. Prosim, imejte potrpljenje in razumevanje z nami. Uvajamo sedem, osem novih igralk, nekateri klubi to počnejo preko sedmih let, če ostanem pri pravljičnih številkah. Poleg tega nas pestijo tudi številne poškodbe, predvsem na desni strani, medtem ko imajo Romunke precej kakovostnih domačih igralk na krilih, ki jih na sceni poznamo že vrsto let," je dejala Krimova trenerka Marta Bon.

"Veseli smo, da se začenja in pripravljeni smo. V tej sezoni je veliko novega, v nobeno sezono Krim ni vstopal s toliko mladimi igralkami, v nobeni jih ni toliko nabiralo izkušnje. Morda bomo rabile še dve ali tri sezone, da se priključimo vrhu," je bila odkrita Bonova pred začetkom skupinskega dela v ligi prvakinj, v katerem bodo nasprotniki Krima norveški Larvik, ruski Rostov Don in romunska Baia Mare.

Trenerka Bonova je poudarile še naslednjo zadevo. "Upam, da bo javnost prepoznala, da imamo večino ekipe Slovenk, prav tako Ljubljančank. Da bodo gledalci to videli in nas podpirali, tudi če bomo kakšno tekmo visoko izgubili. Osebno ni nikomur všeč, če izgublja. Vendar obljubljam našo najboljšo podobo, kljub poškodbam, ki nas pestijo," je dejala Bonova.

V ekipi je 17 igralk, od tega so štiri poškodovane. Za petkovo tekmo tako ne bodo nared Lara Hrnčič in Alja Koren, ki imata poškodovani ahilovi tetivi, in Amra Pandžić s poškodovanim kolenom. Težave s komolcem ima tudi Elizabeth Omoregie. Svoje težave imajo tudi Romunke, a predvsem finančne (klub se ni izognil niti kriminalističnim preiskavam), romunska vrsta pa sestavljena iz posameznic, ki so zelo visoko kotirajo v evropskem ženskem rokometu.

Bonova zaradi poškodb in pomlajene ekipe tudi ni spregovorila o natančnejših ciljih. "Težko kaj povem o tekmovalnih ciljih na evropski sceni, želim si, da igralke čim prej napredujejo in da bomo konkurenčni. Tudi to je lahko neko veselje in tak cilj lahko tudi veliko prinese," je dejala in dodala: "Ne morem reči, da bo naš cilj tretje mesto v skupini, ki prinaša drugi del tekmovanja. Morda pa bo pokal pokalnih zmagovalk za nas primernejši."

Tekme z Romunkami in nove evropske sezone v ligi prvakinj se veseli tudi odlična Krimova kapetanka Tamara Mavsar. "To je seveda neko novo poglavje v naših življenjih. Čeprav velja Baia Mare na papirju za kakovostnejšo ekipo, ki je večinoma sestavljena iz reprezentantk različnih držav, nihče ne more vnaprej vedeti, kaj se bo na tekmi dogajalo," pravi Tamara Mavsar.

Za Baia Mare igrata tudi dve igralki, ki sta nekoč nosili Krimov dres. To sta Romunka Petricia Vizitiu in Francozinja Allison Pineau, kapetanka Mavsarjeva pa kljub številnim težavam svoje ekipe in vlogi favorita, ki pripada gostjam, dodaja: "Ne glede na vse verjamem, da se bomo od prve do zadnje minute tekme v Stožicah borile za vsako žogo in skušale tudi presenetiti Romunke. Zakaj pa ne?"

V lanski sezoni je bil na trenerski klopi romunskega kluba tudi Slovenec Tone Tiselj. Ekipa Baia Mare se je v lanski sezoni uvrstila v četrtfinale lige prvakinj, kjer pa je bil boljši Dinamo iz Volgograda. "Smo ekipa, ki bo na igrišču pokazala svoj pravi značaj. Vsaka igralka bo dala na igrišču svoj maksimum in pokazala, da si zasluži nositi Krimov dres. Mislim, da lahko presenetimo katerega od favoritov, tudi Baia Mare," napoveduje Krimova vratarka Sergeja Stefanišin.

Tekma Krim Mercator - Baia Mare bo v petek, 16. oktobra, ob 19. uri. Sodila jo bosta Islandca Arnar Sigurjonsson in Svavar Petursson, delegatka pa bo Slovakinja Janka Stasova.

Foto: Uroš Pihner/RK Krim Mercator

EVROPSKA LIGA PRVAKINJ - SEZONA 2015/16