20. 10. 2015

Pivovarji v šestem krogu lige prvakov gostujejo pri favoriziranemu Kielu

V ligi prvakov bodo rokometaši Celja Pivovarne Laško v šestem krogu igrali proti trikratnemu evropskemu prvaku Kielu. Tekma med nemškim in slovenskim prvakom bo v sredo, 21. oktobra, ob 18.45 v dvorani Sparkassen Arena v Kielu.

Z letošnjih dveh gostovanj v ligi prvakov so se Celjani vrnili z eno zmago (Bešiktaš) in enim porazom (Flensburg). "Kiel je močan in renomiran nasprotnik, ki je v zadnjem krogu sicer izgubil v Veszpremu, a je skoraj celo tekmo vodil. Krog pred tem je v gosteh na Poljskem demoliral Wislo kar s 14 goli razlike, kar potrjuje, da gre za vrhunsko ekipo z vrhunskimi igralci," pravi trener celjskega kluba Branko Tamše.

Njegova ekipa je bila v nedeljo v Zlatorogu blizu presenečenja proti PSG-ju, zdaj pa jo čaka tekma proti še enemu velikemu favoritu, ki je bil evropski prvak v letih 2007, 2010 in 2012. "Za nas je ritem precej naporen, vseeno pa želimo odigrati pametno, dobro in zrelo ter predvsem čvrsto v obrambi. Večino detajlov s tekme proti Parižanom moramo ponoviti, nekaj slabih pa popraviti oziroma odpraviti," dodaja Tamše.

Kiel ima po petih krogih šest točk in si deli tretje mesto z Zagrebom in Flensburgom: premagal je Bešiktaš, Flensburg in Wislo, izgubil pa proti Zagrebu in Veszpremu. "Kiel počasi že prihaja na najvišji nivo. Pesti ga sicer nekaj poškodb, a ko bodo vsi igralci na voljo, je po mojem mnenju eden glavnih favoritov za osvojitev naslova najboljšega v Evropi," meni trener Tamše.

V nemški ligi je Kiel po desetih krogih šele na petem mestu, ima pa sedem zmag in tri poraze. V domačem tekmovanju brani naslov, ki ga je osvojil v minuli sezoni, pohvali pa se lahko z 20 naslovi prvaka Nemčije in devetimi naslovi nemškega pokalnega zmagovalca. Poleg treh naslovov evropskega prvaka je še štirikrat igral v finalu lige prvakov, trikrat je bil najboljši v pokalu EHF in devetkrat v nemškem superpokalu.

Mladi igralec celjskega kluba Tilen Kodrin je v nedeljo proti PSG dobro opravil svojo nalogo. "Veselim se tekme v Nemčiji, kajti proti takšnemu nasprotniku je vedno užitek igrati. Že proti Parizu smo pokazali, da se nikogar ne bojimo, tako igro pa si želimo prikazati tudi v Kielu. V napadu moramo izkoristiti vse svoje priložnosti in se hitro vračati v obrambo, da ne bomo dobivali lahkih golov iz nasprotnih napadov," pravi Tilen Kodrin.

Kiel je pred to sezono izgubil veliko igralcev. Odšli so Filip Jicha (Barcelona), Aron Palmarsson (Veszprem), Johan Sjöstrand (Melsungen), Andreas Palicka (Aalborg), Fynn Ranke (Bad Schwartau), Rasmus Lauge (Flensburg) in Kim Sonne (Minden). A to še ni bilo vse, kajti najprej se je poškodoval nemški reprezentant Dominik Klein, na derbiju s Flensburgom pa še krožni napadalec Patrick Wiencek.

Toda namesto njih je Kiel, ki ima največji rokometni proračun v Nemčiji (skoraj 10 milijonov evrov), pripeljal odličnega danskega vratarja Niklasa Landina (Rhein Neckar), Christiana Dissingerja (Lübbecke), Torstena Jansena (Hamburg), Brazilca Rogeiria Ferreiro in Norvežana Erlanda Mamelunda (Haslum). Kot zadnja okrepitev se je pojavil francoski reprezentant Igor Anić (Nantes), ki pa trenutno še nima pravice nastopa za Kiel v ligi prvakov.

Ekipa trenerja Alfreda Gislasona, ki na Kielovi klopi sedi že sedem let, vseeno v nemški ligi ne blesti. Na desetih tekmah je sedemkrat zmagala in trikrat izgubila (Flensburg, Göppingen, Rhein Neckar) in je trenutno šele peta na lestvici. "V Kielu gremo na zmago. Te sicer ne obljubljamo, a vsako tekmo želimo zmagati. Tudi proti PSG je bilo tako, a se nam na žalost ni izšlo s točkami, kar je škoda, saj smo igrali zares dobro," pravi vratar celjskega kluba Ivan Gajić.

Ne glede na vse odhode iz kluba ima Kiel še vedno na razpolago zvezdniško ekipo, v kateri igrajo Hrvat Domagoj Duvnjak, Danca Toft Hansen in Niklas Landin, Šved Niclas Ekberg, Španec Joan Canellas, Srb Marko Vujin, Norvežan Erland Mamelund, Nemci Torsten Jansen, Christian Sprenger, Steffen Weinhold... "Za Kiel je vsem jasno, kdo je. Ne bo nam lahko, saj igra pred polno dvorano, ključna naloga pa bo preprečiti njihove hitre napade in kontre. Vseh šestdeset minut se moramo maksimalno boriti, potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo," je še povedal vratar Gajić.

Tekma Kiel - Celje Pivovarna Laško bo v sredo, 21. oktobra, ob 18.45. Sodila jo bosta Makedonca Slave Nikolov in Gjorgji Načevski, delegat pa bo Šved Peter Hansson.

Foto: RK Celje Pivovarna Laško

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2015/16