21. 10. 2015

Celjani v napeti končnici tekme ostali praznih rok na gostovanju v Kielu

V šestem krogu skupine A v evropski ligi prvakov so rokometaši Celja Pivovarne Laško igrali v gosteh proti Kielu. Tekma v Nemčiji se je po velikem preobratu v končnici končala z zmago nemških prvakov - končni rezultat je bil 35:32 (16:14).

 

 

KIEL - CELJE PIVOVARNA LAŠKO 35:32 (16:14)

 

 

Kiel - Dvorana Sparkassen Arena, gledalcev: 10.250, sodnika: Nikolov in Načevski (oba Makedonija).

 

 

Kiel: Landin, Katsigiannis, Duvnjak 8, Ferreira Moraes, Toft Hansen 5, Mamelund 1, Sprenger, Weinhold 2, Dissinger 1, Ekberg 3, Canellas 6 (4), Dahmke 6, Williams, Vujin 3, Oprea.

 

 

Celje Pivovarna Laško: Gajić, Lesjak, Blagotinšek 2, Ivić 1, Babarskas 5, Janc 7, Razgor 3, Marguč, Poteko 2, Potočnik, Zarabec 2, Kodrin 1, Fižuleto, Dobelšek, Mlakar 5, Žvižej 4.

 

 

Sedemmetrovke: Kiel 4 (4), Celje Pivovarna Laško 0.

 

 

Izključitve: Kiel 0 minut, Celje Pivovarna Laško 10 minut.

 

 

 

Od izbrancev Branka Tamšeta so le največji optimisti pričakovali pozitiven izid v enem najmočnejših in najbolj imenitnih rokometnih centrov v Evropi, a bili so blizu senzacionalnemu podvigu. Sedem minut pred koncem tekme so imeli celo tri velike gole prednosti.

 

 

Toda njihova končnica je bila porazna, na koncu so v severnonemškem Kielu doživeli že peti poraz v nizu v elitni skupini A. Na svojem računu imajo doslej le uvodno zmago nad turškim Bešiktašem, nato so klonili proti hrvaškemu Zagrebu, poljski Wisli iz Plocka, nemškemu Flensburgu in francoskemu PSG.

 

 

Po dvoboju v Kielu bo nastopil krajši premor na mednarodni klubski sceni, nekateri člani celjskega kluba pa se bodo prav kmalu vrnili v Nemčijo ter med 6. in 8. novembrom nastopili na reprezentančnem superpokalnem turnirju v Kielu, Flensburgu in Hamburgu. Na njem bosta poleg Nemčije in Slovenije nastopila še Rusija in Brazilija. Celjska ekipa bo tako prihodnjo tekmo v ligi prvakov igrala 15. novembra, ko bo gostila še enega velikana evropskega rokometa - madžarski Veszprem.

 

 

Celjska zasedba je v nedeljo navdušila v Zlatorogu, francoski zvezdniški ekipi iz Pariza je vse do konca dihala za ovratnik, predvsem pa se je izkazala z lepo in bojevito predstavo. Tudi tekmo v Kielu je začela podjetno, v njeni uvodni postavi pa je bil po enomesečni rehabilitaciji tudi dirigent igre Miha Zarabec.

 

 

Tamšetovi izbranci so v uvodnih minutah sprejeli "revolveraški" način igre nemške ekipe. Hitre akcije so se obojestransko vrstile kot po tekočem traku, v osmi minuti pa se je na semaforju zasvetilo prvo celjsko vodstvo s 5:4.

 

 

Nato je sledil vratolomen padec v njihovi igri, najbolj "črno obdobje" v prvi polovici tekme so imeli med 11. in 13. minuto, ko so naredili kopico začetniških napak in zavoljo njih zaostali za tri gole (7:10). V 16. minuti je primanjkljaj narasel za štiri gole (8:12).

 

 

A po celjski minuti odmora so Tamšetovi varovanci vendarle ujeli pravi ritem in tri minute kasneje prepolovili zaostanek (10:12). Do konca polčasa so Nemci le enkrat ponovili najvišjo prednost, v 26. minuti je bilo 11:15, končnica pa je znova pripadla Celjanom, na odmor so odšli le z dvema goloma zaostanka (14:16).

 

 

Prvi polčas je pokazal, da so Celjani lahko konkurenčni imenitnim gostiteljem, v uvodnih petnajstih minutah pa so povsem zasenčili trikratne evropske in 20-kratne nemške prvake. Ti so bili v prvi polovici drugega polčasa povsem nebogljeni ob poletni igri rokometašev iz mesta ob Savinji.

 

 

Ti so se dobesedno poigrali s slovitimi gostitelji, njihova obramba je bila na najvišji možni ravni, gibljiva in močna, gostitelji enostavni niso našli načina, da jo premagajo. Celjani so uprizorili pravi "šov" in gostitelje torpedirali iz bliskovitih nasprotnih napadov, v 43. minuti pa povedli kar s štirimi goli razlike (25:21), kar je bila tudi njihova največja prednost na tekmi.

 

 

Gostitelji so jih tri minute kasneje skorajda ujeli (25:24), a nato je celjska igra znova dobila lepe obrise, v 53. minuti je Povilas Barbarskas povišal na 30:27, le minuto kasneje pa je Luka Žvižej zapravil idealno priložnost za vodstvo s štirimi goli prednosti. Obramba slovitega danskega vratarja Nikalsa Landina je dvignila njegove soigralce, Celjani pa so v prelomnih trenutkih dvoboja povsem popustili.

 

 

Globoka nemška obramba jim je povzročila gromozanske preglavice, napake so se vrstile druga za drugo. Gostitelji so uprizorili "bliskovito vojno" in v 57. minuti, potem ko je bil izključen Blaž Blagotinšek, najprej izenačili na 31:31, v končnici tekme pa povsem dotolkli celjske rokometaše, saj so dobro minuto in pol pred koncem povedli z nedosegljivih 34:31.

 

 

V celjski ekipi je bil najbolj učinkovit Blaž Janc s sedmimi goli, Povilas Barbarskas in Žiga Mlakar pa sta dosegla po pet zadetkov. Kiel ima tako po šestih krogih osem točk (štiri zmage in dva poraza), Celjani pa ostajajo pri dveh (ena zmaga in pet porazov).

 

 

 

Branko Tamše, trener Celja Pivovarne Laško: "Glede na vse težave smo odigrali zelo dobro tekmo, z izjemo zadnjih petih minut. Škoda je, da smo se ustrašili zmage in priložnosti, ki smo si jo izborili sredi Kiela. Vseeno je potrebno pohvaliti fante za borbo, niso popuščali, priigrali so si zasluženo prednost treh zadetkov v končnici tekme, imeli smo še čisto priložnost za zadetek. V tistem trenutku se je tekma tudi prelomila, kar je znala ekipa, kot je Kiel izkoristiti."

 

 

Lucijan Fižuleto, igralec Celja Pivovarne Laško: "Dobro smo igrali 55 minut, vse je potekalo nam v korist, držali smo se vseh dogovorov. V zadnjih petih minutah smo storili preveč napak, kar je znala ekipa, kot je Kiel, izkoristiti. Dali smo vse od sebe, seveda pa po takšni tekmi ostaja grenak priokus. Kiel je bil danes zrel za poraz, predvsem zaradi naše dobre igre skozi večino tekme. Na koncu se nam ni izšlo."

 

 

 

Foto: RK Celje Pivovarna Laško

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2015/16