23. 10. 2015

Liga prvakinj: Rusinje favoritinje, toda krimovke se ne predajajo

V drugem krogu skupine A v evropski ligi prvakinj čaka rokometašice Krima Mercatorja prvo gostovanje. V soboto, 24. oktobra, ob 15. uri po slovenskem času bodo gostovale v Rusiji pri ekipi Rostov Don.

 

 

Rusinje so v prvem krogu v gosteh premagale norveški Larvik s 27:21, ki je aktualni evropski podprvak. Krimovke so letošnjo ligo prvakinj začele s porazom, saj so doma v Stožicah izgubile z romunsko ekipo Baia Mare s 27:33.

 

 

"Čeprav smo tekmo z Romunkami izgubile, sem zadovoljna, s kakšnim pristopom smo šle v tekmo. Za še boljši vtis bi bil izid lahko drugačen, seveda v našo korist. Očitno za to še nismo dovolj zrele, a je bilo na tej tekmi veliko narejenega. Že v Rostovu pa bomo videli, ali smo se sposobne povzpeti stopnico višje," je pred odhodom v Rusijo dejala Marta Bon, trenerka Krima Mercatorja.

 

 

Ljubljančanke so se na dolgo pot v Rostov na Donu podale v četrtkovih popoldanskih urah po treningu. Najprej so potovale z avtobusom do Dunaja, nato pa jih je čakal še nočni let do ruskega glavnega mesta Moskve ter nato do prizorišča sobotnega obračuna v Rostovu reki Don.

 

 

Rostov je v prvem krogu prepričljivo zmagal na Norveškem proti Larviku. "Zame to ni presenečenje, kajti Rostov je prava osvežitev lige prvakinj, ki ima tudi zelo lepo igro. Njihova ekipa je sestavljena iz samih vrhunskih posameznic. Najbolj znana je vratarka Katrine Lunde, sama se že vrsto let navdušujem nad desnim krilom, Ukrajinko Julijo Managarovo, ki ima tudi pomembno vlogo njihovi ekipi," pravi trenerka Bonova.

 

 

A to še zdaleč ni vse, kar v igralskem kadru premore ruska ekipa. "Še bolj pa je izpostavljena srednja zunanja igralka Jekaterina Ilina, od katere se začenjajo vse aktivnosti. Mislim, da bo že v letošnji sezoni ena najboljših organizatoric igre v ligi prvakinj. Zato bo ena naših glavnih nalog zaustaviti ti dve igralki, seveda pa tudi druge niso nič slabše, saj so mnoge od njih tudi ruske reprezentantke," je dodala Bonova.

 

 

Krimovke na težkem gostovanju proti ekipi, ki je izredno izkušena, čeprav prvič igra med najboljšimi evropskimi klubi, ne bodo mogle računati na poškodovano Vesno Milanović Litre, prav tako ne na Laro Hrnčič. Še vedno ni pripravljena, da bi stopila med vrata Amra Pandžič, v ekipo pa se vrača rekonvalenscentka Alja Koren.

 

 

"Glede na to, da na Milanović Litre ne bomo mogli računati najmanj mesec dni ali tudi več, bosta morali Manca Jurič in Aneja Beganovič nositi težko breme na šestmetrski črti. Ker je bila Milanović Litre naša standardna 'trojka' v obrambi, bo zdaj to naša dodatna težava," pravi trenerka slovenskih prvakinj.

 

 

Toda trenerka Bonova ima za to pripravljeno drugačno taktiko. "Vendar bomo skušali z nekaterimi drugimi igralkami poiskati dobre rešitve in odgovore, koliko so lahko konkurenčne. Kar je novo, je to, da bo v postavi po daljšem času Alja Koren, vendar je težko reči, kakšen bo njen delež v naši igri," je poudarila šefica strokovnega štaba Krima Mercatorja.

 

 

Čeprav so Rusinje izrazite favoritinje, Larvik so premagale s 27:21, se mladi krimov val ne predaja vnaprej. "Dodala bi le še to, da je ekipa Rostova resda visoko zmagala v Larviku, ampak ne glede na to se nadejam, da bomo nadaljevale igro, ki smo jo prikazale v Stožicah in morda presenetile v Rusiji," je dobro razpoložena Tamara Mavsar, kapetanka Krima Mercatorja.

 

 

S kapetankinim optimizmom se strinja tudi njena klubska soigralka in krožna napadalka Manca Jurič. "Ta teden pred odhodom v Rusijo smo zelo dobro trenirale. Nasprotnice sicer spoštujemo, vendar smo se nanje tudi dobro pripravile. Mislim, da lahko na sobotni tekmi pričakujemo pozitiven rezultat v Rusiji," napoveduje mlada Manca Jurič.

 

 

Tekma Rostov Don - Krim Mercator bo v soboto, 24. oktobra, ob 15. uri po slovenskem času. Tekmo v palači športov v Rostovu na Donu bosta sodila Ciprčana Georgios Panayides in Marios Andreou, delegat pa bo Dragan Načevski iz Makedonije.

 

 

 

Foto: RK Krim Mercator

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKINJ - SEZONA 2015/16