31. 7. 2016

Reprezentanca pripravljena na pot v Brazilijo

V prostorih Občine Hrpelje-Kozina je dan pred odhodom v Rio de Janeiro potekala novinarska konferenca rokometne reprezentance, edinega slovenskega kolektiva, ki bo na olimpijskih igrah nastopil tretjič. 

Slovenska rokometna reprezentanca se na 31. igre odpravlja po uspehu na aprilskem kvalifikacijskem turnirju v Malmöju ter junijski uvrstitvi na svetovno prvenstvo 2017, za katero je morala ugnati četrtouvrščeno ekipo evropskega prvenstva Norveško. Priprave na OI 2016 so trajale od 4. julija na Rogli, v Zrečah in v Kozini, izbranci Veselina Vujovića pa so odigrali štiri pripravljalne tekme ter zabeležili dve zmagi proti Tuniziji ter zmago in poraz proti Hrvaški. Zadnji testni dvoboj pred začetkom turnirja bodo odigrali v Riu de Janeiru, 4. avgusta, ob 00.30 po slovenskem času.

Ekipa se na pot odpravlja v ponedeljek zjutraj prek beneškega letališča in Lizbone ter bo v drugo največje mesto v Braziliji prispela v torek, v zgodnjih jutranjih urah. Po prevzemu akreditacij in nastanitvi v olimpijsko vas jo čaka aklimatizacija ter prvi treningi v olimpijski dvorani prihodnosti, ki sprejme 12.000 gledalcev.

V Brazilijo bo odpotovalo 17 rokometašev, petnajsterica bo lahko po pravilih mednarodnega olimpijskega komiteja nastanjenih v olimpijski vasi, dva pa izven nje. Selektor Veselin Vujović je določil, da bosta to Urban Lesjak in David Miklavčič. Pravico nastopa ima 14 igralcev, možna je menjava vratarja kadarkoli med turnirjem ter dve menjavi igralcev, ena do četrtfinala, ena pa kadarkoli. Selektor bo štirinajsterico določil pred začetkom turnirja.

Saša Likavec Svetelšek, županja Občine Hrpelje-Kozina:

"Ko so nas z Rokometne zveze Slovenije kontaktirali, če smo v Hrpeljah in Kozini pripravljeni gostiti našo člansko reprezentanco na zadnjih pripravah pred olimpijskimi igrami, smo bili zelo počaščeni. Smo rokometna občina, s 50-letno zgodovino igranja in še vedno veliko vlagamo v ta šport, zato je bilo dejstvo, da se bo reprezentanca pripravljala pri nas, veliko priznanje. Trudili smo se, da bi se pri nas dobro počutili in upam, da je ekipa čas izkoristila dobro in, da bo to prineslo dober rezultat v Riu. Želim si, da se bodo rokometaši v domovino vrnili z izpolnjenimi cilji." 

Uroš Mohorič, direktor članskih reprezentanc:

"Priprave so potekale v treh sklopih, prvi, bolj kondicijsko naravnan na Rogli, drugi v naši standardni bazi v Zrečah, zaključni pa v Kozini. Lokacije smo na RZS izbrali zaradi logističnih vidikov, Roglo kot visokogorski center, kjer smo imeli optimalne pogoje, Zreče zaradi bližnjih tekem v Mariboru in Trbovljah, Kozino pa zato, ker je blizu Kopru, Opatiji in Benetkami, od koder se ekipa podaja v Rio de Janeiro."

Veselin Vujović, selektor Slovenije:

"Priprave so v zadnji fazi prinesle nekaj manjših težav, ki jih prej nismo imeli, predvsem poškodbi Bezjaka in Gabra. Po popoldanskem treningu bomo videli v kakšnem stanju sta oba igralca, a verjamem, da bosta oba v pravem stanju, da zaigrata na olimpijskih igrah. Na zadnji tekmi s Hrvaško v Opatiji, kjer niso igrali Dolenec, Škof in Zorman in po kateri sicer z igro nisem bil najbolj zadovoljen, smo dokazali, da smo resna in dobra reprezentanca in, da nas niti Hrvaška, ki je zaigrala v polni postavi, ni mogla premagati na lahek način. Trud igralcev je na najvišji ravni, mislim, da je vzdušje v ekipi odlično in, da smo pripravljeni na vse kar nas čaka. Komaj čakamo, da odidemo na pot in, da končno pridemo v Rio de Janeiro."

Uroš Zorman, kapetan Slovenije:

"Za nami je slab mesec dni priprav, težkega obdobja, v katerem ni bilo nobenih počitnic, a najslajše šele prihaja. Za vse nas je igrati za reprezentanco na olimpijskih igrah in biti del celotne delegacije velika čast, zato že komaj čakamo, da gremo in, da se turnir začne."

Gorazd Škof:

"Mislim, da bomo v prihodnjih dne uredili vse težave s poškodbami in, da bomo na olimpijskih igrah zaigrali v popolni postavi. Vsaka tekma bo zelo pomembna, nekako pa vsi živimo za četrtfinale, ki odloča ali se vračaš domov ali ostaneš do konca in se boriš za najvišja mesta. Upam, da bomo s selektorjem našli pravo pot, da bomo takrat v najboljši formi, saj se križamo z zelo težkimi tekmeci, a če želimo doseči kaj več, bomo morali premagati tudi enega izmed favoritov."

OLIMPIJSKE IGRE 2016
Rio de Janeiro, 5.-21. avgust

SKUPINA B

Nedelja, 7. avgusta, ob 21.50:
SLOVENIJA : EGIPT

Torek, 9. avgusta, ob 16.40:
BRAZILIJA : SLOVENIJA 

Četrtek, 11. avgusta, ob 19.50:
SLOVENIJA : ŠVEDSKA

Sobota, 13. avgusta, ob 9.30:
SLOVENIJA : NEMČIJA

Ponedeljek, 15. avgusta, ob 9.30:
POLJSKA : SLOVENIJA 

Četrtfinale, sreda, 17. avgusta (10.00, 13.30, 17.00 in 20.30)
Polfinale, petek, 19. avgusta (15.30 in 20.30)
Tekma za 3. mesto, nedelja, 21. avgusta, ob 10.30
FINALE, nedelja, 21. avgusta, ob 14.00

Vse ure so po brazilskem času, ki je pet ur za slovenskim.

Celoten razpored moškega in ženskega rokometnega turnirja na olimpijskih igrah si lahko ogledate tukaj.

SEZNAM IGRALCEV ZA OLIMPIJSKE IGRE 2016
1Matevž Skokvratar2. september 1986Zagreb (HRV)
3Blaž Blagotinšekkrožni napadalec17. januar 1994Veszprem (MAD)
5Nik Henigmanlevi zunanji4. december 1995Riko Ribnica
7Vid Kavtičnikdesni zunanji24. maj 1984Montpellier (FRA)
8Blaž Jancdesno krilo20. november 1996Celje Pivovarna Laško
11Jure Dolenecdesni zunanji6. december 1988Montpellier (FRA)
12Gorazd Škofvratar11. julij 1977Paris St. Germain (FRA)
13Darko Cingesarlevo krilo25. julij 1990Zagreb (HRV)
15Vid Potekokrožni napadalec5. april 1991Celje Pivovarna Laško
18David Miklavčičdesni zunanji29. januar 1983Zagreb (HRV)
22Matej Gaberkrožni napadalec22. julij 1991Pick Szeged (MAD)
23Uroš Zormansrednji zunanji9. januar 1980Kielce (POL)
25Marko Bezjaksrednji zunanji26. junij 1986Magdeburg (NEM)
31Simon Razgorlevo krilo18. september 1985Meškov Brest (BLR)
32Miha Zarabecsrednji zunanji12. oktober 1991Celje Pivovarna Laško
44Dean Bombačsrednji zunanji4. april 1989Kielce (POL)
90Urban Lesjakvratar4. avgust 1990Celje Pivovarna Laško
STROKOVNI ŠTAB
Veselin Vujovićselektor
Uroš Šerbecpomočnik selektorja
Primož Porikondicijski trener
Uroš Mohoričdirektor reprezentance
Sašo Djurićzdravnik
Žan Rant Roosterapevt
Slavko Brezovnikterapevt
Aleksander Marklvideoanalitik
Goran Cvijićgeneralni sekretar