28. 7. 2019

Slovenci 6. na svetu

Slovenska moška reprezentanca do 21 let je na svetovnem prvenstvu v Španiji odigrala zadnjo tekmo. V boju za 5. mesto so bili s 34:26 (21:14) boljši Danci.


Uvodne minute tekme v Vigu so pripadle Dancem, ki so se hitro razigrali, medtem, ko je bila slovenska obramba neučinkovita, stekel ni niti napad, kjer so rokometaši realizirali manj kot 50 % strelov na gol. Na drugi strani so Danci zadeli kar 21 od 27 strelov. Slovenija je kljub več poizkusov od tekmeca, do polčasa zabeležila 14 golov.


V drugem delu sta izstopala Gašper Horvat in Kristjan Horžen s po 6 goli, eden najboljših igralcev turnirja, Gregor Ocvirk je tokrat dodal le dva. Ob trudu selektorja Prapotnika, da bi našel uigrano šesterico, je Slovenija težko lovila priključek, medtem, ko Danci niso popuščali.


Kljub grenkemu porazu na zadnji tekmi svetovnega prvenstva, je Slovenija v primerjavi z letom 2017 napredovala za tri mesta in tekmovanje končala kot šesta na svetu. Obetavna generacija, ki je slavila na lanskem EP v Celju, je dosegla sedem zmag in dvakrat izgubila. V skupinskem delu je ukanila Španijo z 22:21, Tunizijo z 32:25, Srbijo s 30:28, Japonsko z 29:22 in ZDA s 43:16 ter osvojila prvo mesto v skupini A. V osmini finala je bila boljša od Južne Koreje z 32:28, v četrtfinalu pa je izgubila proti Portugalski s 25:26. Na tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta je premagala Tunizijo z 31:27, nato pa je morala priznati premoč Danski.


Saša Prapotnik, selektor Slovenije“Tekma ni pravi pokazatelj Slovenije. Pestile so nas poškodbe, viroze in utrujenost. Enostavno nismo imeli več moči. Smo pa čez celotni turnir odigrali zelo dobro, dosegli sedem velikih zmag. Fantje v sebi nosijo članski potencial, kar je dobro tudi za prihodnost slovenskega rokometa. Prav tako je 6. mesto na svetu spoštovanja vreden rezultat. Škoda za en sam strel, ki nas je oddaljil od polfinala. Ne glede na to, fantom nimamo kaj zameriti. Ti dve leti, odkar smo delali skupaj, so se razvili v odlične rokometaše. Imajo celostni pristop, dobro energijo, znanje. Ponosen sem nanje.”


TEKME SLOVENIJE NA SVETOVNEM PRVENSTVU
Tekma za 5. mesta, Vigo, Španija


Nedelja, 28. julija, ob 11.30:

DANSKA : SLOVENIJA 34:26 (21:14)
Slovenija: Horžen 6, Horvat 6, Kotar Marko 4, Košec 3, Novak 2, Ocvirk 2, Kotar Miha 1, Gartner 1, Pipp 1.