5. 9. 2019

Ribničani do prvih točk, zmag se nadejajo tudi ostali

Liga NLB se je s tekmo med Slovenj Gradcem in Ribnico uradno začela že v sredo, dan zatem so svoje cilje za sezono 2019/20 predstavili tudi ostali prvoligaši. Državno prvenstvo ima v tej sezoni dva novinca, RK Slovenj Gradec 2011 in RD Butan plin Izolo, naslov najboljših branijo Celjani.

»Veseli smo, da smo del elitne druščine,« pravijo Izolani. »Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bodo imeli tekmeci z nami kopico težav. Spoštujemo vsakogar, a se nikogar ne bojimo.« Neustrašni so tudi v Slovenj Gradcu, kjer so se navijači po Superpokalu Slovenije in prvi domači tekmi že dodobra ogreli. »Imamo močno rokometno tradicijo. Želja je, da tekmece čim večkrat presenetimo in ostanemo v Ligi NLB.« Tudi v Celju obljubljajo, da bodo v tej sezoni zavihali rokave, saj, kot pravijo, se razlike iz leta v leto manjšajo. »Vsak si želi skalpa. Naša naloga je, da zadržimo primat in si zagotovimo mesto v Ligi prvakov.«

Med starimi znanci tekmovanja si veliko obetajo tudi v Velenju. »Želimo nadgraditi lanskoletno sezono. Igrati trd in garaški rokomet, ki je hiter in atraktiven za gledalce.«Škofjeločani priznavajo, da so rokometaši iz Šaleškega konca vedno težak zalogaj. »Upam, da smo se kaj naučili iz lanskoletnih tekem.« Kako uspešna bo taktika tokrat, bomo izvedeli že to soboto.

Trenutno najbolj nasmejani so v Ribnici, kjer so v žep pospravili prvi točki. »Pokazali smo karakter in točki zasluženo odnesli domov. Vemo kje je naš domet, temu bomo realno sledili. Glavno je, da uživamo v rokometu.« V Krki si želijo tudi glasne podpore s tribun. »Gremo tekmo po tekmo. Želimo si polnih dvoran in nadaljnji razvoj rokometa v Sloveniji.« Na Obali in Štajerskem letos veliko stavijo na mlade. »K ekipi smo priključili mlade, perspektivne igralce. Želim si, da igre s treningov prenesemo na tekme,« pravi glavni strateg Kopra. »Imamo izjemno motivirane mlade, ki jim bodo sledili tudi izkušenejši igralci. Želja je zadržati stik z vrhom in uveljaviti mlade igralce,« so načrti Mariborčanov.


Sezona, katere redni del se zaključi sredi marca, bo imela tudi nekaj vrhuncev. Poleg celjsko-velenjskega derbija še nekaj izjemnih tekem v manjših dvoranah s tradicionalno glasnimi navijači. Svoje si želijo predvsem v Ormožu. »Čaka nas še kakšen meseac gostovanj po okoliških dvoranah, nato selitev v našo dvorano.« V prvem krogu potujejo v Trebnje. »Potrebujemo čas, da se uigramo,« priznavajo Dolenjci, ki želijo letos poseči še korak višje. In kaj pravijo v Dobovi? »Želimo obstati in presenetiti z igro, biti enakopraven član lige.«


Ljubitelje rokometa letos čaka nekaj novosti. Obstoječi protokol pred pričetkom tekme je dobil malce bolj svečan pridih s postavitvijo zastav klubov, stojala za uradno žogo, želja je tudi, da se tekom sezone uvede himne lige ter uredi spletna (pod)stran namenjena izključno Ligi NLB. Tekmovanje je v tej sezoni zaživelo v enotni podobi, s čimer bo pridobilo na prepoznavnosti. Nagrajevali bomo fair play poteze in s tem spodbujali športno vedenje na igriščih, navijače pa pozivamo, da z nami delijo fotografije s tekem in si prislužijo nagrade. Štel bo tudi vsak glas, ki ga boste namenili izboru za igralca kroga. Uvajamo tudi akcijo 'Kupi karto, podpri lokalni klub'.


Tudi letos je na voljo revija o Ligi NLB, v kateri boste lahko med drugim prebrali vse o novostih letošnjega tekmovanja in predstavitvah ekip. Revijo, ki bo izdana v omejenih količinah, lahko naročite na info@sd-sport.si ali preko telefona na 041 524 258. 


Kar se tiče samega tekmovalnega sistema, le-ta ostaja nespremenjen. Najboljših šest ekip iz rednega dela se bo uvrstilo v končnico za prvaka, preostalih šest pa v skupino za obstanek. Po odigrani končnici bosta iz prvoligaške druščine izpadli dve najslabši ekipi iz skupine za obstanek, mesto med elito pa si bosta nato v sezoni 2020/21 izborili dve najboljši ekipi iz 1. B SRL.


Pari 1. kroga Lige NLB


Sreda, 4. september:
Slovenj Gradec - Riko Ribnica  33:36 (18:16)


Petek, 6. september:
19.00 Trimo Trebnje - Jeruzalem Ormož


Sobota, 7. september:
18.00 Butan plin Izola - Celje Pivovarna Laško
19.00 Dobova - Koper
19.00 Krka - Maribor Branik
20.00 Urbanscape Loka - Gorenje Velenje